2017-09-11

#1521: Dechberoucí Zázrak 22: 1591 - 65 %

Dechberoucí Zázrak 22: 1591
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Děj se nám od minula trochu posunul, ale to jsme tušili, když jsme se podívali na obálku dvacátého druhého čísla komiksové série "Dechberoucí Zázrak". Je na první pohled patrné, kam se dvojice postav vydá. Buď na historické maškarní, anebo do minulosti. Vzhledem k tomu, že sešit se zove, pardon, jmenuje "Dechberoucí Zázrak 22: 1591", dá se počítat spíše s druhou variantou. A skutečně tomu tak je. Zázrak a Tereza, bílá paní, která je onou druhou postavou na obálce, se dostanou do minulosti, aby zachránili současnou realitu. Proč? To jsme se mohli dovědět už na konci čísla "Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky". Realita se pozměnila a někdo se rozhodl, že z ní vymaže magistra Kellyho. Takový čin má za následek změnu kauzality a toho, že realita najednou začíná vypadat jinak.

Musí se nechat, že díky tomuhle prvku si mohli tvůrci dovolit změnit události, které se staly, ale to jen proto, aby se vytvořila motivace, která přiměje Zázraka a Terezu jednat. I když pravda, jednat bude hlavně Tereza, Zázrak se jako ten, kdo v podstatě nic neví, jen sveze se svou krásnou kolegyní, která měla být mrtvá. Nebo to byl alespoň výsledek některých předchozích událostí. Jak ale bylo řečeno, realita se začíná měnit a Zázrak potřebuje nějakého společníka, protože sám nebude schopen se vrátit do minulosti a zachránit magistra Kellyho od osudu zabitého. Ano, právě v minulosti byl totiž magistr zabit a sprovozen ze světa. Tereza má ale plán, jen je potřeba to v té minulosti pořádně ušít.

Asi se nemusí moc dodávat, že se komiks "Dechberoucí Zázrak 22: 1591" inspiroval v příběhu "Ultimátní komiksový komplet 27: 1602", i když Petrové se rozhodli, že to bude součást jejich hlavní zápletky, nikoli jen vedlejší, zajímavý příběh. Takže vše na sebe navazuje, i když je pravda, že hrát si s časem je pro tvůrce vždycky ošidné, protože v rámci kauzality je možné vymyslet v podstatě cokoli, což já osobně považuji za takovou berličku, hlavně pokud se jedná o delší sérii. "Dechberoucí Zázrak 22: 1591" mě ale zatím v tomhle ohledu neurazil a neodradil a líbí se mi, jak to do příběhu pasuje a hlavně jak Petr Kopl vykresluje i starou Prahu velmi dobře. A co ještě lépe vykresluje, to jsou postavy, ať už ty, co známe v klasickém provedení anebo v jejich nových kostýmech, či postavy nové, jako je třeba císař Rudolf II. Mimochodem, Tereza tu má krásnou, sexy stránku, kde jsem se nad jejím v podstatě průhledným topem rozplýval.

Sešit "Dechberoucí Zázrak 22: 1591" mi přijde jako takovým lehkým útěkem. Není to špatný sešit, protože se mi líbí, co se v něm stane, dějově je zajímavý, nenudí, ale je to útěk od dosavadního dění, kdy se v podstatě všechno může na chvíli hodit za hlavu a řeší se něco jiného. Minulost je fajn, navíc se opírá o českou historii, což kvituji s povděkem, přece jen Zázrak k ní má celou dobu docela blízko, ale co bude dál? Bude tahle část použita jen jako pasáž, která změní realitu a bude možné upravit něco, co nebylo tak dokonalé? Anebo to skutečně bude pecka, která vám na konci strhne čelist dolů? Rád se nechám překvapit. Pozitivní skutečností je, že dvacátý druhý díl, i když je v něm takový obrat, nenudí a přináší něco nového, a to jak v ději, tak v kresbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"
"Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů"
"Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!"
"Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!"
"Dechberoucí Zázrak 20: Po nás potopa"
"Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky"

Žádné komentáře:

Okomentovat