2018-01-05

#1605: Titeuf: Vítej v pubertě! - 80 %


Titeuf: Vítej v pubertě! (Titeuf 14: Bienvenue en adolescence!)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 2015 jako "Titeuf 14: Bienvenue en adolescence!". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Zep
Kresba: Zep

Přijde mi, že Titeuf zraje s každým dalším dílem, což se ukázalo jak na nedávno vydaném sešitu "Titeuf: Má mě ráda?", tak i na dnes recenzovaném komiksu "Titeuf: Vítej v pubertě!", který jsem na první pohled považoval za krok vedle. Ale za to může obálka, která ve mně spolu s názvem evokovala skutečnost, že se tvůrci posunuli dějově mnohem dál a z Titeufa udělali puberťáka. Ale to je jen součást zápletky, navíc by to nedávalo smysl, protože i v originále sešit "Titeuf: Vítej v pubertě!" vyšel hned po dílu "Titeuf: Má mě ráda?". A ne, opravdu se nemusíte bát, že by nám Titeuf vyrostl, jen má problémy s láskou, které ho mohou dohnat i v jeho poměrně mladém věku. Však Titeufa dohání problémy celkem snadno a ve velkém množství.

Titeuf má po dílu "Titeuf: Má mě ráda?" problém v tom, že po něm jdou dvě holky. Ramatu a Naďa se o něj dokonce poprali, což je nám prezentováno na začátku sešitu. Má to docela drsné následky. A také je vidět, že tohle tvůrce hodně bavilo, protože se Zep doslova vyžívá v příběhu a nerozděluje nutně na jednotlivé stránky, ale je skutečně lepší číst komiks jako celek, protože se mezi stránkami plynule přechází, v některých případech skutečně panely plynule navazují tak, že si nejste jistí, jestli by bylo možné vydat komiks jinak než v rámci tohoto sešitu. Ale to vůbec nevadí, širší prostor postavám svědčí víc než jen stripové rozdělení, které je v mnohých ohledech omezující.

Titeuf se má rozhodnout mezi tím, jakou holku si vybrat, anebo si nechat obě milenky, jak jim říká. V jeho věku to zní trochu směšně, ale ještě se tím více umocňuje vtip tohoto komiksu a celé série. Titeuf si myslí, že by měl vyrůst, což mu Ramatu řekne, a díky svým přátelům to vezme tak doslova, že se chce dostat do puberty. A tady Zep přichází se skutečně zajímavými a zábavnými vtipy, které díky pubertálním výrazům a snaze dostat se do puberty, u kluků a holek prostě vyznívají směšně. A do toho všeho ještě dochází k tomu, že se objevuje třetí žena Titeufova života a všechno se ještě komplikuje. Ano, problémy s láskou jsou opravdu složité a Titeuf se s nimi vyrovnává s tvrdostí sobě vlastní, která z něj dělá unikátní postavu, jež není jen dalším Dennisem postrachem okolí.

Vzhledem k tomu, že zase tolik toho evropského stripu u nás nevychází, je "Titeuf: Vítej v pubertě!" je rozhodně jedním z nejlepších, které aktuálně vychází. A skoro se chce říct, že to je i komiks jediný, který v poslední době stojí za pozornost. Ale třeba se k nám dostanou i další. Titeuf je celkem jednoduchá zábava, která hodně těží z toho, že se Titeuf chová o něco dospěleji, než jaký ve skutečnosti je, ale přitom je to ještě pořád trouba, který rozhodně není tak chytrý, jak by třeba sám chtěl. A proto je vtipný. Není to ale banální humor, je to humor, který je mnohdy vystavěný na komplexních situacích, což se právě v sešitě "Titeuf: Vítej v pubertě!" projevilo zatím asi nejvíce. Snad se bude dařit dál a série u nás bude pokračovat.

Komiks "Titeuf: Vítej v pubertě!" zakoupíte na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Titeuf: Svět je krutej"
"Titeuf to vidí jinak"
"Titeuf: Má mě ráda?"

Žádné komentáře:

Okomentovat