2017-07-17

#1481: Dechberoucí Zázrak 20: Po nás potopa - 75 %

Dechberoucí Zázrak 20: Po nás potopa
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

To už jsme to dotáhli až do 20. čísla? Ale co my, hlavně že autoři už se dostali tak daleko a daří se jim neustále nacházet témata a dějové zápletky, které nejsou nudné, které vás dovedou zaujmout, která vás možná i dovedou překvapit. Anebo jejich prostřednictvím dostáváte přesně to, v co doufáte. Už na konci prvního velkého příběhu, tedy ve 13. čísle ("Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"), byl náznak toho, co by se v budoucnu mohlo objevit. A k tomu se konečně schyluje. Ale pravda, novou válku s mloky nám slibuje až obálka dvacátého prvního dílu. O co tedy jde v tom jubilejním díle dvacátém? Také obálka tohoto dílu hovoří jasně - přichází nová hrdinka, která se má stát nástupkyní Péráka. Pružina nevypadá vůbec špatně.

Na Pružině je skvělé zaprvé to, že jsme vlastně celou dobu sledovali její origin. Není to hrdinka vycucaná z prstu, ale má v rámci série svůj vývoj. Petrové tak budují svůj vlastní universe a jen doufám, že se i nové postavě podaří, aby se uchytila. Na diskusích jsem si všiml, že někdo zmínil, že je Pružina asexuální, respektive její kostým je asexuální. Popravdě doufám, že zůstane přesně takový, jaký je. Mě nebude komiks bavit víc proto, že na sobě hrdinka bude mít jen zařízlé bikiny, bude mě bavit víc, pokud bude postava dobře napsaná. Zatím dobře napsaná je, a tak si v souvislosti s novou hrdinkou nemohu na mnoho stěžovat. Navíc dostává pro svou premiéru dostatek prostoru. Petr Macek ji nechal hláškovat, snad na každé stránce souboje, až je to skoro absurdní, ale cítím v tom záměr zajít ještě trochu dál a popíchnout tak superhrdinský žánr.

Zázrak je v Americe a potřebuje se dostat zpátky. Jeho nový nepřítel - anebo zvláštní mentor? - Žito si s ním hraje, ale rozjíždí i další plány, kdy jedním z nich je nahnání muzejních kousků do centra Prahy. Vizuálně parádní a pro akční sekvence s Pružinou jako stvořené. To hlavní, co se ale děje a co rozpoutá i následnou zápletku, to je v laboratoři doktora Daneše. Tady dochází k výzkumu s vodními tvory, k výzkumu, jenž má nabrat trochu jiné obrátky, než by si Daneš přál. I v komiksu funguje zrada a snaha urvat pro sebe více jako vhodný nástroj k tomu, aby se něco posralo. Tohle se stane a díky tomu si můžete užít poslední dvojstránku, která je nádherně děsivá a nechává otevřený konec, kdy další číslo budete napjatě očekávat.

I když v sešitě "Dechberoucí Zázrak 20: Po nás potopa" nedostane samotný Zázrak tolik prostoru, rozhodně to není na škodu, protože dost místa zde mají jiní. Hlavně je tedy zaměřeno na Pružinu, která se uvedla velkolepě jako postava, která před sebou může mít zajímavou budoucnost. Docela se těším na to, až si dá se Zázrakem týmovku, protože to vypadá, že se náš hrdina vrací zpátky do Prahy a činí tak expresní linkou. Scéna s jeho návratem mě dostala, tady opět Petr Kopl ukázal, jak moc je schopný kreslíř a jak dokáže některé scény podat parádně béčkově a přitom velkolepě. Ani dvacáté číslo vás nezklame a bude vás bavit. Navíc vám slibuje, že to, co přijde, bude neméně velkolepé, nebo možná ještě větší.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"
"Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů"
"Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!"
"Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!"

Žádné komentáře:

Okomentovat