2016-05-17

#1167: Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé - 60 %

Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Začínám mít pocit, že Petr Kopl opravdu umí obálky, protože to je přesně to, co vás dovede na díl naladit. Temná krasavice, v pozadí úřadující Zázrak a k tomu ještě křičící nápis "Zrada v černé". Vypadá to dobře, alespoň na ten první pohled. Ale jaké je to vlastně vevnitř? Musím uznat, že je zde něco, co se mi líbí, ale také něco, co se mi nezamlouvá. A možná trochu překvapivě, alespoň v mém případě, to bude kresba, kterou tentokrát budu kritizovat víc než scénář, protože ten se mi tentokrát zamlouval a nemám mu moc co vytknout. Člověk pořád musí mít na vědomí, že to je především snaha o superhrdinský komiks, a tak čekáte zejména zábavu, a ta se v tomhle případě skutečně dostavila.

Dechberoucí Zázrak se dostal do společnosti velmi nebezpečného člověka. Bývalého nacistického pohlavára, který je ve skutečnosti vůdcem Tajného magistrátu, který osnoval temné plány k tomu, jak osvobodit obrovskou moc, jež je ukrytá ve Svatováclavské koruně. Skoro to vypadalo, že se Zázrakovi podařilo Tajný magistrát zastavit, ale nacista Verner už stihl vyvolávací formuli a je zle. Něco je ve vzduchu, něco zlého se chystá. Naštěstí i Zázrak má své spojence, a tak se na scéně zase objevuje krásná a přízračná Tereza. Právě její přítomnost však vede k tomu, že se všechno pokazí způsobem, který nikdo pořádně nečekal. A Zázrak i spolu s Magistrem zjišťují, že jsou zde síly, na které sami nestačí.

Do dění se tak dostávají další české legendy, v tomto případě tedy více prostoru dostává Bíla paní. A zase to funguje a mytologie je ještě o něco bohatší, a to i díky tomu, jak celý komiks končí. Tahle epizoda je v podstatě uzavřena s tím, že na poslední stránce je ještě tahák k dalšímu dílu, kdy zjistíte, že se opravdu ještě má hodně co stát. Takže scénář je fajn a v rámci příběhu je dobrý, opět se něco děje. Jak jsem ale říkal, měl bych výhrady ke kresbě. Když se podíváte na to, jak je kreslen David, tedy Zázrak bez kostýmu, máte na každém panelu pocit, že je to snad jiný člověk. Je kreslený trochu jinak a není si moc podobný. Je to škoda, protože tohle mi dojem tentokrát opravdu dost kazilo. Přitom Petr naprosto skvěle nakreslil Černou dámu, a to i v různých proměnách, nemluvě o tom, jak skvěle vypadá díky tomu, že je průhledná.

Sešit "Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé" tak patří k takovému standardu v rámci série s tím, že má docela fajn příběh, ale kresbu, ke které bych měl nějakou tu výtku. Nemyslím si, že se autoři hledají, ale spíš zde není ten systém pravidelného vydávání pořádně zažitý. Přece jen se musí pracovat pod určitým tlakem, a když pořádně nevíte, jak to dopadne, jak budou čtenáři kupovat, není to jednoduchá pozice. Ale Petr a Petr ji zvládají se ctí a pořád jim fandím. Navíc furt mohu doufat, že se v ději objeví více nacistů. Takže jen tak dál, třeba se z těch původně plánovaných třinácti dílů nakonec povede vydat ještě více.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"

Žádné komentáře:

Okomentovat