2016-03-10

#1119: Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla - 65 %


Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Za mě rozhodně zatím nejlepší "Zázrak", jakým k nám autoři vyslali. Je to komiks, který už se trochu ustálil, má svůj vlastní svět a svoje vlastní postavy a stojí pevně ve své mytologii a vlastně i ve svém stylu. Jenže přesto budete mít pocit, že se autoři ještě trochu zlepšili, a to oba, nikoli jen scénář Petra Macka, ale i kresba Petra Kopla, která se setkala s kritikou, možná oprávněnou, možná jen takovou trvalou, která na Petrovu adresu už plyne delší dobu, nikoli jen v souvislosti s projektem "Dechberoucí Zázrak". Oba autoři ale udělali krok kupředu, který je pro sérii rozhodně přínosný a který z toho superhdinského komiksu dělá takový komiks, jež očekáváte - zábavný, akční a s příběhem, jenž má směr.
Původní podoba obálky

Náš hrdina už pochopil, že je součástí něčeho většího, ale teprve teď se musí skutečně dovědět, proti komu stojí. Stejně tak se to dovídá i čtenář, který už na základě obálky - a také na základě názvu "Zrození zla" - může tušit, že teď přichází něco velkého. Záporák, který bude opravdu nebezpečný a proti kterému bude muset Zázrak sesbírat a pochopit všechny svoje síly. K takovému zrodu opravdu dochází, když se na scénu vrací jedna postava. Zázrak má možná svou Nemesis a musí s ní hned podniknout pořádný souboj. A tady se dostává ke slovu kresba Petra Kopla, která mě v těch akčních scénách jednoduše dovedla strhnout. Vyhrál si s detaily, vložil nějaké vtípky a odkazy na jiné komiksy a předvedl, že v jeho podání to také může být mainstreamová jízda.

Petr Macek ale také nezůstává pozadu. Dává čtenářům zábavný scénář, na kterém je vidět, že má hlavně bavit. Daří se mu to. Jsou tady hlášky, které se s klidem vyrovnají americkému mainstreamu, hlášky, nad kterými jsem se usmál i zasmál. Není to deadpoolovsky ukecané, ale Zázrak se snaží o to, aby ty souboje také trochu okořenil. A nehlásí jenom on. Přitom je ale komiks dobře dramaticky zvládnut, vhodně se přeskakuje mezi jednotlivými scénami a postavami, a i když se nedostane na všechny, pořád máte pocit, že se rozvíjí větší příběh a ne jenom to, že je potřeba někomu nabančit. Navíc se podařilo vytvořit skvělou poslední stránku, kdy jsem si říkal: "Sakra, dejte mi další díl!" Tohle zesílilo ještě ve chvíli, kdy jsem uviděl, jak bude vypadat obálka dalšího čísla. Moje béčkové srdce zaplesalo.

Na Komiksáriu se "Zázrak" stal podle některých dotázaných zklamáním/průšvihem loňského roku, což mi přijde jen jako snaha říct, že komiks vlastně má to být něco většího, uměleckého. Stejně jako různé poznámky o tom, že Petr Kopl raději dělá tohle, protože je to komerčnější. Jasně, že je to lépe placené, ale pro některé bude člověk, který se chce komiksem živit, zaprodanec. Asi povaha, nebo co. Já si nemyslím, že je "Zázrak" takový průšvih, naopak si myslím, že se pořád zlepšuje a má náběh na fajn čtení, které člověka pobaví přesně tak, jak má. Jasně, ty odkazy na americký komiks jsou často víc než odkazy, ale když se od tohoto odhlédne, je to dobrý český mainstream, který se hodně inspiruje v americkém, ale je pořád český, má zajímavé prvky a není jen obyčejnou kopií něčeho jiného. Čtvrtý díl je zatím nejlepší.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"

1 komentář:

  1. A vcem jinym by se mel inspirovat :) ? Smzr ze v zahranicni tvorbe,a bylo to tady u nas v tehle branzi snad vzdy. A co jako..tenhle ´serial ´se stava stale zajimavejsim,postavy pribyvaji,dej se zamotava,napeti stoupa..ted uz je jen otazkou,jak dlouho na nasem trhu vydrzi,a jak se dokaze nezamotat sam do sebe..jinak Koplova kresba je skvela,ac oproti jeho kniham tak nejak jina,ne tak roztomila,takova spis syrova..jenze k superhrdinskymu pribehu zkratka idealni,a o to vic me Kopl tesi - ze se zvlada prizbusobovat.. :)

    OdpovědětVymazat