2019-12-12

#2082: Živí mrtví 30: Nový světový řád


Živí mrtví 30: Nový světový řád (The Walking Dead Vol. 30: New World Order)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 175 až 180 v sérii "The Walking Dead". Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 30: New World Order" v roce 2018. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard, Stefano Guadiano, Cliff Rathburn

Po knize "Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem", respektive po jejím konci jsem byl hodně zvědavý na to, jak se bude pokračovat. Přece jen to vypadalo jako pořádný zvrat, zase jeden naprosto nový vývoj, který sice mohl přijít dřív, ale zrovna v téhle chvíli, několik let po katastrofě, kdy se zombie už dávno rozlezly po světě. Ten zvrat tkví v tom, že se konečně zjistí, s kým vlastně celou dobu komunikoval Eugen po rádiu, respektive kdo je ta skupina, ke které ženský hlas patří. A je to zajímavá skupina, protože její první objevení se je v uniformách a s pořádným vyzbrojením. Skupina, kterou vyslal Rick proti nim nemá šanci. A tak jsou jim v podstatě vydáni na milost a nemilost. A tak s nimi jdou a my zjišťujeme, že existuje jedna skutečně velká skupina. A kolem ní se primárně točí děj knihy "Živí mrtví 30: Nový světový řád", která sleduje malou skupinu okolo Eugena a Michonne. A rozhodně to není nezajímavé.

Zbytek skupiny přeživších sledujeme spíše jen v takových krátkých epizodkách, kde se ujišťujeme o tom, že pořád žijí a že i u nich se něco děje. Ani to není nezajímavé. Maggie má konečně zajímavý vztah, ale plete se do toho její "dcera". Tohle je trochu telenovela, ale tak patří to k tomu, je to dramatické, je to o tom, že teď už postavy mohou řešit i něco jiného. Ricka v tomhle komiksu skoro nevidíme, jen sem tam v nějakém tom prostřihu. Větší prostor dostává na konci, kde dochází k setkání dvou skupin, jedné staré a jedné nové, kdy každá má naprosto jiný pohled na svět a jiný pohled na přežití v nové realitě. A tohle je to stěžejní, co v komiksu "Živí mrtví 30: Nový světový řád" najdete. Sem tam trochu té telenovely, trochu těch osobních dramat, jen v lehčím hávu, ale především je zde sociální studie trochu jiného režimu, který panuje ve společenství, které se jmenuje jednoduše... Společenství.

Nové Společenství funguje na naprosto jiných pravidlech než Alexandrie nebo jiné osady. Je to rozsáhlé město, kde je spousta obyvatel, podle všeho dokonce padesát tisíc lidí. Je jasné, že tu musí panovat trochu jiný systém. A také že panuje. V tomhle systému si totiž každý udržel tu práci, kterou měl předtím. Kdo byl dělník, je dělník, kdo byl právník, je právní, kdo vládl, ten vládne. Prostě se nic nezměnilo, jede se podle toho, jak se jelo doposud. A z nějakého záhadného důvodu funguje. Nebo se to alespoň na první pohled zdá, i když každému je asi jasné, že tu někde musí být zakopaný pes. Robert Kirkman se pustil do sociální kritiky, která v podstatě útočí na kastovní rozdělení společnosti. A není to vůbec patrná kritika, až na to, že z knihy "Živí mrtví 30: Nový světový řád", jestli je ten řád vlastně dobrý, nebo špatný, alespoň tedy v rámci tohoto příběhu. V tomhle směru jsem docela zvědavý na to, jak bude Robert Kirkman pokračovat v posledních dílech série.

I když je součástí knihy "Živí mrtví 30: Nový světový řád" velmi zajímavá sociální studie, zajímavý kontrast různých společenství, tak přece jen to dějově nutně není kniha až tak zajímavá. Snaží se to o emotivní momenty, ale tohle mě osobně v tomhle případě prostě tolik nebavilo. Je fajn, že se postavy někam posouvají, že více prožívají, ale třeba to, kam se posunula Michonne se mi vlastně vůbec nelíbilo, ale to je prostě proto, že Michonne jsem vnímal hodně jako určitou karikaturu, silnou akční hrdinku bez bázně a hany, hrdinku, která se ničeho nezalekne. A najednou je to taky "jenom" obyčejný člověk. Asi bych ji měl pořád radši jako takovou méně uvěřitelnou hrdinku. To jsou ale čistě moje osobní pocity. "Živí mrtví 30: Nový světový řád" pak funguje jako skvělý sociální příběh, což z mého pohledu k zombie žánru patří především, protože to je ve všech nejlepších zombie filmech. A z těch "Živí mrtví" vycházejí primárně.

Komiks "Živí mrtví 30: Nový světový řád" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
Živí mrtví 1: Staré dobré časy
Živí mrtví 2: Míle a míle
Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi
Živí mrtví 4: Touha je slepá
Živí mrtví 5: Nejlepší obrana
Živí mrtví 6: Život plný utrpení
Živí mrtví 7: Ticho před bouří
Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení
Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých
Živí mrtví 10: Čím se stáváme
Živí mrtví 11: Střez se lovců
Živí mrtví 12: Život mezi nimi
Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět
Živí mrtví 14: Není úniku
Živí mrtví 15: Kým chceme být
Živí mrtví 16: Ten velký svět
Živí mrtví 17: Důvod se bát
Živí mrtví 18: Co přijde pak
Živí mrtví 19: Válečné bubny zní
Živí mrtví 20: Totální válka, část první
Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá
Živí mrtví 22: Nový začátek
Živí mrtví 23: Šepot a řev
Živí mrtví 24: Život a smrt
Živí mrtví 25: Není cesty zpět
Živí mrtví 26: Volání do zbraně
Živí mrtví 27: Válka šeptem
Živí mrtví 28: Neodvratný osud
Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem
Živí mrtví: Teď poznáte Negana!

Žádné komentáře:

Okomentovat