2015-01-19

#831: Naruto 10: Úžasný nindža - 80 %

Naruto 10: Úžasný nindža (立派な忍者...!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 82 až 90 v sérii "Naruto" (japonsky 立派な忍者...!!) souborně v roce 2001 u Shueisha, Inc. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Nemyslel jsem si, že mě "Naruto" bude až tak bavit, ale s posledními díly se ukazuje, že se série začíná skutečně pořádně rozjíždět a já si ji opravdu užívám. Série je pořádně akční, nepostrádá emoce, ale i příběh se neustále posouvá a rozvíjí a vy vlastně nevíte, co máte v následujících momentech čekat. To je moc dobře a já jsem spokojený. "Naruto" se snad ještě stane jednou z mých oblíbených sérií, což jsem nečekal, protože ten začátek mi přišel strašně neoriginální. Nindžové nejsou nic nového, variování s listovými, písečnými a dalšími prvky mě nijak zásadně nebavilo, ale najednou ten svět dostal pevné obrysy, je soběstačný. Tohle se mi zamlouvá a jsem zvědavý, jak budou vypadat další knihy.

S Narutem a ostatními postavami jsme se s v minulém díle rozloučili ve chvíli, kdy probíhá předkolo třetího kola jejich zkoušek. Jedná se o souboje, které mají určit pouze malou skupinu těch, kteří postoupí dále, a bude se rozhodovat o tom, kdo z nich se stane čúninem a dostane se tak na vyšší level, než jaký má doposud. Naruto samozřejmě chce uspět, ale to chtějí všichni. Desátá kniha nám ani zdaleka nedá odpověď, protože jejím hlavním obsahem je to, jak dopadne příběh mezi Leem a Gaarou. Lee je Tlustoobočňák a Gaara je ten divný týpek, co s sebou pořád táhne tykev, která očividně má nějaký význam.

Masaši Kišimoto se doslova utrhl ze řetězu a předvedl nám jednoznačně ten nejlepší souboj, jaký jsme zatím mohli v celém "Narutovi" vidět. Tady do konce nevíte, jak bitva skončí, nevíte, kdo bude mít nakonec navrch a co se ještě stane. Tohle je prostě skvěle napsané a více méně i skvěle nakreslené, i když místy prostě nevím, co se na menších panelech děje. To je celkem standardní problém mangy, která někdy chce být až moc akční, ale jediný, kdo ví, co se v té akci děje, je autor sám. Tady to ale vůbec nevadí, protože ten souboj vás tak strhne, že nevydržíte, dokud neskončí. A je to konec naprosto skvělý, emotivní silný. Pak to sice začne vypadat, že příběh ztrácí a bude menší pauza, protože před třetím kolem se mají všichni soutěžící měsíc připravovat, ale Masaši zase přidává další postavy, další potenciál k celkovému příběhu. Takže nejspíš je pořád na co se těšit.

Jsme u celkem jubilejního desátého dílu a série se vyvíjí docela dobře. Masaši Kišimoto si vymýšlí další techniky, zasvěcuje nás do tajů nindžovských schopností a pořád přichází s novým a novým, což překvapivě celkem obstojně stojí již na tom, co bylo napsáno a uvedeno dříve. To, co předvedl na konci této knihy, je hodně popisné, ale ono to opět pasuje do toho, co o nindžech víme. Jen toho víme ještě víc. Nezbývá, než abych se těšil na jedenáctý díl v naději, že se na něj dostanu co nejdříve, abych se konečně srovnal s tím, jak série postupně vychází.

Komiks "Naruto 10: Úžasný nindža" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

2 komentáře:

  1. Tyto díly mangy jsem nikdy necetl, ale videl jsem vsechny dily anime. Pamatuju si, jako by to bylo vcera, ale je to uz presne 8 let, co jsem dokoukal naruto shipuden dil okolo 80 a zacal jsem cist mangu. Celych 8 let jsem kazdy tyden cekal na novy dil v anglictine a nedavno to skoncilo 700 dilem mangy po 15 letech. Ale tyto dily anime, ktere se odehravaji v 10 knizce naruta si moc dobre pamatuju a to anime maji fakt dobre udelany podle mangy, ikdyz obcas ty filery byly nic moc. Kazdopadne naruta manga je moje srdcovka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že já anime nestačím sledovat, ale myslím, že mě manga ještě začne bavit :-)

      Vymazat