2016-09-20

#1262: Živí mrtví 18: Co přijde pak - 85 %

Živí mrtví 18: Co přijde pak (The Walking Dead Vol.  18: What Comes After)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 103 až 108 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 18: What Comes After" v roce 2013. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Se sérií "Živí mrtví" se to má tak, že jsou zde knihy, které jsou doslova nabité zvraty, ale pak jsou zde knihy, které jsou trochu poklidnější, máte pocit, jako kdyby se zde tolik nestalo, jako kdyby se čekalo na něco velkého, co má teprve přijít. Takový dojem může na první pohled budit i kniha "Živí mrtví 18: Co přijde pak", která to očekávání má i ve svém názvu. Co asi přijde po téhle knize? Rozhodně to může být něco velkého, protože Robert Kirkman si zde připravuje půdu pro další dění, které se ještě může hodně zvrtnout. Přesto jsme ale pořád ve světě, kde není jisté vlastně skoro nic. Hlavně proto, že se vše neprozrazuje hned, ale pěkně postupně. A v knize "Živí mrtví 18: Co přijde pak" se právě něco nového dozvíme.

Víme o tom, co Rick chystá v souvislosti s Neganem, jež se konečně v ději objevil a kterého je možné znát i ze seriálu, kde si ho zahrál Jeffrey Dean Morgan, který sice úplně dokonale nesedí s komiksovou předlohou, myslím obličejem, ale rozhodně není špatný hereckým výběrem. Ale vraťme se ke komiksu, kde už víme, co je Negan zač, víme, že je to pořádný parchant, ale právě v knize "Živí mrtví 18: Co přijde pak" zjišťujeme, čeho všeho je opravdu schopen. Negan a jeho Zachránci si totiž k Rickovi a jeho komunitě jdou pro první výpalné, i když sám Negan by takové označení rozhodně nepoužil. My víme, že Rick chce jít proti Neganovi, ale na celou komunitu hraje všechno trochu jinak. A to je problém, protože někteří díky tomu jednají neuváženě, neboť mají pocit, že Rick vyměkl. Vede to však k tomu, že se podíváme do místa, kde Negan a Zachránci žijí. A díky tomu také poznáváme Neganovu spravedlivou krutost.

Negan je postava, na kterou je zde primárně zaměřeno, a já musím říct, že to je rozhodně jedna z nejzajímavějších postav, jakou Robert Kirkman vytvořil. Je to dáno tím, že Negan je sice šílencem, ale když se s ním setkáte, máte pocit, že to je šílenec, který je schopen udržet komunitu fungující na základě toho, že je nechá dodržovat určitá pravidla. Pokud nejsou pravidla porušena, tak je všechno v pořádku a všichni se mají vlastně dobře. Pokud jsou pravidla porušena, musí následovat trest. Když tedy následujete jeho vůli, můžete si žít celkem dobře, samozřejmě, pokud chcete víc, vyžaduje to určitá omezení. Nic není zadarmo. Tohle je ale funkční systém, podle něhož jsou někteří lidé ochotni žít, protože nemusejí žít ve strachu z toho, co je venku. Díky tomuhle zvrácenému, ale funkčnímu kodexu je pak Negan velmi zajímavou postavou. Nemluvě o tom, že mluví, jak mu zobák narostl a nikdy není hned na první pohled jasné, co vlastně udělá, a to i přesto, že podle jeho pravidel je to vlastně vždy celkem jasné.

"Živí mrtví 18: Co přijde pak" rozhodně není jen vyčkávající knihou, protože se zde toho stane tolik, že spíše objevujete, než čekáte. Setkáte se s dalšími novými postavami, kdy jedna z nich je opravdu hodně cool. Ta se nám jen představuje v závěru. Čeká nás určitě něco velkého a já se devatenácté knihy nemohu dočkat. Pokud byste si mysleli, že Robert Kirkman už nemá co říct, že už si pojede jen nějakou jednoduchou, banální linku, není tomu tak. Čin jedné jediné postavy dovede zamávat celým příběhem a vy se ocitnete naprosto někde jinde, než jste si mysleli ještě před několika stránkami. Pořád se může stát cokoli, což je dobře. O to více vás pak "Živí mrtví" dovedou stále překvapovat a stále vás hypnotizují svým uhrančivým průběhem.

Komiks "Živí mrtví 18: Co přijde pak" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat