2014-08-25

#726: Naruto 9: Nedži versus Hinata - 80 %

Naruto 9: Nedži versus Hinata (ネジとヒナタ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako kapitoly 73 až 81 v sérii "Naruto" (japonsky ネジとヒナタ) souborně v roce 2001 u Shueisha, Inc. České vydání má 186 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Ani jsem si nemyslel, že je to opravdu možné, ale devátý "Naruto" způsobil to, na co jsem už nějakou dobu čekal. Jedná se o první díl, který mě skutečně bavil, kde bylo všechno vhodně kombinované, a já jsem neměl pocit, že čtu jen natahované tlachání o partě výrostků, co si o sobě něco myslí. No, ono je to pořád tlachání o partě výrostků, která si o sobě moc myslí, ale jednotlivé ingredience jsou zde tak dobře podány, jsou prostě smíchány tak vhodně, jako kdyby Masaši Kišimoto konečně přesně postupoval podle toho receptu, který si sám připravil. Najednou je zábavný, emotivní, trochu smělý a v případě některých zápletek a jejich point i celkem novátorský, anebo minimálně nikoli tak klišovitý.

Naruto a ostatní jsou v předkole třetího kola jejich zkoušek. Došlo na souboje mezi jednotlivými uchazeči. Dvacet účastníků se mezi sebou musí utkat proto, aby jen deset mohlo postoupit. Anebo ještě méně? Je možné, aby zápas dopadl patem? Masaši Kišimoto nám ukazuje, že i tohle možné je. Všichni asi čekají na to, že se do svého souboje pustí Naruto sám, ale jak se nakonec ukazuje, není to vrchol předkola, i když by se to tak mohlo zdát. Masaši Kišimoto, pokud nic jiného, rozhodně dokáže každý zápas vést takovým způsobem, aby to bylo zajímavé. Navíc se zápasům nevyhýbá a my skutečně sledujeme všech deset. Proto jsou také souboje rozprostřeny do celkem tří knih minimálně.

Na jednu stranu se tohle může jevit jako natahování, dala by se zde celkem snadno využít vypravěčská zkratka, ale na tohle Kišimoto nehraje a vypráví skutečně všechno, co se děje a čeho je Naruto svědkem. Musím říct, že tahle přemíra slov a hlavně panelů se mi zamlouvá, protože tohle je styl, který mám osobně docela rád. Proč sledovat jen to zajímavé? Pěkně si užijme celý příběh, pořádně se seznamme s postavami a třeba najdeme nějaké nové, které se nám budou líbit. Myslím, že zrovna tahle devátá kniha je přesně ten případ, kde několik docela zajímavých postav objevíte a budete doufat, že se zde ještě ukážou, abyste věděli, jak jejich osudy skončily. Osobně bych si ještě představoval, aby to bylo malinko drsnější, ale stejně jsou zde momenty, které rozhodně nejsou jen milé.

Masaši Kišimoto zvládl to, co se mu v předchozích dílech nedařilo - strhnul mě. Jednotlivé zápasy podal takovým způsobem, že jsem byl skutečně zvědavý, kdo vyhraje, a navíc nebylo vždy možné do poslední chvíle učit, kdo bude vítězem. Ne, že by se jednalo o až tak nepředvídatelná klání, ale přece jen zde sem tam byl prvek překvapení a autor nešel nejjednodušší cestou, která se nabízela. To platí hlavně o titulním souboji, který byl především emočně strhujícím. Najednou do toho zapadal i Naruto a ta jeho frackovitost. Jsem docela zvědavý, jestli se takhle podobně budou odvíjet i další knihy, protože v takovém případě by rozhodně stálo za to číst dál.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat