2018-07-19

#1756: Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit - 85 %


Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit (Scalped: You Gotta Sin to Get Saved)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 43 až 49 v sérii "Scalped" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2011. České vydání má 156 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra, Jason LaTour, Davide Furnó

Některé série mají silné momenty a slabé momenty. Série "Skalpy" moc těch slabých míst nemá. A ani kniha "Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit" není slabým místem, jen jsem z ní měl takový subjektivní pocit, že to není v každé scéně úplně ono, že by to mělo být ještě temnější, než jaké to je. A myslím, že třeba příběh agenta Nitze by si zasloužil temnější konec, ale možná mu Jason Aaron ještě něco chystá a tohle je takové to poslední nadechnutí před jeho koncem. Anebo všechno bude ještě trochu jinak. Skoro by se chtělo říct, že "Skalpy" už nemohou být temnější, ale myslím si, že Jason Aaron je schopen zajít ještě o kousek dál a zabít úplně všechny naděje, které by postavy mohly mít.

Kniha "Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit" je rozdělena do celkem sedmi sešitů, kdy první dva jsou samostatné jednosešitovky a dalších pět pak tvoří ucelený příběh, který má titulek stejný jako název celé knihy, tedy "Abys byl spasen, musíš hřešit". První dva příběhy, "Poznat barvu" a "Noc, kdy padl jih", se věnují vedlejší postavám, kdy šerif Karnow dovede zaujmout tím, jak je tragickou postavou podobně, jako je tomu u postav, jež jsou součástí komiksu celou dobu. Karnow je postavou až skoro smutnou, ale je patrné, že do dění zasáhne. Podobně jako agent Nitz, který si v příběhu "Noc, kdy padl jih" skutečně sáhne na dno. Aby se ale ukázalo, že ta naděje skutečně možná existuje, že možná přijdou světlé zítřky.

Největší část knihy "Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit" tvoří titulní příběh, který se zaměřuje už na hlavní dění, které se ale nutně netočí jen kolem Dashe, ale i kolem ostatních postav. V podstatě by se dalo říct, že hlavní postavou knihy "Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit" není osoba, ale je to prostě celá rezervace. Sledujeme, jak jsou jednotlivé postavy ovlivňovány dění, jak se dějí události, které třeba ani Rudá Vrána nedokáže ovlivnit, události, které postupně směřují k finále, které přijde s desátou knihou. Ano, už se k němu blížíme docela mílovými kroky. Dvě knihy a jsme na konci. Rozhodně je ještě na co se těšit.

V případě knihy "Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit" - i když pro sérii to není zrovna netypické - vás dovede zaujmout skutečnost, že s ní kresba dokonale souzní. Tentokrát je to opravdu temné a noční scény jsou vyloženě nepříjemné. Ať už je to druhý příběh s Nitzem anebo třeba Dashův noční lov na vraha jeho matky. Ta mimochodem tvůrci ukazují, že jsou skutečně schopní a rozhodně se nebojí jít do pořádně drsné akce, která končí hodně krvavě. Ať už je to třeba Nitzův nečekaný objev anebo chvíle, kdy Dash zjistí, že jeho průvodce není zrovna tím, za koho se vydává. V knize "Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit" se objeví události, které musejí mít následky. Cítíte, jak se příběh blíží ke konci a je vám to až nepříjemné. A stejně se budete na konec těšit, protože bude dobrý.

Žádné komentáře:

Okomentovat