2015-07-07

#952: Naruto 15: Narutův styl - 80 %

Naruto 15: Narutův styl (ナルト忍法帖!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 127 až 135 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2002 u Shueisha, Inc. České vydání má 186 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Kdyby se tahle kniha jmenovala "Gaarův styl", asi to bude mít stejný efekt, možná ještě trochu lepší, protože tahle kniha je především o Gaarovi a o tom, jak se z něj stalo to, co se z něj stalo. Je to jedna z nejlepších postav, která se zatím v "Narutovi" objevila a Masaši Kišimoto si tuhle skutečnost uvědomuje. Dává Gaarovi poměrně bohatou minulost, která je navíc zajímavá a díky které může utvářet jedinečnou postavu, která nenudí, ale naopak získává větší hloubku a bude čtenáře o to víc bavit. Navíc je to postava, která se mění, a to doslova. Transformuje se v něco, co je skutečně děsivé a obrovské.

Patnáctá kniha je v konečném důsledku vlastně jen soubojem mezi Narutem a Gaarou. Pravda, tenhle příběh sice začíná Sasuke, ale tomu zaberte pouze dvě kapitoly. Pak se dostává na scénu Naruto a ten s Gaarou bojuje až do konce knihy a svůj souboj nedokončí, ten bude pokračovat. Rozhodně se ale nedá říct, že by se v knize nic nedělo. Naopak, něco se děje a my se ve flashbacích dovídáme, co vlastně vedlo k tomu, že je Gaara nasraný na všechno a na všechny, a co ho vede k tomu, aby neubližoval, ale aby rovnou zabíjel. Skoro to vypadá, že se mu to i podaří, protože v ohrožení jsou všichni z hlavní trojice.

Masaši Kišimoto ukazuje, že celkem bez problémů zvládá, aby jedna kniha byla zároveň vysvětlující a emotivní a ještě akční jako blázen. Tady je skutečně akce, z které téměř přechází zrak, scény jsou dotahovány ad absurdum v rámci epičnosti a jako kdyby před vámi pořád rostly. Metaforicky, ale i doslovně, protože dojde i na příšery. Je skoro škoda, že je kniha utnuta v nejlepším, ale aspoň se máte na co těšit v následující knize. Napětí se graduje a série tak neustále přináší něco, kvůli čemu stojí za to ji číst a prokousávat se dalšími díly. I když bych si myslel, že Masaši Kišimoto prostě nezvládne tak omezené zaměření v podstatě jen na dvě postavy, on se v tom doslova vyžívá a přináší toho dostatek, abyste pořád měli pocit, že jste opravdu něco četli a nikoli jen prolétli.

"Naruto" - myslím teď sérii - dospěl a baví mě mnohem více, než mě bavil na začátku. Je to akčnější, je to méně ukecané a jsou zde scény, které skutečně stojí za přečtení - jsou dobře napsané, jsou dobře vypointované a vy máte pocit, že skutečně čtete něco, co není jen obyčejným mainstreamem. Je to něco, co má hlavu a patu, co chce tvůrce promýšlet a v čem chce nabízet dostatečně zajímavé zápletky. Jestli takhle bude pokračovat dál - a já si myslím, že ano, proč jinak by série měla celkem 72 knih - máme se opravdu na co těšit a s jakýmkoli dílem si vždycky zpříjemníme odpoledne nebo večer.

Komiks "Naruto 15: Narutův stylzakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat