2017-11-24

#1575: Naruto 19: Následnice - 75 %


Naruto 19: Následnice (綱手の決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 163 až 171 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. České vydání má 190 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Na dlouhou dobu jsem nechal sérii "Naruto" spát a nečetl jsem další díly. Tohle se ale pokusím napravit a dostat se až k aktuálnímu číslu. Doteď je venku celkem třicet pět čísel, takže mám rozhodně co dohánět. Jsem v podstatě skoro jen v polovině toho, co zatím vyšlo česky. Ale to se všechno dožene. Hlavně proto, že série "Naruto" rozhodně stojí za to. Ze začátku jsem se do ní nemohl dostat, přišla mi dětinská a místy taková pořád je, ale rozhodně to neubližuje příběhu, který je v posledních číslech drsnější a drsnější. Ale jak říkám, jsem teprve u dílu 19 a v dalších dílech se mohlo stát cokoli, což mnozí z vás jistě dávno vědí. Tak snad se na vaši úroveň dostanu co nejdříve, protože Masaši Kišimoto s Narutem dělá věci, které prostě baví. Od hloupého prosťáčka, kterým Naruto pořád tak trochu je, se dostal do pozice někoho, s kým se prostě musí počítat.

Myslím, že kniha "Naruto 19: Následnice" je krásnou ukázkou toho, že Naruto skutečně není jen frackovitou postavou, ale má svůj vývoj, i když si svoje základní vlastnosti neustále ponechává. Ale možná z něj skutečně jednou bude hokage, jak si sám přeje. Po přečtení knihy "Naruto 19: Následnice" budete mít pocit, že by to skutečně šlo. Ale to je ještě daleká cesta a já jsem sám zvědavý, kam se v celé sérii, která nakonec čítá sedmdesát dva knih (ano, v českém vydávání budeme za chvíli v polovině), Naruto dostane. Nyní se konečně dostal k tomu, že poznává, kdo je tu hlavní záporák. A navíc se mu bude muset postavit. Oročimaru se sice jeví jako zraněný, skoro vyřazený, ale s tímhle démonickým ninjou to rozhodně tak jednoduché není.

Oročimaru dal nabídku Cunade, další z Legendární trojky. Skoro by se chtělo říct, že to je nabídka, která se neodmítá. Cunade má dvě možnosti. Buď se stane hokage a postaví se tak Oročimaruovi, anebo se postaví na jeho stranu a nechá ho být, což jí vynese odměnu, po které touží ze všeho nejvíc - znovu se dotknou svých milovaných, nyní bohužel mrtvých. A tady Masaši Kišimoto ukazuje, že docela dobře dovede hrát s city a není zbytečně patetický, naopak je uvolněný a s postavami hraje tak, aby vás jejich osudy dovedly strhnout. Někomu budete fandit, někoho budete nesnášet, s někým se budete smát, u chování jiného budete tajit dech, protože se budete bát, jak to s ním nebo s ní dopadne. Ano, k těmhle postavám už jste si dokázali vytvořit vztah a zajímají vás jejich osudy. Tohle je rozhodně dobrá ukázka Masašiho vypravěčských schopností.

Masaši Kišimoto popisuje v knize "Naruto 19: Následnice", jak zápasil s tím, že se chtěl stát mangakou (profesionálním tvůrcem mangy), jak náročné to bylo, jak si po škole přestal věřit, protože to najednou nebylo tak jednoduché, jak si myslel, když už vyhrál nějakou tu cenu, ale nakonec se něco zlomilo. Bylo to pílí a úsilím. A jak se ukazuje, v jeho případě se to vyplatilo. Prošel si docela náročnou cestou, ale šel si za svým snem, což znamenalo i mnoho kompromisů. Ale "Naruto" je série, která oslovila masy, a tak asi může říct, že se jeho sen splnil a on se skutečně mangakou stal. "Naruto 19: Následnice" je dobrou částí příběhu, a to i přesto, že jsem měl pocit, že některé pasáže zbytečně zlehčují dění. Ale "Naruto" není primárně pro dospělého čtenáře, takže se s tímhle zlehčováním smířím. K charakteru postavy Naruta to sedí.

Komiks "Naruto 19: Následnicezakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat