2018-07-30

#1767: Naruto 30: Sakura a Babi Čijo - 55 %


Naruto 30: Sakura a Babi Čijo (綱手の決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako kapitoly 263 až 271  v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Když jsem i sedal k recenzi na knihu "Naruto 30: Sakura a Babi Čijo", říkal jsem si, že to byla dobrá kniha, protože... A pak mě vlastně nenapadlo pořádně proč, protože ono se v konečném důsledku a s odstupem ukázalo, že to je vlastně kniha, kde je děj natahován, a i když zde má dojít k pořádnému souboji, tak ten zde ve skutečnosti nevrcholí a jeho finále se oddaluje. To je souboj Sakury a babi Čijo se Sasorim, což je vnuk Babi Čijo, jak už nám došlo v předchozích knihách "Naruto 28: Narutův návrat" a "Naruto 29: Kakaši versus Itači". Tohle by měl být souboj, který bude pecka, podobně jako souboj Kakašiho a Naruta s Deidarou, který je v tomhle díle trochu upozaděn a odehrává se vlastně jen v několika málo scénách.

Masaši Kišimoto najednou zpomalil tempo, což je oproti předchozím dvěma knihám docela znatelná změna. Ten důvod vychází z děje - skupina kolem Naruta se rozděluje a je potřeba, aby dvojice svedly své příběhy na jiných místech. Pak je zde ještě druhá čtveřice - Guy, Rock, Tenten a Nedži. Ta byla úplně rozhozena na jednotlivce, aby nakonec mohlo dojít k tomu, že se jim příběh aktuálně v podstatě nebude věnovat. A to je škoda, protože i jejich souboje by mohly být zajímavé, jenže se jim autor prostě nevěnuje. Na jednu stranu by to tedy mohlo vypadat, že posouvá figurky po šachovnici, aby si připravil další tahy, ale na druhou stranu máte pocit, že některé ty linie jsou odfláknuté, a to se mi moc nelíbí.

Pomalejší tempo se tentokrát projevilo i v souboji mezi Sakurou podporovanou Babi Čijo a Sasorim. To tempo je natolik zvláštní, že vám to může kazit dojem z bitvy. Je to dáno tím, že chvíli je zde skvělá akční sekvence, děj graduje a bum. Pak je zde scéna, kde se všechno vysvětluje, která je zdlouhavá a kde se moc kecá a tím se tempo souboje hodně narušuje, což je celkem škoda. A pak se skočí jinam a vy na konci knihy zjistíte, že jste toho přečetli vlastně docela dost, ale nic moc se nestalo, nic moc se nevyřešilo, nic se vlastně nikam neposunulo. V tomhle je kniha "Naruto 30: Sakura a Babi Čijo" celkem slabá a nakonec zamrzí, že tam nebylo víc akce anebo že nebylo více toho vysvětlování. Obojího je tak nějak málo.

Jasně, že každá kniha v sérii nemůže být naprosto skvělá, a tak je kniha "Naruto 30: Sakura a Babi Čijo" jednou z těch slabších, kde i u jinak celkem akčního Masašiho Kišimota máte pocit, že vlastně jenom natahuje děj, aby mu série vyšla celkově na více knih. U třicáté knihy, přece jen trochu jubilejní, je to možná trochu škoda, ale to nevadí, jsem si jistý, že dalším děním a dalšími souboji nás Masaši Kišimoto přesvědčí o tom, že i tohle zpomalení bylo ku prospěchu věci a že to vedlo k dalšímu strhujícímu dění. Rozhodně bych se nebál, že jedna pomalejší kniha zkazí i celou sérii. Na to je Masaši Kišimoto moc dobrý.

Komiks "Naruto 30: Sakura a Babi Čijozakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Naruto 29: Kakaši versus Itači"

Žádné komentáře:

Okomentovat