2017-12-11

#1586: Dechberoucí Zázrak 25: Od zítřka nečaruji - 50 %


Dechberoucí Zázrak 25: Od zítřka nečaruji
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

A je to tady. Co tady konkrétně je? Konkrétně finále druhé sezóny české komiksové série "Dechberoucí Zázrak". A co tady ještě je? Ano, je to prozatím konec celé série. Ne proto, že by se jí vyloženě nedařilo, ale proto, že v našich podmínkách je to vydávání takto rozsáhlého díla, které bude vydáváno pravidelně, poměrně komplikované a časově náročné. Alespoň tohle jsou parafrázovaná slova autorů, kteří se s námi na nějakou dobu loučí a není jisté, jak dlouhá to bude doba, ani v jaké formě se "Dechberoucí Zázrak" ještě vrátí. A já za sebe doufám, že se vrátí. Ale nemusíme se bát, že by vše skončilo, protože se můžeme těšit na postavu Péráka, který by se měl objevit v časopise "ABC", kde budou jeho dobrodružství vycházet na pokračování. Tam přece jen nejsou kadence a počet stran tak smrtonosné jako v případě sešitové série.

Ta se nám tedy uzavřela sešitem "Dechberoucí Zázrak 25: Od zítřka nečaruji", který rozhodně všem nepřinese to, co si od tohoto sešitu slibovali. Problém je v tom, že toho bylo rozehráno mnoho a je potřeba všechno uzavřít, aby čtenář neměl pocit, že o něco přišel, že v tom něco nefunguje. Jenže ono to tak trochu nefunguje a celý sešit vlastně vyznívá tak, že se jedná o uzavření věcí, kdy je možný čerstvý začátek s tím, že se všechno může vyvíjet jinak. Tohle zrovna není něco, v co jsem doufal, bohužel je to prvek, který se nabízel, když už se začalo pohrávat s rovinou času a různých možností, které s sebou čas přináší. Za mě ale tohle není finále, které bych považoval za dobré, protože prostě nemám podobné hrátky s časem rád.

Beru to trochu jako fintu na čtenáře, ale tady se musí uznat, že to rozhodně nebylo jen proto, aby na tom tvůrci víc vytěžili - to především ve světle toho, že prozatím série nepokračuje. Spíše to beru jako takové finále, kdy se může ukázat, že to jako uzavření celého příběhu stačilo, pokud by se už nic jiného nevyprávělo. To si ale nemyslím, uvidíme však, jak to celé dopadne a jestli se ještě většího příběhu se Zázrakem dočkáme. Sešitu "Dechberoucí Zázrak 25: Od zítřka nečaruji" se může nechat, že jsou zde docela dobré konfrontace mezi postavami, je tu pár dobrých nápadů, které vycházejí z toho, že se tu trochu pomotal čas, ale rozhřešení, ona velká bitva, prostě musela, i vzhledem k formátu, proběhnout celkem rychle, což ji dle mého nesvědčí. Oceňuji použití bílé barvy, která tady má smysl a funguje pro příběh.

Bohužel celkově sešit "Dechberoucí Zázrak 25: Od zítřka nečaruji" tak ocenit nemohu, protože ten příběh se nevyvinul způsobem, který by byl opravdu dobrý, opravdu strhující. Jedná se o rozhřešení, které je takovou berličkou, kterou je možné použít, když potřebujete všechno rychle shrnout a dát tomu nějaké finále, které bude na jednu stranu vypadat celkem metafyzicky, ale na druhou stranu všechno uzavře způsobem, který trochu zabíjí to, co se doposud dělo. Je to škoda, protože série se dle mého vůbec nevyvíjela špatně, jen ke konci se objevovalo spoustu nových postav, jejichž potenciál zůstal nevyužit - především pak Krysař. Myslím, že si zázrak zasloužil trochu lepší finále, ale třeba nám ještě tvůrci nějaké přinesou.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"
"Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů"
"Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!"
"Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!"
"Dechberoucí Zázrak 20: Po nás potopa"
"Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky"
"Dechberoucí Zázrak 22: 1591"
"Dechberoucí Zázrak 23: Návrat do přítomnosti"
"Dechberoucí Zázrak 24: Krysař"

Žádné komentáře:

Okomentovat