2018-12-04

#1862: Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové - 90 %


Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové (Usagi Yojimbo: Thieves and Spies )
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 145 až 151 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2016 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Sbírka "Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové" je knihou, která nijak zásadně nevybočuje z toho, co Stan Sakai vytvořil. Není to komiks, u kterého byste padli na zadek, tedy především v případě, že tvorbu Stana Sakaie znáte a sérii "Usagi Yojimbo" dlouhodobě sledujete. Ale je to přesně ta kvalita, kterou od série očekáváte a nenajdete zde jediný slabý příběh. Jen zde není ani takový, který by nad všemi vynikal a který by určil, že tahle série má ještě nějaké hlavní směřování. S posledními sbírkami se zdá, že na to Stan Sakai spíše rezignoval a prostě se vyžívá v jednotlivých epizodách, kde se objevují staré oblíbené postavy, anebo se odhalují nové, neméně zajímavé, což platí i pro knihu "Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové", kde se minimálně jedna nová dobrá postava skutečně ukázala.

Kniha je rozdělena na celkem pět příběhů, kdy hned ten první je nejdelší. "Zlodějka a kunoichi" je komiksem, kde se postavy vracejí, konkrétně je to tentokrát Kitsune a Chizu, s kterou jsme se docela dlouho neviděli. Jejich konfrontace je velmi zajímavá a krásně výbušná, kdy Usagi je zde jako uklidňující prvek, což velmi dobře funguje, a to na pozadí příběhu, který má historické prvky. Navíc je velmi dobře promyšlený. A ke konci i velmi akční. Ale akce je celkově v knize "Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové" velmi mnoho a soubojů si užijeme opravdu nadmíru. To platí i pro následující příběh "Jednoruký šermíř", kde je ta titulní postava celkem jasná podle názvu. A právě on je pro mě tou nejzajímavější novou postavou, jež se v komiksu objevila. Souboj má lehce nečekané finále, což se mi velmi zamlouvalo.

"Vzdálená hora" jed krásně ironickým příběhem, který je přesně z těch, jež vás dovedou zasáhnout. Co je to čest? A v jakém je vztahu s povrchností? Čeho bychom si skutečně měli vážit? Na tohle všechno tak trochu odpovídá povídka, jejíž konec je prostě skvělý, dokonale sedne. Pointou rozhodně nejlepší povídka v knize. Ale ani ta následující, která nese název "Smrt čajového mistra" není špatná, vůbec není špatná. Její síla není v pointě, i když i zde je, ale je v tom, jak se Usagi zachová ve chvíli, kdy se v jeho přítomnosti stane bezpráví, s nímž on sám nemohl nic udělat. Ale čin rozhodně nemůže nechat bez následků, to by mu jeho svědomí nedovolilo. Příběh je ale odlišný i z toho pohledu, že zde vystupuje nová postava, nová i ve smyslu národnosti. "Smrt čajového mistra" tak ukazuje i negativní vlivy otevírání Japonska zbytku světa. A platí to nejen pro feudální období.

"Nevěsta" je poslední komiksem ve sbírce "Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové" a je to příjemné uzavření. Stan Sakai zde ukazuje, jak hezky má promyšlený příběh, kdy i sice myslíte, že odhalíte velmi brzy, jak to vlastně celé bylo, ale závěrečná scéna vám ukáže, že to měl autor ještě o něco chytřeji vymyšlené. A tohle se mi na Stanovi nesmírně líbí. I když není každá kniha vyloženě dokonalá, uhrančivá, má k tomu tak blízko, až je to neuvěřitelné. Je to schopný vypravěč, schopný scenárista a skvělý kreslíř, kdy ukazuje, jak mu jsou nejen akční scény, ale i klidné scény. Nemluvě o tom, že jeho dialogy si zkrátka užíváte. I díky knize "Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové" je "Usagi Yojimbo" nadále jednou z nejlepších sérií, které u nás vycházejí. Jako kdyby Stan Sakai ani neměl špatné nápady.

Komiks "Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
"Usagi Yojimbo 8: Stíny smrti"
"Usagi Yojimbo 9: Daisho"
"Usagi Yojimbo 10: Mezi životem a smrtí"
"Usagi Yojimbo 11: Roční období"
"Usagi Yojimbo 12: Ostří trav"
"Usagi Yojimbo 13: Šedé stíny"
"Usagi Yojimbo 14: Maska démona"
"Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II - Pouť do svatyně Atsuta"
"Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc"
"Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji"
"Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem"
"Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové"
"Usagi Yojimbo 20: Záblesky smrti"
"Usagi Yojimbo 21: Matka hor"
"Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe"
"Usagi Yojimbo 23: Most slz"
"Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše"
"Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku"
"Usagi Yojimbo 26: Zrádci země"
"Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo"
"Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion"
"Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo"
"Usagi Yojimbo: Senso"

Žádné komentáře:

Okomentovat