2017-12-12

#1587: Mezi řádky 5: Zrození - 90 %


Mezi řádky 5: Zrození (The Unwritten: On to Genesis)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 25 až 30 v sérii "Unwritten" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2011. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Peter Gross, Vince Locke

Jestli jste čekali, až se série pořádně rozjede, myslím, že jste se konečně dostali. Nemyslím proto, že by se děj výrazně posunul, i když nějaká zásadní odhalení zde jsou, ale tentokrát se do komiksu dostává komiks. Ano, nejde už jen o literaturu klasickou, případně jinou, beletristickou, ale do děje vstupuje i komiksový příběh, který tak činí finále knihy velmi zajímavé. Díky němu může dojít k odhalením, jež jsou důležitá, k odhalením, která jsou zásadní pro celou sérii a její průběh, a to i pro jeho hlavní postavu. Toma Taylora, který stále tápe v tom, kým vlastně je a jaké má schopnosti. Už se z něj ale stala postava, která je více jak snesitelná, což je jenom dobře. V posledních dvou dílech se mi o něm četlo mnohem lépe než předtím.

Kniha se skládá z celkem dvou příběhů, které jsou rozděleny do šesti sešitů. První příběh nese jméno "Občan Taylor" a rozprostírá se přes dva sešity. Na první pohled málo prostoru pro to, aby bylo rozehráno něco většího, ale ve skutečnosti se ukazuje, že to bohatě stačí k tomu, aby byl Tom i jeho přátelé, s nimiž se zase konečně dal dohromady, konfrontován se skupinou, která je hodně bizarní a hodně nebezpečná. To, jak se Tom a jeho přátelé dostanou ven, ukazuje, že jsou zde postavy s velkou mocí a madam Rauschová se jeví jako hodně zajímavou, ale co je důležitější, už zde se odkrývají nějaké zásadní informace, které jsou důležité pro Toma a pochopení jeho místa ve světě, i pro čtenáře, který se snaží pochopit, jak vlastně celý příběh funguje. Přitom je to akční, má to dobré postavy a cool finále.

Druhý příběh, který čítá čtyři sešity, se celkem logicky jmenuje "Zrození" a ukazuje nám, jak je někdy komplikovaná cesta postavy k pochopení toho, jaké je její místo. A nemyslím si, že by to Tom Taylor už svoje místo našel, ale rozhodl se začít něco velkého. Ale není důležité to, jak kniha končí, je důležité to, jak probíhá a jak se k tomu finále dojde. Tady Carey a Gross a Locke ukazují svoje mistrovství a využívají obraznost komiksu k tomu, aby skutečně vytvořili příběh, který dokáže strhnout. Nejde jen o samotné vyprávění, ale jde o to jaká forma je použitá, jak se mění kresebné styly, jak do sebe navzájem zasahují. Tohle je něco, co může prezentovat jedině komiks, tedy alespoň ve čtené podobě, ale nemyslím si, že by film dokázal zaujmout více, kdyby se o něco podobného pokusil, spíše by narušil tu dvojrozměrnost, která má také něco do sebe.

Kniha "Mezi řádky 5: Zrození" prezentuje skvělou část série, od které je pravděpodobné, že to bude jedna pořádná jízda, a to až do jedenáctého dílu, který je tím posledním. Mike Carey si mě sice musel pro svůj příběh postupně získávat, ale nakonec se mu to povedlo a já už jsem skoro uhranutý. To, jak se zde využívá forma, jak je komiks různorodý, jak jsou zde různé styly, jak se využívají i jiné textové a obrazové prvky než jen klasická kresba, to je prostě všechno dohromady jeden skvělý mix, který spolu s příběhem a jeho filosofií ukazuje jak sílu komiksu jako média, tak sílu komiksu jako způsobu vypravování a přemítání o příbězích. V tomhle je komiks nesmírně silný a dovede vás přimět pohlédnout na příběhy trochu jinak.

Žádné komentáře:

Okomentovat