2017-11-13

#1566: Dechberoucí Zázrak 24: Krysař - 70 %


Dechberoucí Zázrak 24: Krysař
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

"Dechberoucí Zázrak" se nám pomalu dostává ke konci svojí druhé sezóny. To nám to docela letí, co? A nechci říkat, že sešit "Dechberoucí Zázrak 24: Krysař" je vyloženě tím nejlepším v celé sérii, to rozhodně není, ale líbil se mi, jak byl pojatý. Tohle je čistokrevná zábava, kde vás má ohromit to, jak se příběh vyvíjí, ale také to, jak je kreslený. A myslím, že se to v obou případech povedlo dostatečně. Neříkám, že ty zvraty jsou skvělé, neříkám, že zbožňuji hrátky s časem a kauzalitou - popravdě je moc nemusím - ale Petr a Petr příběh podívají tak, že chtějí čtenáře bavit. A za sebe můžu říct, že se jim tohle povedlo. Sešit "Dechberoucí Zázrak 24: Krysař" jsem odkládal s tím, že to byla vlastně paráda. Jasně, nic se nevyřešilo, jen se rozestavěly figurky, ale bavil jsem se u toho.

Zázrak je pořád s Terezou v minulosti. Zachránili Kellyho, ale udělal pitomost, která narušila kontinuitu a vypadá to, že jeho vinou se začíná deformovat čas a prostor. V současnosti se objevují artefakty z minulosti, v minulosti se zase objevuje budoucnost, atp. Prostě je tu pořádný problém, který dovede vyřešit jenom Zázrak. Anebo někdo s velkou mocí. Je Zázrak tak mocný? Je záchrana světa na něm? Anebo jsou tu další, kdo se do toho budou muset zapojit? Ano, druhá odpověď bude správná, protože v tomhle Zázrak prostě není sám a těch postav je zde hodně. Dokonce se nám představují nějaké nové a některé starší se i vrací. To mě mimochodem velmi potěšilo a je vidět, že Petrové vědí, které postavy stojí za to a je vhodné se k nim vrátit.

Sešit "Dechberoucí Zázrak 24: Krysař" je takovým tím pořádným nadechnutím před finále. Objevuje se zde velké množství postav, aby bylo jisté, že se případně ještě bude pokračovat dál, ale primárně proto, aby se všechny připravily na to velké, co přijde. Je to, jako kdybyste měly jeden veliký magnet, kterým je finále příběhu, a k němu je třeba přitáhnout všechny postavy, jež na něm budou nějakým způsobem participovat. A to se děje. Ne všechny postavy jsou v jedné časové rovině, ale to vůbec nevadí. Stejně jde všem jen o jedno - zastavit destrukci času a zase vytvořit funkční realitu. Jen doufám, že Petrové nevymýšlejí něco jako multiverse, kdy budou existovat různé dimenze a postavy budou mít v každé dimenzi jinou podobu. Tohle by mě dovedlo odradit od čtení.

Trochu zajímavé je, že se komiks jmenuje "Dechberoucí Zázrak 24: Krysař", protože zrovna ta titulní postava Krysaře v tomhle díle nemá až tak velkou roli, i když je jasné, že to pro další dění není jen nějaká vedlejší postavička. Myslím si, že je to postava hodně zajímavá, ale ještě neměla prostor k tomu, aby ukázala svůj potenciál. Uvidíme, jak to všechno dopadne v čísle "Dechberoucí Zázrak 25: Od zítřka nečaruji", které má mimochodem velmi zajímavou obálku. Však si kupte "Dechberoucí Zázrak 24: Krysař", abyste se o tom mohli přesvědčit a za měsíc právě ten další, dvacátý pátý díl, kde se ukončuje druhá sezóna. Jsem hodně zvědavý, jestli se to pánům podaří dovést do dalšího finále opět se ctí. A doufám, že přibudou další skvělé dvojstránky, které Petr Kopl prostě umí.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"
"Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů"
"Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!"
"Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!"
"Dechberoucí Zázrak 20: Po nás potopa"
"Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky"
"Dechberoucí Zázrak 22: 1591"
"Dechberoucí Zázrak 23: Návrat do přítomnosti"

Žádné komentáře:

Okomentovat