2017-10-20

#1550: Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko 5: Hadí soutěska - 70 %

Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko 5: Hadí soutěska ( Les aventures de Jo, Zette et Jocko 5: La Vallée des cobras)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 1956 jako " Les aventures de Jo, Zette et Jocko 5: La Vallée des cobras". České vydání má 54 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Tak jsme se dočkali a skutečně vyšly všechny díly série "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko", kterou vytvořil Hergé a která měla v českém vydávání několik let pauzu. Ale rok 2017 je očividně Hergému zaslíben, protože vyšly znovu všichni "Tintinové" a k tomu ještě právě série "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko" došla svého konce v českém vydání. Na trhu je tedy všech pět dílů, nemluvě o tom, že Albatros chystá i možnost koupě kompletního vydání, kde bude všech pět dílů najednou. Hergé tak na našem trhu dostává pořádný prostor a já jsem za to moc rád. Zaslouží si, aby se znovu vydával a aby další mladí i starší čtenáři znovu odhalovali jeho kouzlo, které časem většinou nemizí, snad jen u původních "Tintinů" je možné nějakou tu kritiku najít. Ale Hergé se postupně vykreslil a vypsal a rozhodně stojí za to jeho příběh číst i dnes.

Neplatí to je i příbězích Tintina, ale i o sérii "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko". Ale je pravdou, že tam, kde mě kniha "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko 4: Záhadný paprsek, 2. část - Výbuch sopky Karamako" nadchla, tam mě zase kniha "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko 5: Hadí soutěska" trochu zklamala. V první řadě je to proto, že máte pocit, že je hlavní dějová linka prostě jen hodně natahovaná a není až tak zajímavá, jak by se mohlo zdát. Skoro by to chtělo příběh ukončit o dost dřív, než se k tomu Hergé rozhodl. Díky tomu nemá příběh potřebný drive, aby se stal skutečně strhujícím a spíše se tříští na jednotlivé epizodní scény. Ten hlavní příběh je celkem jednoduchý a dá se předpokládat, jak to celé vypadne. "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko 5: Hadí soutěska" má docela dlouhý úvod, který mi přišel až skoro zbytečný a spíše vrší vtípky než vyprávění.

Úvod nám zdlouhavě představuje postavu mahárádži z Gópálu, který si dělá dovolenou v Evropě, a vzhledem k tomu, že je to namyšlený egoista, kterému se kdeco znelíbí, nemá problém vidět nepřátele ve dvou dětech a jejich opici. I když vztah mahárádži a Jo, Zefky a Žoka nezačíná zrovna přátelsky, nakonec vede k tomu, že se pan Legrand, otec dětí, je najat mahárádžou na vystavění mostu, který by velmi zjednodušil dopravní logistiku v Gópálu. Jenže to by mahárádža nesměl mít nepřátele na místech, kde o nich ani netuší. Hergé volí klasickou cestu jasného rozdělení na dobro a zlo, kdy nemáte ani na chvíli pochyby o tom, kdo je dobrý a kdo zlý. Snad jen mahárádža je takovou specifickou figurkou, kterou můžete mít rádi, ale také ji můžete nesnášet.

Sešit "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko 5: Hadí soutěska" uzavírá sérii asi v tu nejlepší možnou chvíli, protože nejspíš ani sám Hergé už neviděl cestu, jak dál pokračovat, aby to bylo pořád ještě zajímavé. Postavy se neměly kam vyvíjet a přece jen, Tintin v sobě měl větší potenciál nejen pro děti, ale i pro dospělejší čtenáře, což se jeho dobrodružstvími také potvrdilo. "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko 5: Hadí soutěska" je naivní příběh, který se snaží hrát na humor, ale jeví se přece jen jako docela zdlouhavý, což mu škodí a ničí jeho tempo. Jo, Zefka a Žoko jsou navíc jako postavy upozaděni a do popředí se dostává spíše pan Legrand a mahárádža. Lehký propad v kvalitě oproti předchozímu dílu, ale pořád pěkná ukázka evropského komiksu pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat