2016-01-21

#1084: Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel! - 55 %

Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel!
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Tak jsme se po měsíci skutečně dočkali druhého dílu komiksu "Dechberoucí Zázrak". Posunuli jsme se trochu kupředu? Tak v příběhu rozhodně. Měli jsme za sebou události v Národním muzeu, které byly díky svému výbuchu celkem epochální, ale kromě toho to odnesl i jeden z bratrů. Respektive oni to odnesli oba, ale zatímco Honza to odnesl tak, že je v nemocnici, David se musí smířit s tím, že získal velmi speciální schopnosti. Je superhrdinou, ale superhrdinou velmi ojedinělým, který má svoje schopnosti založené na tajemné magii. Právě ve druhém čísle se toho o mytologii dovídáme hodně a zjišťujeme pravou podstatu toho, co se skrývá za pojmenováním Zázrak.

Jak už tak nějak hodně napovídá název celého tohoto čísla, tak to má něco společného s Golemem. Kromě toho, že ten se objevil už v prvním díle, je možné si od postavy Golema odvíjet i celou mytologii. Ano, Petr Macek se rozhodl, že skutečně vytvoří českého superhrdinu se vším všudy a bude čerpat z místních legend a z místního prostředí. Tohle musím na komiksu ocenit. Nechce se podbízet nějakými americkými způsoby, jako jsou radioaktivita, apod., ale jede si svou cestou, magickou cestou, která k Praze prostě celkově víc sedí. Navíc to ale zůstává dostatečně moderní. A pravda, pořád dost podobnému tomu, co obsahují příběhy se Supermanem. V tomhle ohledu jsou některé postavy až moc klišovité.

Příběh se nám trochu rozjíždí a je to dobře. Dostáváme se trochu do pozadí, objevujeme nové postavy, ale přitom je to pořád dostatečně akční a má to švih. Tomu napomáhá i kresba Petra Kopla, která má rozhodně prvky, jež každému nesednou, Petr může být označován za komerčního, jeho linky za odfláknuté, ale já si to prostě nemyslím. Jeho styl je specifický, někdy si dost zjednodušuje, ale tak nějak to k němu už patří a já jsem spokojený s tím, co zde předvedl. Díky němu jsem měl skutečně pocit, že jsem v Praze, že jsem tam v současnosti a že jsem v komiksu, který je dynamický a nepostojí na místě. Uhání kupředu a já jsem rád, že alespoň tohle se daří udržet, protože rozpačité pocity pořád zůstávají.

Ty rozpaky jsou dány tím, že se komiks až strašně moc chce podobat svým americkým kolegům. Je to tedy hlavně ve vedení příběhu, kdy máte pocit, že už jste tohle četli, jen v jiném prostředí a s trochu jinými postavami. Ale tak jo, tohle je styl příběhu, který tvoří současný americký mainstream. Jen si říkám, jestli zde ještě není prostor pro to, aby se vytvořil český superhrdina, který bude ještě trochu více český, ještě trochu více ovlivněný českou kulturou, než tou americkou. Ty prvky v tom jsou, tak snad se ještě více dostanou do popředí. Musím však uznat, že je to čtení, které je pro mladé vhodné a které by mohlo zaujmout i pro další díly. No, osobně už jsem zvědavý, jak si s tím tvůrci dál poradí. Třetí díl určitě kupuji.

Na Comics Blogu najdete recenzi na sešit "Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek".

3 komentáře:

  1. Me na tom stve jediny - strasne rychle odsejpani pribehu.
    Chapu,ze melo-li by se z toho delat nejake epictejsi dilko,tak misto pribehu na jeden sesit bude potreba to rozvinout na sesity tri,coz je asi nesmyslne. Ale tohle mi proste vadi,ze to mam precteny za 5 minut. Treba jsou takove vsechny sesitovky,to nevim,ptz v podstate ctu jen svazky. Ale kazdopadne do 3.dilu jdu taky,za to pade mesicne dobry,a jednou to bude treba zcela jine cteni,kdyz bude treba 30 sesitu po sobe :)
    Jo,a propos - Koplova kresba se mi tez libi,i kdyz neni tak vymazlena jako u jeho knih..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mi přijde, že tohle je ještě více rychlokresba, ale tak snad se to ustálí. I tak je dobrá :-) Já myslím, že to odsejpání je u sešitovek celkem normální, holt si nás Crew a další knihama rozmazlili :-)

      Vymazat
    2. Jo,tak na tom rozmazlovani asi neco bude :D

      Vymazat