2013-04-22

#15: Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi - 90 %


Dle mého osobního a skromného názoru je jednou z nejlepších komiksových sérií, která u nás vychází, "The Walking Dead" neboli "Živí mrtví". Ano, je to dáno tím, že jsem blázen do zombies, ale ten komiks má své nesporné kvality. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/zivi-mrtvi-bezpeci-za-mrizemi.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Živí mrtví: Bezpečí za mřížemi (The Walking Dead Vol. 3: Miles Behind Us)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 13 až 18 v sérii "The Walking Dead" od října 2004 do dubna 2005 u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 3: Safety Behind Bars" v roce 2005. České vydání se prodává v plné ceně za 299 Kč.


Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Musíme poděkovat nakladatelství Crew  že se rozhodla „Živé mrtvé“ vydávat, protože co si budeme povídat, je to jedno z nejlepších děl o zombie, které byly vytvořeny, ať už v rámci filmové nebo literární tvorby. Robert Kirkman píše přesně to, co slíbil – pokračuje tam, kde většina zombie hororů končí. Zajímá ho, co se bude dít dál, kdy se nákaza rozšířila, co bude s lidmi, kteří ve světě plném nemrtvých musí svádět své boje o život. Ve světě, kde peníze nemají žádnou hodnotu, kde důležitější je to, kdo má zbraň a dostatek víry v lepší zítřky. Hranice mezi touhou přežít a touhou zemřít je tak slabá.


Skupina přeživších vedená Rickem Grimesem ve druhém díle dorazila k věznici, kterou si vybrala jako svůj nový domov. Ploty je mohou ochránit před nemrtvými, a kdyby se jim podařilo zprovoznit elektrický generátor, měli by obranu skutečně těžko překonatelnou. Ale jestli si mysleli, že konečně najdou spásu, potom se samozřejmě zmýlili. Zombie svět jim nenechá vydechnout a dál je žene do záhuby, kterou se – někteří úspěšně, někteří marně – snaží alespoň dočasně oddálit. Ale je to možné? Je možné najít, když už nic jiného, tak dočasné bezpečí ve věznici? Především Rickova žena nesdílí nadšení z toho, že v jídelně velkého komplexu objevili čtyři vězně, kteří už tu měsíc sedí a čekají – na co? Není se čemu divit, že je nebere s láskou, když už je nějakou chvíli těhotná, navíc s dítětem, které nebude Rickovo, ale Shanovo, s nímž se ve třetím díle znovu setkáme. A ano, Shane už není takový krasavec, jakým býval. Pár týdnů pod zemí nikomu neprospěje. Robert Kirkman nenechá minulost za postavami, ale pěkně jim ji předhazuje, aby trpěli o to víc.


Důležité zjištění, které se přeživší dovídají poměrně nepříjemnou cestou, je skutečnost, že nemrtví se z lidí stávají nikoli pouze potom, co je něco kousne, ale i potom, co zemřou. Jako kdyby nákaza, pokud je to skutečně nákaza, prostoupila vzduchem do těla každého člověka a vyčkává pouze na smrt nebo na jiný impuls, který ji aktivuje. Jedná se tedy o nemoc, kterou je možné odvrátit? Rozhodně je otázkou, jestli tohle vůbec někdy zjistíme. Ale je vlastně zombie žánr o zjišťování toho, kde je příčina? Osobně si myslím, že tohle zas až tak zásadní prvek zombie hororů není. Je ale jasné, že každý se na to bude dívat trochu jinak. "Živ mrtví" však rozhodně odpověď nedávají.
NÁSLEDUJÍCÍ ODSTAVEC OBSAHUJE VÝRAZNÉ SPOILERY. Třetí díl nabízí dostatek akce, ale především se opět jedná o silné momenty, které nám vyrazí dech. Mladý pár, v podstatě ještě děti, se poprvé pomilují, aby poté spáchali sebevraždu vzájemným zastřelením. Jenže mladík zmáčkne kohoutek trochu dřív než dívka. Jen škoda, že to byla zrovna Tyreesova dcera. Ani Rick nedokáže Tyreese zastavit, aby smrt své dcery pomstil. A ani Rick není tím silným, kterým se zdál být, tím čestným a spravedlivým, proměňuje se ve zvíře, když zjišťuje, kdo to ve věznici vraždí a odřezává hlavy dívkám i ženám. Jak říkám, o silné momenty se Kirkman umí postarat a dokazuje to s každým dalším svazkem. Škoda, že u nás vycházejí tak pomalu, ale co se dá dělat. Náš trh je tak malý... Kolik vy znáte lidí, kteří by se vyžívali v četbě zombie hororů?


Robert Kirkman dál pokračuje v díle, které nemá v zombie žánru obdoby a podle všeho se bude jednat o největší zombie opus, který kdy byl napsán. V současné době, kdy komiks ve Spojených státech stále vychází, je venku více jak sto sešitů (k 22. dubnu 2013 je to přesně 109 sešitů) a vyšlo již 18 svazků, které jen čekají na to, až budou přeloženy do českého jazyka. Tak jen kupujte, ať se jich všech dočkáme a nemusíme čekat moc dlouho. Pro milovníky subžánru je tohle něco jako splněný sen. I když se v následujících dílech dočkáme i slabších kousků, pořád je to v zombie žánru naprostá legenda.

Komiks "Živí mrtví: Míle a míle" si můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Živí mrtví 1: Staré dobré časy"
"Živí mrtví 2: Míle a míle"


Žádné komentáře:

Okomentovat