2018-04-17

#1677: DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první - 60 %


DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první (Justice Part 1)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Justice" a jako "More Fun Comics 73" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jim Krueger, Alex Ross
Kresba: Alex Ross, Doug Braithwaite

Když už na něčem dělal Alex Ross, je asi celkem jasné, že to bude vizuálně hodně zajímavé, protože on má malbu, která je jedinečná pro komiks. Nejlépe nás o tom přesvědčil u komiksu "Zázraky", který u nás vyšel dokonce dvakrát, poprvé v roce 2002, podruhé v roce 2013 jako součást "Ultimátního komiksového kompletu", ale o jeho schopnostech jsme se mohli přesvědčit i u komiksu "Království tvé". Na komiksu "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" se podílel i scenáristicky a jak název napovídá, je to součást větší knihy, která byla v rámci "DC komiksového kompletu" rozdělena na dvě části. Osobně mám pocit, že čím více Alexe Rosse čtu, tím méně se mi komiksy, které kreslil, líbí. Ne proto, že by se nějak horšil ve svém stylu, že by jeho malba začala nudit, ale že příběhy, které kreslí, prostě tolik nebaví. Jak jsem se tak ale koukal, jsem jeden z mála, které komiks "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" nenadchnul.

Příběh nám začíná jakousi vizí toho, jak superhrdinové padají. Všichni umírají, je to konec světa. Ty vize očividně měli někteří záporáci, kteří jsou nám dobře známí, ale i tací, které až tak dobře neznáme, což vůbec nevadí, alespoň se s nimi seznámíme. Taková Cheetah rozhodně stojí za pozornost už i vzhledem k připravovanému filmu "Wonder Woman 2", i když v knize "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" zase tolik prostoru nedostane. Záporáci se zde spojují, aby ukázali, že vlastně mohou porazit ty dobré, a to jejich vlastní zbraní. Dobrem. Prostě začnou napravovat svět - pomáhat mrzákům zase vstát, slepým vidět, trávě růst v poušti, atp. Tohle je hodně silná zbraň, kterou mají, ale oni mají ještě jeden plán, který se týká přímo superhrdinů. Jednoduše je chtějí vyřadit z provozu, což se jim podle všeho docela dobře daří.

Jak již bylo řečeno, kniha "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" je prvním dílem a až v druhé části je rozuzlení, ale nemůžu si pomoct, už teď na mě padá pocit, že to všechno, co zde sledujeme, domnělý pád superhrdinů, je tu jen proto, aby se ve druhém díle zase pořádně zvedli a nakonec natrhli prdel všem zlým, kteří si mysleli, že mnoho na lidi a na superlidi vyzrát Takže očekávám, že všechno, co je zde prezentováno, se nějak vysvětlí, a ty skutečně dobří budou opět za dobré, a ti skutečně zlí opět za špatné. Pokud se pletu, jsem ochoten změnit hodnocení tohoto dílu, který ale scenáristicky nepovažuji za skvělý, spíše jen bombastický s tím, že to má vést k tomu, že nebude čtenář zklamaný z finále. Ale jak říkám, příběh jsem doposud nečetl, neví, jak skončím, a tak klidně hodnocení následně i změním.

Komiks "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" ale přece jen zaujme malbou Alexe Rosse, to prostě nejde, aby vás nedostala. Je tak specifická, krásná, jedinečná. Na tom se opravdu nic nezměnilo, i když třeba jeho Lex Luthor je takový nijaký, na první pohled nerozpoznatelný. Jeho Superman zase takový starý, celkem retro, ale ani to není u Alexe úplně novinka. Jeho Martian Manhunter je na druhou stranu skvělý, stejně jako Brainiac. V knize "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" je navíc sešit "More Fun Comics 73", kde se poprvé objevuje Aquaman. Ten si teprve měl budovat svou historii, protože tady je normálně jako ten, co chce pomáhat lidem, ale jeho origin není nic moc. Akorát týpek, co vyskočí z vody, ale jinak dělá to samé, co Superman. Člověku je až smutno z toho, když vidí, na jakých základech některé dnes už tradiční komiksové postavy vznikaly. Celkově ale hlavně doufám, že se v knize "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" a že mě druhý díl naprosto ohromí, hlavně tedy scenáristicky.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík"
"DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham"
"DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh"
"DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac"
"DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

1 komentář:

  1. Já mám z Rossových komiksů stejný pocit a dokonce si myslím, že i ty slavné Zázraky nejsou žádným scénáristickým zázrakem a jsou tak dobré hlavně díky jeho hyperrealistické kresbě. Ta ve spojení s příběhem boří pověstnou "čtvrtou zeď", ale s jiným než Rossovým výtvarnem by příběh Zázraků nikdy nefungoval.

    OdpovědětVymazat