2017-06-20

#1462: Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá - 80 %


Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá (The Walking Dead Vol. 21: All Out War – Part Two)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 121 až 126 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 21: All Out War – Part Two" v roce 2014. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Válka skončila. Tohle je poselství, které je spojeno už s názvem a tím, že tohle je druhý díl "Totální války". Třetí díl už není. Ale série "Živí mrtví" pokračuje. Samozřejmě že pokračuje a dál roste, dál se rozšiřuje o další příběhy. Tam, kde by se jiní autoři už dávno rozhodli skončit, tam se Robert Kirkman drží toho, co si na počátku předsevzal. Tohle je v podstatě nekonečný příběh a on ho bude psát tak dlouho, dokud bude moct. "Živí mrtví" jsou jako televizní seriály, které prostě pořád dál plynou. Nekonečné, jen se obměňuje osazenstvo. Ale na rozdíl od těch nekonečných seriálů, tohle je kvalitní podívaná, protože počtení u komiksu přece jen jako definice toho, co děláte, když otáčíte stránky, nestačí.

Válka je v plném proudu. Obě strany teď mohou zaútočit, obě strany mají nějaké plány. Boudou to lidé kolem Ricka, kteří nakonec přemůžou druhou stranu, se všemi svými možnostmi, které se jim podařilo získat? Anebo to budou lidé kolem Negana, samozvaní Zachránci, kteří si myslí, že dělají to nejlepší. Anebo aspoň Negan si to myslí a je natolik výřečný, že o tom dokáže přesvědčit i spoustu dalších. Že by se však v Neganově společenství objevovaly trhliny? Že by všechno nebylo tak krvavě krásné, jak si to maluje? Co když vyjde Rickův plán s tím, že mají hned vedle Negana svého člověka? Jenže i Negan má svůj plán. Plán, který je geniální ve své jednoduchosti. Stačí všechny zbraně - mačety, kladiva, basebalky, šípy a šipky - namočit do těl nemrtvých. Pak už k zabití stačí jen říznutí.

Skvělá strategie a člověk se skoro diví, že někoho nenapadla dřív. Ale podobně je to i s tím, jak kniha "Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá" končí. A tady mohou někteří čtenáři narazit. Přece jen to není takové finále, které by člověk očekával, protože je to finále, které se jako první nenabízelo, ale které si Kirkman dokáže pořád obhájit a pořád má docela dost pádných důvodů pro to, aby to skončilo tak, jak to skončilo. Navíc zde zůstávají otevřená vrátka pro to, jak se může život přeživších zase jednou pořádně posrat, pokud by náhodou tvůrci nevěděli, jakým směrem to všechno posunout. A právě na tohle jsem moc zvědav. Kam nás Kirkman a jeho kreslíři zavedou.

Kniha "Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá" vás může zklamat, ale může vám také ukázat, že příběh je možné vést trochu jinak, lehce nečekaně a možná i způsobem, který není tak bombastický. Ale být pořád bombastický prostě nejde. Kirkman, Adlard, Guardiano a Rathburn jsou kvalitní a vydrželo už jim to více jak 120 sešitů. To alespoň v češtině. V originále už jsme dál. Dokončit tuhle velkou válku tak, aby to najednou skončilo, aby se to utnulo a jelo se dál, to by prostě nešlo. Musejí zde být následky. A na ty Kirkman myslí především. Následky zde budou, ale jaké, to se moc odhadnout nedá. Přesto budou, a to je na této sérii krásné. Jedeme dál a je na co se těšit.

Komiks "Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat