2018-05-28

#1706: Naruto 25: Bratři - 80 %


Naruto 25: Bratři (綱手の決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 218 až 226 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2004 u Shueisha, Inc. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Komiks "Naruto 25: Bratři" je do jisté míry zajímavý už na první pohled, teď myslím na první pohled, kdy si prohlédnete knihu. Nemusíte ji ani otevírat, stačí se podívat na stránky, které mají z většiny černou konturu, nikoli klasicky bílou. U Masašiho Kišimota - ale také u jiných manga autorů - to může znamenat jediné. Je zde pasáž, která je návratem do minulosti. A že je to v případě knihy "Naruto 25: Bratři" pasáž docela dlouhá, protože zabírá více jak polovinu knihy. Na začátku a na konci najdete kapitoly ze současnosti, ale mezi nimi je celkem šest kapitol, které se vracejí do minulosti jedné postav. A vzhledem k tomu, že se podle všeho schyluje k pořádně velkému souboji mezi Narutem a Sasukem, asi je celkem jasné, že se bude flashback věnovat jednomu z nich.

Jelikož je Sasuke hlavní postavou, o které toho víme už docela dost - popravdě ono toho asi zase tak moc potřeba vědět není - bylo na čase, aby se nám trochu více představil Sasuke. Celou dobu víme, že ho něco tíží. Víme, že je zde pomsta, kterou chce vykonat, pomsta, která ho pomalu vede do náruče Oročimarua, čemuž chce Naruto zabránit. Nechce, aby si přítel zničil život. Proč se ale chce Sasuke tak moc pomstít? Komu se vlastně chce pomstít za to, že byla jeho rodina vyvražděna? V tuhle chvíli právě nastupuje flashback, aby nám řekl, jak to vlastně všechno bylo a proč je Sasuke ve své cesta tak zarputilý. A nutno uznat, že tady uhodil Masaši Kišimoto hřebíček na hlavičku.

Sasukeho příběh není vyloženě objevný, vlastně je to na první pohled klasický příběh o tom, jak byl jeden ze synů tím oblíbenějším a ten druhý se snažil jít v jeho šlépějích, ale úplně mu nestačil. Chtěl tak moc uznání svého otce, který k němu byl příliš chladný. Chtěl, až do chvíle, kdy se něco skutečně hodně posralo. I když to vypadá trochu tradičně, že by se v tom moc nového najít nedalo, ze začátku to vůbec nevadí, protože Masaši Kišimoto dokáže příběh pojmout tak správně citlivě, abyste s postavou Sasukeho skutečně dovedli souznít, ale zároveň poznáváte a chápete motivace i ostatních postav. A pak dojde na to, co všechno zničí, a v tu chvíli Masaši Kišimoto opět ukazuje svoje vypravěčské mistrovství a dovede si čtenáře pro sebe strhnout.

Od chvíle, kdy flashback končí, už jen čekáte na to, co bude dál, toužíte vědět, jak souboj dopadne. Ale na to si budete muset počkat do dvacáté šesté knihy, protože na konci knihy "Naruto 25: Bratři" na vás čeká jenom jeho začátek, kde vlastně pořádně k ničemu nedojde. I když ty poslední dvě stránky jsou přesně takovým zakončením, které vás donutí si hryzat nehty do chvíle, kdy vyjde další díl. Naštěstí tohle u nás už dávno platí a ten dvacátý šestý si můžete přečíst. Sám jsem na něj hodně zvědavý a skoro mě i mrzí, že jsem "Naruta" tak dlouho odsouval a vracím se k němu až postupně. Aspoň si i já ale konečně můžu užít vývoj, který mě v sérii skutečně baví a těšit se na další knihy, které prostě musím mít a musím si je přečíst.

Komiks "Naruto 25: Bratřizakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Naruto 24: V úzkých"

Žádné komentáře:

Okomentovat