2014-05-12

#621: Naruto 6: Sakuřino rozhodnutí - 55 %

Naruto 6: Sakuřino rozhodnutí (サクラの決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako kapitoly 46 až 54 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2000 u Shueisha, Inc. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Přesně jak jsem si myslel, situace, která ve světě Naruta nastala, alespoň tedy v pátém dílu, je takovou, která zabere celkem velké množství knih, a tak si ani nemůžeme myslet, že by se v šesté knize něco vyřešilo. No, co si budeme povídat, ono se nevyřeší vlastně vůbec nic, jen se nahodí další obrovské množství otazníků a představí se nějaké ty postavy, které mají pro příběh očividně poměrně důležitou roli. Anebo se nám to Masaši Kišimoto snaží říct. Jenže tenhle díl je prostě slabý. Ono to vypadá dobře, jsou zde scény, které jsou opravdu výborné a které se snaží zastřít, že je to celkem devět kapitol, kde se nic moc neděje, ale tahle zástěrka úplně nefunguje.

Naruto, jeho tým a další vybrané týmy, které splnily první zkoušku, se účastní druhé části, která probíhá v jednom lese. V podstatě se jedná o ukořistění vlajky, ale v provedení nindžů je to přece jen trochu drsnější a lidé umírají. Tohle ale není nutně to, k čemu by mělo dojít. Problém je, že organizace celkem selhala a ke druhému úkolu se přidal i někdo, kdo tam nemá co dělat, někdo, jehož úmysly rozhodně nejsou laskavé. S tímhle dílem pak v podstatě nejde o nic jiného než o to, abychom si uvědomili, že všechny postavy zde mají význam a to, že se komiks jmenuje podle jedné z nich, ještě není nutně určující. Jak název však napovídá, hodně se v tomhle případě zaměříme na Sakuru.

Sakura byla po celou dobu vykreslována jako taková méně výrazná, pouze v emotivních scénách měla vždycky navrch, ale neprosazovala se. Teď to má být trochu jiné, protože se dostává do situace, kdy její dva společníci nejsou schopni jí pomoct. Vlastně to jsou oni, kdo budou pomoc potřebovat. Jenže v tomhle je slabina celé knihy. Je to až moc roztahané, a i když toho Masaši chce říct strašně moc, tak se mu to nakonec nedaří, a třeba některé flashbacky jsou zvládnuté ve zkratce. Pravda, v tomhle směru ale naprosto vyniká poslední kapitola knihy, která je prostě skvěle nakreslená, a hlavně panely jsou výborně rozložené. Jinak je to jen čekání na něco, co se stane. Natahované, opakující se záběry, i když z jiných úhlů, které akorát natahují stránky.

Je to škoda, protože u pátého dílu jsem si říkal, že to začíná nabírat zajímavý směr. Tady je ale problém s nekonečnou sérií. Autor si může dovolit, aby byl rozvláčný. Dovolí si pomalejší tempo, protože na to prostě má prostor. Já neříkám, že by každý díl měl být nadupaný akcí, ale vyústění celé této knihy je trochu hloupé, i když ta symbolika je celkem pochopitelná. "Naruto" se dobře čte, ale je to jen proto, že je zde hodně obrázků bez toho, aby se na nich cokoli psalo. Myslím, že většina čtenářů je jenom přelétne a jde k dalšímu textu. Není se ani moc čemu divit. Některé ty akční panely jsou prostě celkem nepřehledné a ani pořádně není důvod se u nich moc zastavovat. Japonci akční sekvence zvládají skvěle a dokáží je dobře zrychlit, jen někdy prostě ani nevíte, co se děje. I když jsem se s příběhem už docela sžil, tenhle díl zatím považuji za druhý nejslabší.

Žádné komentáře:

Okomentovat