2018-04-18

#1678: Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita - 80 %


Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita (The Umbrella Academy: Apocalypse Suite)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "The Umbrella Academy: Apocalypse Suite" v letech 2007 a 2008. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 569 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Gerard Way
Kresba: Gabriel Bá

Nakladatelství Crew přišlo se zajímavými novinkami a ukázalo nám, že jsou zde ještě komiksy, které stojí za pozornost. A jedním z nich je rozhodně "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita", kterou má scenáristicky na svědomí Gerard Way a kresebně pak Gabriel Bá. Ani jednoho - pokud se komiksu týká - česky ještě neznáme, ale první jmenovaný neznámý rozhodně není. Gerard Way byl frontmanem kapely "My Chemical Romance", což byl před těmi deseti lety obrovský objev. A zrovna v době, kdy kapela přišla s úžasnou deskou "The Black Parade", chtěl Gerard Way napsat scénář ke komiksu. A tím se stala "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita". Gerard je mnohem více tvůrčí, není jen hudebník, a právě komiks "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita" je toho důkazem. Kromě toho, že umí psát, umí i kreslit. Ti jste si mohli všimnout už i na bookletu k desce "The Black Parade".

Kniha "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita" je ale i ukázkou skutečnosti, jak je dnešní doba skvělá a jak se dva lidé vlastně ani nemusí potkat, aby stvořili něco výjimečného. V případě knihy "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita" to platí ještě o něco více, protože nejen, že Gerard a Gabriel byly na jiných místech, protože Gabriel žije v Jižní Americe, ale ještě zajímavější to bylo o to, že Gerard byl v době psaní scénářů na turné právě s "The Black Parade". A přesto spolupráce zafungovala, termíny se stíhaly a bylo jedno, jestli je Gerard zrovna v Americe, Evropě, Asii nebo Austrálii. I když se podle všeho termíny stíhaly jen tak tak, stihly se a v roce 2008 vyšel zajímavý komiks. A po deseti letech se dostal i k nám. Trochu se zpožděním, ale to vůbec nevadí, teď je na něj český trh lépe připravený.

Komiks vypráví o skupině dětí, která se všechna narodila jeden den ženám, které ani nebyly těhotné. Prostě najednou porodily, aniž by před tím měly břicho. Narodilo se čtyřicet tři dětí a sir Reginald  Hargreeves se rozhodl, že je najde a stane se jejich náhradním otcem. Zaprvé proto, že sir je zvláštní tvor a není z naší planety, zadruhé proto, že takové děti musí mít speciální schopnosti, a zatřetí proto, že je potřeba chránit planetu Zemi před hrozbami, které na ni čekají. Sirovi se podaří najít jen sedm dětí, ale dělá všechno, aby jejich výcvik byl skutečně co nejlepší, a tak se jako prťata mohou postavit Eiffelovce, která ožila. Střihem se dostáváme do současnosti, kde jsou postavy starší a jak se ukázalo, rozhodně jim život vždy nepřál, superhrdiny už někteří nejsou a všichni jsou tak trochu ztracené existence. Sir Hargreeves umírá a možná zase bude potřeba zachránit planetu. Že by se nevlastní sourozenci ještě jednou spojili?

Když se takhle kniha "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita" popíše, vypadá to na obyčejný superhrdinský příběh, ale on takový není. Gerard Way - a nakonec i Gabriel Bá svou specifickou kresbou - mu daly surreálné vyznění, které je míseno s nenápadným, ale chytrý humor, stejně jako absurditou některých situací a bizarností postav. To dohromady vytváří svět, který je naprosto soběstačný a neskutečně bohatý, jen se prostě musíte smířit s tím, že spousta věcí tu prostě je tak, jak jsou. Nejsou vysvětlené, ale vlastně to nevadí, v rámci prezentovaného světa fungují. A ještě se můžeme těšit minimálně na druhou knihu. Třetí je stále oznamovaná, tentokrát na rok 2018, tak třeba se i té třetí knihy dočkáme. Komiks "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita" za pozornost ale rozhodně stojí, protože je to sice superhrdinské, ale je to opravdu jiné. Nápadité a originální.

Komiks "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat