2016-09-12

#1256: Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna - 75 %

Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Už jsme se dostali k desátému číslu? Opravdu? To nám to ale letí! Pokud se nepletu, tak finále první řady by se mělo konat na konci roku, tedy s dílem třináctým. To se člověku chce říct, že už jsme skutečně skoro na konci. Docela nám to uteklo a také se toho dost stalo, příběh se někam vyvinul a pořád se vyvíjí. Z hrdiny, který nevěděl, co si počít se svými schopnosti, se stal hrdina, který neví, co si počít se svým životem a především pak s veřejným míněním. Zázrak se totiž stal nepřítelem číslo jedna, protože unesl Honzu Daneše, což je jeho bratr, jenže samozřejmě skoro nikdo neví, že Zázrak je normální kluk a že má sourozence. Zázrak chtěl bratra zachránit, ale jeho touha pomoct se obrátila proti němu a on tak umožnil doktoru Faustovi, hlavnímu záporákovi, aby získal svoje vlastní tělo.

Ano, docela pěkně se nám to zašmodrchává. David, tedy Zázrak, si ani neuvědomuje, co se s jeho bratrem děje, ani netuší, že mu v budoucnu nejspíš bude muset čelit. Naletěl někomu, kdo je chytřejší než on a kdo je ve zle mnohem zběhlejší než Zázrak v pomáhání. Aby toho nebylo málo, tak se Zázrakův život skutečně sype. Magistr, který by ho měl učit, je na pokraji smrti, holky, které by mu mohli pomoct, nejsou zrovna nejlepším týmem, a to ani nemluvíme o tom, že osoba, která v současnosti Zázraka nejvíce nesnáší, je jeho vlastní matka. No, možná by si mohla podat ruku s Pérákem, protože ani to není největší Zázrakův fanda, i když to vypadá, že ho stalkuje. Jenže co by to bylo za superhrdinský komiks bez pořádných soubojů?

A když už jsme u těch soubojů, tak musím pro jednou skutečně vychválit kresbu Petra Kopla. Dobře, někde ještě budete mít pocit, že to bylo kresleno hodně rychle, ale třeba taková dvojstránka, na které je jeden velký panel (viz ukázka), kde se do sebe pouští Zázrak a Pérák, to je prostě paráda. Kromě toho, že je zde výborná koncepce, z které doslova sálá energie celého souboje, tak i ten velký panel je skvěle nakreslen a je v něm dynamika a síla. Pérák v záběrech, kde je vidět celé jeho tělo, vypadá strašně cool, i když je to starý pán. A to jsem ještě ani nezmínil, že následuje dvojstránka, v které se Petr také docela vyžil a hlavně Honzu Daneše nakreslil parádně hororově. To je výraz, který nechcete na dítěti vidět.

Scénář komiksu "Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna" přímo nestagnuje, vlastně vůbec nestagnuje, protože se toho stane dost a hodně vás navnadí na další dění, ale je to přesně ten typ čísla, po jehož přečtení chcete znát více odpovědí, chcete vědět, kdo vyhraje, jak to dopadne, jak se hrdinové z průseru dostanou, anebo jestli třeba nějakým způsobem nespojí síly, i když se do té doby nesnášeli. Série roste s každým dalším dílem, a i když se mi třebas předchozí díl líbil dějově trochu více, tak tenhle to zase vytahuje kresbou, která by se na oné dvojstránce hodila i na plakát. Děj, i když se dostal do trochu depresivní fáze, nepostrádá humor a pro fanoušky Stana Leeho je zde docela dobrý interní vtip. "Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna" baví a myslím, že to je jeho účel. Jen tak dál, Petrové.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"

1 komentář: