2018-01-23

#1617: Naruto 20: Naruto versus Sasuke - 65 %


Naruto 20: Naruto versus Sasuke (綱手の決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 172 až 180 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

"Naruto 20: Naruto versus Sasuke" je název, který by se jevil jako takový všeříkající, ale to, co slibuje, rozhodně není náplní celé knihy a vlastně se jedná skoro až o okrajovou záležitost, protože ke skutečnému souboji ve větší míře nedojde. Minimálně ne v takovém míře, jak jsme u Masašiho zvyklí. Díl "Naruto 20: Naruto versus Sasuke" je totiž takovým dílem, který je mostem mezi děním předchozím a děním, které bude následovat. Je potřeba dořešit nějaké následky, jež měly obrovské souboje, ale je potřeba odkrýt nějaké nové karty a odhalit tak, proč má vlastně pořád cenu sérii číst, protože po něčem tak velkém, co se událo, budete namlsaní a budete chtít něco opět velkého, abyste neměli pocit, že finále série přišlo hodně předčasně.

Naruto se postaral o to, aby se v Listové objevil další hokage, následovník toho posledního, který podlehl posledním událostem. Hokage je žena, což je pro mnohé zajímavé, ale je to i žena, která má velmi dobré léčebné schopnosti, což se zrovna teď, když souboje na nějakou dobu utichly, docela hodí. Je zde spousta zraněných, kteří potřebují ošetření nebo alespoň probudit z bezvědomí. Třeba takoví Lee nebo Sasuke. Tady se mimochodem rovnou dostáváme k velmi silným emotivním momentům, které vám ukážou, že už jste se s některými postavami docela sžili a že vám není jedno, co s nimi bude. A Masaši Kišimoto ukazuje svou sílu, která je právě v tom, že se snaží jednotlivé postavy budovat a vyvíjet je.

Masaši Kišimoto je dobrý vypravěč a ukazuje, že i když sem tam používá mezi panely trochu zkratku a sem tam skáče mezi scénami lehce nesmyslně, nikdy se neztratíte natolik, abyste nevěděli, co se děje, o kom se mluví, případně jaký to může mít význam pro další dění. Ale právě u knihy "Naruto 20: Naruto versus Sasuke" jsem měl pocit, že skáče trochu víc než normálně a než by bylo záhodno. Ale nevadilo to tolik, protože pochopíte, k čemu hlavnímu se schyluje. Dění se tentokrát netočí tolik kolem samotného Naruta, i když on je jakoby průvodcem v knize, kdy díky němu se dostaneme k ostatním postavám a řešíme jejich osudy. A nejzajímavější jsou ty, které jsou spojené se zmiňovanými Leem a Sasukem. Oba dva se vyvíjejí trochu jinak, než byste si přáli a jsem docela zvědavý, jak se vyvinou.

Asi je celkem jasné, že příběh okolo Sasukeho bude důležitější, a to i proto, že se přímo týká Naruta. Leeho příběh je ale přece jen o něco emotivnější a v této knize mě zaujal více. Ale přece jen chcete vědět, jak se Sasuke rozhodne a jaké bude další dění okolo něj. Masaši Kišimoto tímhle nepředstavuje nejsilnější knihu série, ale potvrzuje, že má stále co vyprávět, že se chce věnovat svým postavám a že jim dává prostor. Jasně, ne každá ho dostane, ale jsou vybrány takové, které mají co říct. A i když by to ze začátku vypadalo, že to bude jen takový oddechový díl, pravda to není a jsou v tom silné emoce. "Naruto 20: Naruto versus Sasuke" jako přestupní můstek k dalšímu dění funguje a já myslím, že dvacátá první kniha by mohla zase nabrat více otáček.

Komiks "Naruto 20: Naruto versus Sasukezakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat