2017-12-17

#DP43: Iron Fist - 70 %


Autorem recenze je Daniel Palička.

Scénář: Ed Brisson
Kresba: Mike Perkins

Iron Fist je aktuálně hrdinou, o kterého se začíná zajímat čím dál tím více lidí, protože sám dostal svou sérii na stanici Netflix, jež patří do seriálového světa Marvelu. K němu se řadí taktéž seriály "Daredevil", "Jessica Jones", "Luke Cage" a "Defenders". Nebyl by to Marvel, kdyby nám fanouškům komiksů nepřipravil série zaměřující se na všechny tyto postavy. Daredevil už svou sérii dostal, byla psána Charlesem Soulem, zbytek hrdinů ovšem svůj speciální pořad neměl, což se ovšem změnilo s příchodem "Marvel NOW! 2.0", kdy sérii získala Jessica Jones. Posléze přišel Luke Cage a Iron Fist společně s Defenders, kteří byli ve stejné seriálové sestavě. My si tentokrát povíme o tom, jakým způsobem dokázal Ed Brisson - komiksový scénárista aktuálně pracující na sérii "All-New WolverineL" z "Marvel Legacy" - napsat první čísla z této série. Předem upozorňuji na to, že tady píšu pouze o prvních sedmi číslech, která nebyla zařazeny do "Marvel Legacy". Toť všechno na začátek, můžeme si tedy něco málo říci o příběhu. 

Danny Rand, jenž aktuálně bojuje proti záporákům v obleku Iron Fista, musí vyřešit jeden problém týkající se své vlastní osobnosti. Člověk, kterému mnozí říkají živoucí zbraň, už nemůže využívat moc síly Chi, díky které nyní bojovat pomocí síly jednoho silného úderu nabité pěsti. Kvůli tomu nyní musí bojovat jenom proti normálním zápasníkům, kteří nejsou příliš velká výzva. Proto se vydá do zahraničí, kde potká muže, který se nakonec ukáže jako slušný protivník. Ten ho nakonec pozve na ostrov, kde se má konat takzvané Klání sedmi mistrů, což je turnaj, díky kterému by mohl získat svou sílu zpátky. Nebude to ovšem procházka růžovým sadem, protože sedm bojovníků s neuvěřitelnou mocí nebude snadné porazit. Po konci příběhu se sedmi mistry, který byl odvyprávěn v pěti sešitech, jsme dostali krátký dvousešitový příběh, ve kterém Iron Fist spojí síly s kung-fu bojovníkem Shang-Chim proti jednomu neznámému nepříteli, který má splnit kontrakt na zabití Dannyho Randa. 

Oba dva příběhy mi přišly z hlediska scénáře zdařilé. Byly hodně akční, čtivé a scénárista ani tak moc nechtěl sázet na pomalejší tempo. Samozřejmě, našly by se pasáže, které byly pomalejší, ale podle mého názoru jich nebylo tolik jako těch akčních. Když už jsme u toho, dialogy jsou tady napsané skvěle, což mě poměrně překvapuje, protože akční komiksy většinou povídání mezi charaktery neřeší a zaměřují se více na akci. Překvapivě tady má mnoho postav prostor k vyjádření svého charakteru, takže vás mohou zaujmout. Sedmička bojovníků má například své vlastní osobnosti a Ed Brisson si k nim vytváří vlastní mytologii, což rozhodně není špatné. Samotný Iron Fist tady je napsán poměrně dobře, rozhodně nepůsobí špatně, zároveň ale nepůsobí nějak převratně, což není zrovna dvakrát pozitivní. Pokud vás ovšem nezaujme hlavní hrdina, dokážou vás překvapit vedlejší charaktery.

Nyní ovšem přecházíme k největšímu pozitivu, které se týká všech čísel. Je jím kresba Mika Perkinse, která byla neuvěřitelná. Akční sekvence díky ní vypadají hodně krásně, prostředí je temnější a obličeje postav přirozené. Pokud jste četli Iron Fista od Eda Brubakera a Matta Fractiona, tak se vám Perkinsův styl bude líbit, jelikož v mnoha ohledech připomíná kresbu série "Immortal Iron Fist" od dvou již zmíněných známých komiksových scénáristů. 


Na závěr bych tedy mohl dodat, že Ed Brisson napsal skvělou akční podívanou, která vás zaujme zejména kvůli kresbě. Příběh je akční a překvapivě se do něj podařilo narvat dost povedených dialogových scén. Jestliže máte rádi Iron Fista a chtěli byste si přečíst něco moderního s tímto hrdinou, zkuste si přečíst Brissonovu sérii. Já osobně jsem zvědavý na to, jaká bude série tohoto hrdiny v "Marvel Legacy", protože mé první pocity z prvních čísel jsou zatím pozitivní.

Žádné komentáře:

Okomentovat