2018-01-15

#1611: Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface - 50 %


Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface (攻殻機動隊)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 2001. České vydání má 306 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Shirow Masamune
Kresba: Shirow Masamune

Už když jsem četl knihu "Ghost in the Shell", říkal jsem si, že styl vyprávění, který Shirow Masamune používá,, mi rozhodně nesedí. Ale přece jen byla jeho manga specifická, přece jen v sobě měla hodně dobrého, hlavně v tom smyslu, o čem vyprávěla a jak byla podrobná ve smyslu technologie. O to se Shirow snaží i v knize "Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface", ale už máte pocit, že podruhé to tak dobře nevyšlo. Mimo jiné i proto, že možná ani na konci vlastně nebudete vědět, o čem tohle celé bylo. Ani já si nejsem jistý, že to vím, a toho hlavně proto, že po několika málo stránkách jsem věděl, že čtu něco, co mě prostě nemůže bavit. Přeplácaný, ukecaný komiks, který se na jedu stranu tváří, že se jedná o relativně sofistikované dílo, na druhou stranu je chvílemi velmi prvoplánový a hraje hlavně na vaše primární pudy, které budou asi těžko uspokojeny sci-fi hantýrkou, jíž je zase hodně.

Na jednu stranu se tedy Shirow Masamune snaží o silný sci-fi příběh, ale když si v konečném součtu uvědomíte, o čem to vlastně bylo, vyjde vám, že jste akorát sledovali jedno hodně zdlouhavé hackování, kterému předcházelo ještě nějaké to jiné hackování. Ne, tahle kniha v první řadě není přímým pokračováním prvního dílu. Je to komiks, který se odehrává o několik let později. Naše oblíbená hlavní hrdinka má trochu jinou identitu, ale pořád je tajnou agentkou, pořád něco hackuje a pomáhá jí v tom skupina divných tučňáků - to jako vážně. Asi Shirowova divná libůstka. Možná ale překvapí, kolik toho je v komiksu v barvě. Nepočítal jsem to, ale tipoval bych, že snad víc jak polovina stránek je barevných. A dojde vám proč. Shirowův komiks prostě vypadá v barvě líp, i když ty 3D modely tomu až tak dokonale nesedí. V barvě je ale komiks "Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface" živější a zajímavější.

Co ani barva nezachrání, to je skutečnost, jak je Shirow prostě moc kecá. Má mnoho textu na stránkách, kde ho mít nechcete, jen sem tam v akci mu dojde, že by bylo fajn to nechat plynout, ale to tak u jedné scény, možná svou. Jinak nechává mluvit všechny možné postavy, hlavně ty divné tučňáky, ale co je nejhorší, nechává mluvit sám sebe. Ano, už v knize "Ghost in the Shell" jste si mohli všimnout poznámek pod čarou nebo pod panelem, kde Shirow něco vysvětluje. V téhle knize tmu není jinak, navíc budete mít pocit, že se stále více a více vykecává i o tom, co není až tak součástí příběhu. Už v podstatě ke konci čekáte, že začne o tom, co má rád, co rád nemá, jaká je jeho krevní skupina, koho bude volit. Jsou to věci, které vás možná ani nebudou zajímat, věci, které nejsou až tak zásadní, věci, které jsou moc do hloubky, ale vy vlastně nevíte, jestli na vás autor jen nehraje nějakou rádoby chytrou hru, ale celé to až tak ověřené nemá a jen si trochu vymýšlí. Navíc to rozhodně nepomáhá tempu příběhu, spíše mu to škodí. Ale jasně, klidně můžete tyhle pasáže vynechat.

Komiks "Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface" v sobě obsahuje příběh, u kterého možná i budete chtít číst každé písmenko, ale ani ne tak proto, že budete příběh doslova hltat, ale že se budete snažit pochopit, proč by to vlastně mělo být tak skvělé a co je na tom tak zajímavého, že se o sérii tolik mluví. Ne, v tomhle druhém dílu na to skutečně přijít nemusíte. Místy je děj natolik otravný, že ani nedoceníte místy skvělou kresbu, spíše budete hledět na to, jak v ní divně vypadají 3D modely. "Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface" rozhodně není komiks pro každého, a pokud už jste měli pochyby o první knize, pokud nadšení z ní přebíjely podivné autorské libůstky, tady se vám jich dostane ještě víc a možná se i začnete nudit. A já se docela nudil. Od tak kultovní mangy jsem čekal víc než jen dílo, které autor psal hlavně sám pro sebe. Ale tohle je celkově vidět na jeho přístupu ke knize a k vyprávění.

Komiks "Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interfacezakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Ghost in the Shell"

Žádné komentáře:

Okomentovat