2017-12-15

#1590: Salvatore - 85 %


Salvatore (Salvatore)
Vydalo nakladatelství Meander v pevné vazbě v roce 2017. V originále vyšlo jako "Salvatore" v roce 2010. Vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 598 Kč.
Scénář: Nicolas de Crécy
Kresba: Nicolas de Crécy

Když jsem otevřel knihu "Salvatore", říkal jsem si, jestli si ze mě Nicolas de Crécy nedělá srandu. To mám skutečně číst knihu o krátkozraké prasnici? Co by na tom mohlo být zajímavého. Ale i když mě Amandina na první pohled vyloženě nenadchla, Nicolas de Crécy je autor, který svými příběhy dovede oslovit, a to hlavně proto, že je tak jiný, je svůj, ale stále dovede vyprávět příběhy, které toho v sobě mají hodně, určitě víc, než by se na první pohled zdálo. A "Salvatore" je přesně takovým příběhem. Tohle není jen příběh o prasnici Amandině, ale také o psovi Salvatorem, který je mechanikem, také ale o třinácti prasátkách, kdy jedno se ztratilo, o jedné dlouhé cestě. Komiks je celkem obsáhlý, co do počtu stran, o tom žádná, ale i tak se toho stane hodně.

Amandina je prasnice, která potřebuje opravit auto, a tak jede za vyhlášeným mechanikem široko daleko. Je jím titulní Salvatore, pes, který není zrovna vyloženě přátelský, spíš má problém navazovat vztahy, ale je schopen opravovat auta jako málokdo. A i když si z aut vždy něco bere, je jeho práce dokonalá a nikdy nedojde k tomu, že by měl řidič nehodu. Tedy pokud to není Amandina, jejíž zpáteční cesta je úchvatně šílená, až surreálná a zároveň absurdní, kdy zde Nicolas de Crécy naplno ukazuje svou fantazii. Vypadá to, že zachází daleko, ale vždy je to ku prospěchu příběhu, který se rozvíjí a má hlavu a patu. Ty surreálné doplňky jsou zde jen proto, aby byl příběh krásně bizarní. I když zde ale navíc vystupují antropomorfní zvířata, je příběh pevně zakořeněn do naší reality a my snadno poznáme, na co Nicolas de Crécy naráží.

Ve chvíli, kdy Amandina má svou bizarní nehodu, díky které porodí svých třináct prasátek, kdy jedno z nich, František, se ztratí, už víme, že skutečně hlavní postavou je Salvatore, protože jeho máme sledovat na cestě, kterou si vybral - na cestě za láskou. Jak toho chce dosáhnout? Samozřejmě krádežemi různých součástek z automobilů, které opravuje. I když to zní zvláštně, příběh má skutečně pevné základy, které nám Nicolas de Crécy postupně odhaluje a prezentuje nám příběh, který je dostatečně silný na to, aby nás mohl oslovit, nikoli jen jitřit naši fantazii. Chcete číst dál nikoli jen proto, že jsou zde scény, které se jen tak nevidí, ale chcete číst dál i proto, že opravdu toužíte po tom vědět, jak to dopadne. Zatím to ale nedopadne. Kniha obsahuje první čtyři sebrané příběhy o Salvatorem, ale rozhodně je zřejmé, že autor v tomhle díle chce ještě pokračovat. Snad i bude.

I když by se dalo říct, že je komiks "Salvatore" takovou zvláštní fantaskní poutí, primárně je to i silně kritický komiks, který se zaměřuje na současnou společnost a paroduje její trendy a snažení, které se ukazuje v celé své nahotě a jen dokazuje, že se honíme za cíli, které nejsou vždy hezké, morálně správné. Anebo jsme prostě znudění způsobem, který nás nutí dělat hlouposti. Pořádné hlouposti. A tohle je podáno formou, která je zábavná, nesmírně imaginativní a je prezentována postavami, jež si jde celkem snadno personifikovat, i když se jedná o zvířata různého druhu. O to větší úderná je pak postavička, která je viditelně lidská a nemá žádné zvířecí prvky, jen je opravdu malá. Nicolas de Crécy si tvorbu tohoto komiksu užíval, což se přeneslo i na čtenáře, jenž se rozhodně nebude nudit. S každou další částí si jen uvědomíte, jak je přesah komiksu "Salvatore" velký.

Žádné komentáře:

Okomentovat