2018-07-31

#1768: Tajemství starého domu - 80 %


Tajemství starého domu
Vydalo nakladatelství CPress v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.

Scénář: Ladislav Csurma
Kresba: Ladislav Csurma

V první řadě se přiznám k tomu, že Ladislava "Laco" Csurmu před vydáním tohoto komiksu neznal. Jen to ukazuje na skutečnost, že ještě nemám o lokálním komiksu takových přehled, jaký bych chtěl. Přece jen se stále jedná o aktivního, i když slovenského, autora, který docela zajímavě a významně zasáhl do dětského komiksu. A možná ještě zasáhne, jak kniha "Tajemství starého domu" napovídá. Rozhodně je schopen tvořit příběhy, které jsou určené dětem a které jsou dostatečně zajímavé, aby i v dnešní době obstály. A to neplatí jen o scénáři, ale i o kresbě. Na Lacovi je vidět, jak se kresebně vyvíjí a že je schopen a ochoten se přizpůsobovat moderním technikám, postupům, ale i stylům, které v současné době čtenáři spíše chtějí. Anebo si autor myslí, že jsou pro dnešní dobu lepší.

Proč by si měl autor myslet, že je nějaký styl lepší? Tohle zmiňuji především proto, že kniha "Tajemství starého domu" není prvním vydáním příběhů, které jsou zde obsaženy, což by nebylo nic tak divného, ale komiksy byly překresleny a získaly novou podobu, což už tak tradiční není. Ale je jasné, že časopisecká tvorba je pro autory mnohdy velmi omezující. Musí počítat pouze s určitým počtem stránek, což knižní vydání nemá tak striktní. A je vidět, že Laco Csurma má raději více prostoru na své komiksy, což v knize "Tajemství starého domu" využívá naplno a dovolí si i velké, více jak půlstránkové panely, anebo rovnou celostránkové ilustrace. Někdy si o to příběh doslova říkal a hodí se tam.

O čem je komiks "Tajemství starého domu"? Je o tom, že se tři děti, Kuba, Petr a Zuzka, nechtěně dostanou do domu, kde pokud projdou dveřmi, ocitnou se na jiném místě. Možná je to Země v minulosti, možná je to jiná dimenze, možná je to fantazie. Odpověď zde není, což ale vůbec nevadí, protože zásadní není proč, ale co, a příběhy, které se zde odehrávají, rozhodně nejsou nudné a zavedou naše hrdiny do celkem zajímavých epizod, ať už to je středověký hrad se zbojníky, pirátská loď anebo pravěk i s dinosaury. Jak jsem to tak hezky vypsal, je asi celkem jasné, že kniha obsahuje celkem tři příběhy. Není to předělávka všech, které Laco Csurma s těmito postavami napsal, je zde ještě příběh "Severné kovbojsko", tedy komiks ve westernovém stylu, který by mě osobně docela zajímal.

Na jednu stranu je škoda, že znovu nevyšly původní komiksy, na druhou stranu je pořád skvělé, že se k nám dostává i slovenský autor, který současné generaci nic moc neříká, a mohou se s ním seznámit prostřednictvím kresby, které dnešní děti budou asi rozumět o něco více než té, kterou byly první příběhy původně kresleny. Mě osobně pak velmi potěšil text na závěr, o který se postaral Tomáš Prokůpek a který nám autora komiksů představuje ještě o něco více. Jeho tvorba je jistě zajímavá a jsem zvědavý, jestli i u nás dostane ještě více prostoru. Třeba i s něčím, co nebude předělávkou vlastního komiksu, ale bude se jednat o něco úplně nového.

Komiks "Tajemství starého domu" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat