2017-06-12

#1456: Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy! - 75 %

Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Sešit "Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!" není vyloženě odpočinkový, ale přece jen se jedná o číslo, kde se nic tak výrazného nestane, respektive nic výrazného se nezakončí. Neznamená to však, že by se nic zajímavého a zásadního nerozjelo. Rozjede se toho až dost. Petrové se rozhodli, že nás tentokrát budou trochu škádlit a otevřou celkem dost dveří, a to včetně i upoutávky na to, co bude v dalším díle, kdy obálka slibuje příchod zajímavé postavy. "Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!" je prostě číslo, které vás má dál navnadit na čtení série, protože je zde toho ještě hodně, co je třeba odhalit a čemu je třeba se věnovat. Mytologie kolem Zázraka a jeho schopností bobtná, abychom pochopili, že magie, která je s ním spojena, jde mnohem hlouběji než k samotnému Magistrovi. A když už to vypadá, že nám Petrové řeknou víc, v tu správnou chvíli to utnou a my se soustředíme na další postavy.

Takže na začátku nás čeká dokončení první pořádné konfrontace mezi Zázrakem a jeho novým protivníkem - Žitem. České pověsti se zde používají velmi umným způsobem, kdy by jeden nečekal, že to bude fungovat. Ale funguje to, a i tahle historická postava do komiksu zapadá, protože je prezentována moderně, ale přitom právě s odkazy na minulost. Kořeny jdou tady hluboko. Ale jak jsem řekl, první konfrontace končí ve chvíli, kdy bychom se mohli dovědět něco víc. A končí na zajímavém místě, čímž "Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!" dostává i další komický náboj a možnost si na některý panelech sem tam utahovat, a to ze všeho možného. Ani prezidenti nezůstávají ušetřeni. A dobře jim tak.

Střihem se pak přesouváme k dalším postavám, které také mají dost prostoru. Po delší době se objevuje tajný Magistrát, na kterém můžete vidět jednu zásadní věc - Petrové si uvědomili, že jsou zde prvky, které čtenářům vadily, a tak se jich prostě zbavili, navíc způsobem, který slouží příběhu a je jeho součástí. V tomhle případě to byly masky členů Magistrátu, které jednoduše kopírovaly masky členů Sobího tribunálu z Batmana. Odmaskování se navíc stalo prostředkem k dalším vtípkům, které jsou trochu nečekané, ale o to dovedou líp zasáhnout. Líbí se mi, jak se komiks dovede nebrat vážně v tu pravou chvíli a vhodně vás pobavit. Stejně jako dokáže být nečekaně odzbrojující, jak to dokazuje v úplném závěru poslední dvojstránkou, která dovede vyrazit dech.

Díky opětovnému příchodu Magistrátu zjišťujeme jejich plány a trochu více nahlédneme pod pokličku toho, co se to skrývá pod hladinou Vltavy. Tohle začíná být krásně béčkové, ale skutečně v tam nejlepším smyslu slova, kdy si Petr Kopl může dovolit kreslit nějaké ty příšerky, které mohou v následujících dílech znovu využít. Navíc i život Zázraka, jeho osobní život, může dostat další pořádnou ránu. Uvidíme, co na to další díl. Petrové věděli, že tohle je začátek, že tady se toho hodně představí a nic se neuzavře, a tak nahodili co nejvíce udiček, na které chytnou čtenáře a nepustí. U mě to zafungovalo a další díl si nenechám ujít. Už jen pro tu poslední dvojstránku a naznačení toho, co v dalším díle bude. "Dechberoucí Zázrak" vás má bavit a sešit "Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!" to opět dokazuje naplno.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"
"Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů"
"Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!"

Žádné komentáře:

Okomentovat