2014-05-21

#636: Živí mrtví 10: Čím se stáváme - 80 %

Živí mrtví 10: Čím se stáváme (The Walking Dead Vol. 10: What We Become)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 55 až 60 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 10: What We Become" v roce 2009. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Pořád mám pocit, že když vyjde další kniha ze série "Živí mrtví", je to docela velká událost. Prostě to tak beru. Tahle série je pro mě něco, jako místo, na které se rád vracím. Já vím, že svět zombie není zrovna místem, kam by se normální člověk vracet chtěl, ale v té papírové podobě je to celkem bezpečné. Já jsem zombie světem prostě fascinován a Robert Kirkman to pojal přesně tak, jak bylo třeba. Vytvořil rozsáhlou ságu, která jako kdyby nikdy neměla skončit, což je prostě paráda. Líbí se mi, že je zde nejistý konec a líbí se mi, že se může stát v podstatě všechno. Mám rád díla, která trvají dlouho a která jsou kvalitní. "Živí mrtví" kvalitní jsou, trvají dlouho, navíc ještě mají ty zombie, které prostě zbožňuji.

Nakladatelství Crew vydalo jubilejní díl, desátý, který uzavírá první šedesátku původních sešitových čísel. Když se za všemi šedesáti čísly ohlédnete, musíte uznat, že se toho stalo opravdu hodně a svět jednotlivých postav, pokud ještě žijí, se změnil téměř k nepoznání. A přesto se najde prostor, aby nám Kirkman předvedl něco nového. Tohle mě fascinuje a musím uznat, že nové postavy, které se do příběhu dostaly, rozhodně mají co říct a mají jak příběhem zahýbat. Kirkman se pořád snaží o to, aby se něco dělo. Děje se, ale vzhledem k tomu, že komiksy vycházejí původně měsíčně a u nás v knihách, které jsou vždy složeny ze šesti původních čísel, prostě tu jsou kousky, které jsou dějově slabší. Tohle je trochu ten případ, tedy alespoň v tom smyslu, že je dějový posun je malý.

Co je velmi příjemné, to je skutečnost, že se dovídáme o zombie světě něco nového. Zombie svět v "Živých mrtvých" v podstatě vůbec není objeven, ale nové postavy jsou zde proto, abychom o něm něco zjistili. Alespoň trochu. To se také děje a najednou to celé začíná dostávat ještě strašnější obrysy. Navíc Kirkman dokáže vzít dech scénami, které vás skutečně umí šokovat. Minimálně jedna je i v téhle knize. Posílá zbylé postavy dál na cestu, aby našly konečně místo, kde by se o ně někdo mohl postarat. Možná je Washington tím místem, možná ne. Záleží však na tom, jestli se tam vůbec dostanou. Pokud ano, cesta rozhodně nebude jednoduchá, protože ani nové postavy nejsou tak úplně psychicky vyrovnané, jak by bylo třeba.

I když jsou protagonisté na cestě do Washingtonu, zase o tolik se mu nepřiblíží. Doví se ale několik zásadních skutečností, některé si prožijí na vlastní kůži. Příběh má stále možnosti, jak se může rozvinout a je vidět, že Kirkman úplně nevaří z vody. Má to promyšlené. Navíc dokáže s postavami dělat celkem zajímavé věci, natolik, že vám ani tolik nebude vadit, že Ricka nesnášíte, protože jsou zde jiní, kdo si zaslouží vaši pozornost. Sice je škoda, že z Michonne je zde docela málo. Tahle ženská si zaslouží mnohem více scén. Abraham také stojí zato. Kirkman, Adlard a Rathburn pokračují ve skvělé sérii a daří se jim nadále držet úroveň vysoko. Hurá na další díl, až tedy vyjde.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat