2019-12-13

#2083: Indián Umpa-pa v souborném vydání


Indián Umpa-pa v souborném vydání (Oumpah-Pah Bind Up)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2019. Původně v tomto vydání vyšlo jako "Oumpah-Pah Bind Up" v roce 2014. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: René Goscinny
Kresba: Albert Uderzo

René Goscinny a Albert Uderzo jsou autorská dvojice, která se dala dohromady již na začátku 50. let, ale největší slávy se dočkali až později, a to v roce 1959, kdy začali vydávat komiks jménem "Asterix". Ale již v roce 1951 se jim podařilo vytvořit jiný společný komiks. Nebo alespoň jeho základní náčrt. A tím byl komiks "Oumpah-Pah", který má v českém vydání pak jméno "Umpa-pa". Tenkrát měl ale hodně jinou podobu. Jednalo se vlastně o stripy, ale nikdo o ně neprojevil dostatečný zájem. A tak nápad chvíli ležel, dokud neuzrál jeho čas. Ale původní premisa se změnila a nakonec z toho byl příběh, který se zabývá indiány v době kolonizování kontinentu, nikoli indiány v moderní době, což byl původní předpoklad. A tak mohl v časopise "Tintin" od roku 1958 vycházet seriál "Oumpah-Pah le Peau-Rouge", což je první sešit série, která měla nakonec pět čísel. Česky ji máme v knize "Indián Umpa-pa v souborném vydání" celou, což je velmi příjemné, i když nutno říct, že tato série v celkem třech sešitech již česky vyšla, a to v roce 2008.

Kniha "Indián Umpa-pa v souborném vydání" obsahuje následující příběhy: "Indián Umpa-pa", "Umpa-pa na válečné stezce", "Umpa-pa a piráti", "Umpa-pa a tajné poslání" a "Umpa-pa a Zkažený žlučník". Příběhy na sebe navazují a jedná se vlastně o jeden velký příběh, který má celkem 150 stran. Každý díl má totiž celkem 30 stránek, což je na klasické album relativně málo, ale jak to dostanete v souborném vydání, máte hezkou dávku velmi příjemného čtení. Na knize "Indián Umpa-pa v souborném vydání" je příjemná i skutečnost, že obsahuje textový a obrazový úvod, který se vrací k tomu, jak komiks "Umpa-pa" vznikl a jak se vyvíjel od původního nápadu ke konečné sérii, jak je na dalších stránkách prezentována. Mimochodem je parádní, že v knize "Indián Umpa-pa v souborném vydání" jsou obsaženy i ty původní stripy, na nichž se nakonec příběh nestavěl, ten se vyvinul jiným směrem. Je to zajímavé srovnání a je to vlastně i další komiks navíc. A osobně mám velmi rád texty, které se vztahují k tvorbě a které nám řeknou více o procesu a vlastně i o historii komiksu.

Komiks "Indián Umpa-pa v souborném vydání" sleduje příběh Umpa-py, což je válečník kmene Čoječojeů. Mladý muž, který to má v hlavě srovnané, tak nějak na indiánský způsob. A pak jsou tu francouzští mořeplavci, kteří do Ameriky připlouvají, aby si udrželi svoje kolonie. A mezi nimi je i Hubert Z Listového těsta, což je tedy doslovný překlad, ale jeho jméno zní česky prostě kouzelně. Tihle dva se střetávají, nejprve v podstatě jako nepřátelé, nebo spíše dvě neznámé, aby se z nich po Hubertově únosu právě Umpa-pou stali přátelé, tedy bratři, jak indián říká. Ale tak říká i bratrovi koňovi a bratrovi bizonovi. Jejich příběh by se pak dal shrnout vlastně tak, že se nejprve poznají, pak společně vyřešili hrozící konflikt, následně se společně plavili do Evropy pro koně, které by se indiánům hodili, v Evropě plnili tajnou misi pro krále, a nakonec se po návratu do Ameriky postarali o další válečný konflikt. Je to bláznivé dobrodružství zjednodušené, ale hlavní na něm je, že je zábavné. A takové rozhodně je.

Kniha "Indián Umpa-pa v souborném vydání" ukazuje skutečnost, že Goscinny a Uderzo byli velmi silný tým, který společně fungoval už od začátku. Přišli se zajímavými příběhy, ale hlavně se jim podařilo už od začátku bavit. A baví opravdu dobře. Je tu povedený humor a myslím, že se neztratil ani vlivem překladu. Bavil jsem se od začátku do konce a četlo se mi to skvěle. Tohle je komiks, který se snaží pobavit, o moc víc nejde, ale je to humor docela chytrý, což je pořád něco, co se dá ocenit. A nevadí, že sem tam jsou ty vtípky docela dětinské, protože i to k tomu sedí. A je vidět, že si Goscinny dělal rešerše a Uderzo s ním, prostředí i doba se jim povedly zachytit skvěle. Umpa-pa je postava, která v sobě měla další potenciál, ale holt Asterix a Obelix a další měli potenciál ještě větší. Lidem se líbili, takže dostali přednost. Přece jen, tihle dva autoři neměli nafukovací čas, a tak se věnovali tomu, co mělo větší příslib. I tak ale v komiksech v knize "Indián Umpa-pa v souborném vydání" dostáváme příběh, který je komplexní, relativně uzavřený a celkově se povedl. Skvělý odkaz dvou legendárních evropských autorů.

Komiks "Indián Umpa-pa v souborném vydání" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat