2018-01-10

#1608: Češi v Banátu - 60 %


Češi v Banátu
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.

Scénář: Petra Dobruská, Ileana Surducan
Kresba: Ileana Surducan

Banát je hodně zajímavé místo, a pokud ho ještě neznáte, je komiks "Češi v Banátu" vhodnou cestou, jak se s ním seznámit. Jedná se o oblast v Rumunsku, kde stále ještě funguje šestice českých vesnic. Co je na nich zajímavého? Především skutečnost, že jsou to vesnice, kde se skutečně stále mluví česky, a udržují se zde české tradice, a to i přesto, že podobné tradice se v Čechách a na Moravě už moc nenosí. Jak je to možné? Už před dvěma sty lety se do oblasti začali stěhovat Češi, a to na příkaz rakousko-uherské monarchie jako skupiny, které měly hlídat pohraničí. Skupiny zde zůstaly, začaly si oblast přizpůsobovat, stavěly domy, začaly se zemědělstvím, ale i s těžbou nerostných surovin. A tak postupem času zmizel důvod, proč by měli odcházet.

Češi v oblasti zůstaly, i když už to nejsou vysoké tisíce jako dříve, vesnice se postupně spíše vylidňují, a to nejen vlivem druhé světové války, kdy se mnoho lidí vrátilo do Československa, protože se vylidnilo pohraničí, ale čistě proto, že lidé chtějí za prací někam jinam a na odlehlém venkově jim tolik pšenka nepokvete. Kořeny k Česku jsou natolik silné, že se vrátit mohou. I díky tomu, že budou rozumět. Místní zde sice mluví nářečím, které už trochu zastaralo, ale si byste neměli problém jim rozumět. Stejně tak ten problém nemají Rumuni, protože místní mluví oběma jazyky. Můžete zde najít i jiná propojení s Rumunskem, a to ve zvycích a kuchyni. A to propojení je funkční a tradice jsou zde silné.

Hlavními hrdinkami jsou Petra Dobruská a Ileana Surducan, samy autorky komiksu, které se do jednotlivých vesnic samy vydaly, aby mohly komiks vytvořit. Petra již vesnice znala, dříve je navštívila a našla si přátele mezi místními, kteří se s ní rádi shledali. Ileana mohla pak objevovat místa, o kterých měla kreslit, aby je co nejlépe v komiksu "Češi v Banátu" zachytila. A povedlo se jí to skutečně jedinečným způsobem. Její kresba, která využívá jak vodové barvy, tak i pastelky, dokáže skvěle zachytit ducha popisovaných vesnic, i když se v nich v jednotlivých kapitolách příliš neohřejeme. Holky se rozhodly, že popisnou formou znázorní jen něco, co je pro ně důležité, za zbytek bude mluvit především kresba, která dokáže krásně zachytit kroje, slavnosti, ale i místní pokrmy, na které jsem dostal docela chuť.

Komiks "Češi v Banátu" prezentuje oblast v poměrně malém množství informací, i když to základní zde prezentováno je. Přesto si myslím, že po stránce informací vám více dá internetová stránka http://www.banat.cz/, kde najdete i informace aktuální. Kniha "Češi v Banátu" pak funguje především jako road trip dvou mladých žen, které chtěly místo ukázat i dalším lidem a jako formu své prezentace si zvolily komiks. A je to komiks příjemný, kde se autorky snaží ukázat především místní krásu, která je do jisté míry pomíjivá, což si samy uvědomují a popisují to v příjemně melancholickém závěru. Samotného by mě docela zajímalo, jestli se z Banátu stane jen turistická atrakce, anebo dál přežije jako svébytná a funkční oblast.

Komiks "Češi v Banátu" zakoupíte na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat