2017-04-17

#1416: Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů - 85 %

Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

Když jsem poslední část čtyřdílného příběhu, na kterém pracoval sám Petr Kopl, dočetl, řekl jsem si, že jsem čekal možná ještě něco víc, i když se přiznám, že vlastně nevím co. Asi to bylo způsobeno hlavně tím, že tenhle díl je strašně ukecaný, jak se tu toho potřebuje hodně vysvětlit, takže se díky tomu ztratilo tempo, na druhou stranu ale Petr přichází s takovým směřováním příběhu a s takovými zvraty, že mu přece jen to pomalejší tempo celkem snadno odpustíte. Když sešit dočtete, budete si říkat, jestli jste náhodou nečetli něco, co je tak minimálně jednou tak velké než standardní číslo, ale po přepočtu stránek zjistíte, že se nic nezměnilo a počet stran je stejný. Dostáváte ale skutečně příběh, který toho musí říct hodně.
Bez letteringu

Petr Kopl rozehrál hodně dějových linek, které bylo potřeba spojit právě v tomto dílu. Některé se mu podařilo uzavřít dostatečně, jiné budou mít dohru v následujícím dění, což je jen dobře, protože se přece jen jedná o pokračující sérii, kde nechcete, aby se všechno vyřešilo najednou. Takže co je v sešitu "Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů" dokončeno? Primárně se jedná o příběh Zázraka a jeho souboje s Martinem Lafetkou, kterého dobře známe z Petrova komiksu "Procitnutí". Tohle je vlastně smyslem celé čtyřdílné série, kdy se Petr vypořádává s vlastním hrdinou a musí se uznat, že to je celkově zvrat, který byl nečekaný. V tomhle ohledu ho pak považuji za dobrý.
S letteringem

Linie paní Danešové nabírá trochu filosofující smysl, ale popravdě se to hodí k tomu, kde se příběh odehrává a jaké postavy zde vystupují. Petr si zde - ale i v dalších částech příběhu - dovoluje navážet trochu do amerického stereotypu dvojí identity superhrdinů, čímž se ale vlastně naváží i do začátků "Zázraka", kdy byla postava podobně jako američtí superhrdinové vystavěna. Ale Petr tak činí vědomě a vlastně tím boří určité mýty. Jako kdyby se se sedmnáctým dílem "Zázrak" skutečně oddělil od amerického způsobu a jede si už naplno svou cestou a nebojí se dělat si srandu sám ze sebe. Tohle je krásná sebekritika a musí se vyzdvihnout. Stejně jako skutečnost, že ani tentokrát nechybí něco trochu drsnějšího, což Petr podává velmi zajímavým způsobem - mění kresbu, která je do jisté míry dětská, ale přitom se při jejím prohlížení budete ošívat. Ano, je to hlavně díky textu, který kresbu doplňuje.

Poslední linii, kterou bylo potřeba dokončit, byl příběh Tomáše a Míši, jejich linie byla v čísle "Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána" zakončena asi největším otazníkem. Tady je vysvětlení, ale hlavně ještě naznačen, nebo vlastně přímo řečen další vývoj, který nás čeká. A na to jsem zvědavý. Petr Kopl a Petr Macek vytvořili prostředí, kde mohou vznikat noví hrdinové a mají skoro náběh k tomu, že by to tak skutečně mohlo být. Další díl slibuje něco nového a já se těším na to, jak se bude série dál vyvíjet a jak se budou vyvíjet jednotlivé postavy. Tohle je důkaz toho, že v českých podmínkách může komiks na pokračování fungovat, jen se musí najít. A "Dechberoucí Zázrak" se našel a naštěstí si našel i dost fanoušků, kteří teď nemusí litovat toho, že mu věřili.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"

Žádné komentáře:

Okomentovat