2018-10-22

#1831: Humr Johnson 1: Železný Prométheus - 70%


Humr Johnson 1: Železný Prométheus (Lobster Johnson 1: The Iron Prometheus)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Souborně vyšlo původně v roce 2008. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Jason Armstrong

Kniha "Humr Johnson 1: Železný Prométheus" je v první řadě pořádně akční nářez. Je to docela zajímavé srovnání s komiksem "Lovec čarodějnic 1: Ve službách andělů", který byl více ukecaný, byly zde skutečně relativně dlouhé textové pasáže, aby se všechno vysvětlilo. To není případ komiksu "Humr Johnson 1: Železný Prométheus", který má především akci, jež může fungovat i na několik stránkách bez bublin, nejen doprovázená zvukovými efekty, bez nichž by se to podle mě obešlo, ale funguje to dobře i s nimi. Jsme v období nástupu nacistů, kteří už se pomalu dostávají nejen k započetí druhé světové války, ale i k tomu, aby jejich špioni narušovali světové dění. V Americe se ale musí postavit neohroženému hrdinovi, který se postaví svým nepřátelům se svým klepetem, jimiž si je označí.

Humr Johnson je postava, která se už v Hellboyově vesmíru objevila, nejedná se o neznámou, ale vždy se jednalo o epizody, nikdy neměl hlavní roli. Popravdě musím říct, že jsem se velmi těšil na to, až dostane svou vlastní sérii a až se tato série konečně objeví i v češtině. Konečně se tak stalo a my jen sledujeme, jak se to povedlo. A není to špatné, vůbec to není špatné. Je to trochu pojaté jako noir, hodně jako pulp a má to v sobě i něco mystického, což už je prvek, s kterým se u Mignoly prostě musí počítat, protože každý jeho příběh je na tom založen a je jedno, jestli se odehrává ve viktoriánské Anglii, fiktivní verzi Evropy po první světové válce, v Americe před druhou světovou válkou anebo třeba v současnosti. Mignolovou tvorbou se proplétají legendy a mýty a on je dává do větších rámců.

V Hellboyovi to byly artušovské legendy, v Humrovi to je zase legenda hyperborejská, potažmo legenda spojená s Atlantidou. I když je možné, že to byl pouze prvek prvního dílu a dále se to bude odvíjet trochu jinak. O co tedy jde? Humr Johnson narazí na chlápka, který byl součástí vědeckého experimentu, jenž má zárodek právě ve městě, které je legendami opředené. Říkáme mu Hyperborea, což měla být velmi vyspělá civilizace. Představena je nám pak technologie, kterou měli Hyperborejci vládnou. A vládnout jí chtějí i jiní. A nejen nacisti. Záporák, který se zde objevuje, není v rámci světa série "Ú.P.V.O." neznámý, ale přesně tady má ten správně béčkový nádech, který musím ocenit. Správný záporák, jehož potenciál je přece jen dle mého trochu nevyužit. Možná je až příliš tuctově béčkově podaný. Ale aspoň má Humr svou Nemesis, nebo alespoň tak to vypadá.

Kniha "Humr Johnson 1: Železný Prométheus" je něco, co mi chybělo a konečně mám pocit, že i u nás začíná ten mignolovský svět být kompletní. Jasně, ještě je hodně knih před námi, ale už se začaly všechny důležité série, které do tohoto světa patří. A Humr Johnson je rozhodně postavou, kterou jsme tu chtěli mít. Jeho příběhy jsou jednodušší, ale je to přesně to béčko, které se mi líbí. Jako postava není vyloženě úchvatný, ale má svoje retro kouzlo. Není tak vážný jako jiné Mignolovy postavy, zachovává si svůj pulpový původ. A to se mi líbí. Stejně jako by se mi líbilo, kdyby se zde tvůrci ještě více odvázali, jak to naznačili v "Pravdivém příběhu Humra Johnsona", který je na konci tří kapitol v této knize. Třeba se to povede, třeba to bude ještě trochu jiné než ostatní příběhy Mignolova světa, aby se tvůrce jen zbytečně neopakoval. Zatím má nakročeno velmi dobře.

Knihu "Humr Johnson 1: Železný Prométheus" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat