2017-02-10

#1370: Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes - 75 %

Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

U sešitu "Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes" zatím budu ještě s hodnocení trochu opatrný, protože v první řadě na mě působil sešit takovou roztříštěností. Petr Kopl se rozhodl, že se bude soustředit na docela velké množství postav. Netvrdím, že to nezvládá, vlastně to zvládá docela dobře a tempo je takové příjemně zběsilé, protože každá postava má vždy tak stránku dvě, než se dění přesune k jiné, ale tady bych prostě měl strach, že se všechny příběhy na tak malém prostoru nepodaří spojit. Rozehráno to není vůbec špatně, ale je otázkou, jestli se ještě spolu se Vzkříšenci podaří čtyřdílný příběh ukočírovat. Přece jen, už jsme v polovině. Teď sám sobě zním jako někdo, kdo nemá v Petra důvěru, i když dobře vím, že on je skvělý vypravěč, ale raději budu teď umírněný, než abych později srážel víc, než je třeba. Raději pak hodnotit výš.

Sešit "Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes" se vyvíjí jinak, než jak se série vyvíjela doposud, příběh je najednou větší, protože se dostal mimo hranice České republiky. Tady je mimochodem jedna nečekaná scéna se zjevením se boha, s kterým se z mého pohledu moc nepočítalo. Vlastně se moc nepočítalo s tím, že by se zde měl nějaký bůh vůbec objevit, ale ta stránka, kde se objeví, je prostě parádní. Petr mimochodem celkově skvěle využívá prostor, který mu stránky sešitu dávají. Nebazíruje na nějakém pravidelném rozložení panelů, naopak jejich velikost, tvary a celkově strukturu přizpůsobuje tomu, co se právě v příběhu děje. Díky tomu získávají jednotlivé scény ten správný look.

Například scény s paní Danešovou v letadle jsou správně epicky akční. Jsou velkolepé a trochu z jiného světa ve srovnání s ostatním děním. Vedle toho dění okolo Míši vychází v podstatě z hororových pohádek, trochu se zde odkazuje na "Kytici", ale přesto je to moderní a hlavně krásně drsné. Poslední panel sešitu je výborný. Příběh nového Péráka vyznívá opět odlišně - a přesto všechny najdou určité spojení na prostřední dvojstránce. Ano, a to bych zapomněl na příběh samotného Zázraka. Petr ho dává trochu do pozadí, ale to jen proto, že vytváří svět, kde jsou důležité i další postavy, kde to nesedí jen na jednom hrdinovi. A to je moc dobře. Má se to pak spíše kam vyvíjet.
Obálka, které nebyla pro vydání vybrána

Ke kresbě ani moc výtky nemám, spíše platí to, co jsem popsal výše. Dynamika dění je dána právě kresbou. Petr zde naznačuje, že osudy některých postav mohou být zajímavější, než na první pohled vypadaly, a já jsem docela zvědavý na to, jak se vyvine především postava Míši. Zůstává ve mně ten opatrný hlásek, který říká, jestli tohle Petr zvládne uhrát do parádního konce, ale docela mu věřím. Petr Kopl a Petr Macek udělali ze série skutečně něco, co stojí za to číst každý měsíc. Zajímavé postavy, napínavý děj, akční scény a humor. Tohle je kombinace, která zde skvěle funguje. "Dechberoucí Zázrak" přináší přesně to, co se od něj očekávalo. Zábavu. Navíc k tomu přidává i příběh, který není prázdný.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"

Žádné komentáře:

Okomentovat