2018-01-11

#1609: Velká kniha komiksů Jana Štěpánka - 60 %


Velká kniha komiksů Jana Štěpánka
Vydalo nakladatelství Edika v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 336 stran a prodává se v plné ceně za 590 Kč.

Scénář: Jan Štěpánek a další
Kresba: Jan Štěpánek

Jan Štěpánek pro mě není až tak velká neznámá, jeho "Válku s mloky" jsem v jednom její vydání četl, ale "Kometa", kde se primárně prezentoval, přece jen vycházela v době, kdy jsem ještě komiksu tolik neholdoval, takže jsem se s jeho komiksy již jinou cestou nesetkal. Proto jsem byl rád, že nyní vyšla "Velká kniha komiksů Jana Štěpánka", která je sbírkou většiny - nikoli všech - komiksů, které Jan Štěpánek vytvořil. Například zmiňovaná "Válka s mloky" zde úplně chybí. Našly by se i další komiksy, které si ve "Velká knize komiksů Jana Štěpánka" nepřečtete, ale přece jen to asi nemá být kompletní sbírka jeho díla. Velká kniha to rozhodně je, bohužel i tak má svoje problémy, které z hlediska vydání budou shrnuty na konci recenze. Nyní se podíváme na jednotlivé komiksy, které jsou v knize obsaženy.

Kniha začíná příběhem "Ostrov pokladů", kde Jan Štěpánek ukazuje svou sílu - dobrodružné, vážnější příběhy mu prostě šly skvěle. Mohla by to být jen náhoda, prostě měl rád "Ostrov pokladů", tak se mu ho dobře podařilo přenést do komiksu, ale ono je to ještě patrnější na komiksu "Bezhlavý jezdec", který následuje a který je nejdelším dílem celé knihy. Začátek "Velká knihy komiksů Jana Štěpánka" je skutečně výborný a oba dva příběhy si naplno užijete, protože jsou skutečně krásně kreslené a díky Štěpánkově kresbě se přesunete do období pirátských výprav anebo naopak na divoký západ. Myslím, že tyhle komiksy by nezklamaly ani veřejnost v zahraničí, pokud by tam byly vydána. Pravda, jedná se v obou případech o adaptace, ale to je případ v podstatě všech příběhů, které zde najdeme. Nejinak je tomu i u slovenského příběhu "Prečo...", který je sci-fi kraťasem o tom, jak vyhynuli dinosauři. Díky krátkému rozsahu a pointě je to dobré.

Na některých částech komiksů je vidět, že jsou možná trochu moc naivní, nemají v sobě nějakou nečekanou pointu, ale ono je to těžké, když ty příběhy nejspíš budete znát. A nejinak to bude s komiksem "Cesta kolem světa za 80 dní", kterým Štěpánek adaptoval klasiku Julese Verna. I když je zde hodně textu, což se dalo očekávat, tak se díky kresbě dostáváte do nádherných lokací, které vás dokážou svou exotikou okouzlit. Navíc je zde dobře volená paleta barev, která dokáže v některých případech skvěle umocnit atmosféru, ať už se jedná o západ slunce nebo třeba noční scény. Do této chvíle jsou to výborné příběhy, dobrodružné, akční, příjemně nostalgické, kdy se navíc jedná o adaptace klasických příběhů. A pak přišel komiks "Vetřelci", první černobílý ve sbírce, který je šestnáctistránkovou anekdotou se špatnou pointou. Tohle bylo moc dlouhé a nepřišlo mi to vůbec zábavné.

A v podobném duchu, tedy spíše nevážném, se vine i zbytek knihy, i když i tak jsou zde nějaké výjimky. "Strašidlo cantervillské" je adaptací příběhu Oscara Wilda a tady se humor - a to i vizuální - skutečně podařilo tvořit tak, aby to bylo vtipné. Není to třeskuté, ale má to ten správný břitký tón, kdy se Štěpánkovi daří skvěle zapadnout i dobově. Přesto jsem měl pocit, že je to v komiksovém provedení zbytečně dlouhé. "Poslední vůle" je druhým černobílým komiksem, tentokrát opět vážným, který má dobrou pointu, kterou nejspíš nečekáte (za předpokladu, že neznáte původní příběh). Pak ale "Velká kniha komiksů Jana Štěpánka" začíná být slabší. Velký problém vydání se na první pohled ukáže u komiksu "Hadí rod" není to vyloženě špatný komiks, problém je v tom, že mu prostě chybí dvě stránky. Nějak vypadly a není to chyba vydání - stránkování knihy narušeno není. To, že dvě stránky zmizí, je docela problém a svědčí to o tom, že se vydání nedalo dost práce. To se bohužel projevilo i na jiných aspektech.

Komiks "Akce Darwin" představuje zajímavou sci-fi povídku, která má ze začátku trochu za vlasy přitaženou premisu, ale nakonec velmi dobře funguje. A pak už následuje několik komiksů podle povídek O'Henryho. Konkrétně se jedná o "Výkupné za rudého náčelníka", "Tulácká pohádka", "K. O." a "Osobní magnetismus". Všechny jsou humorné, kromě poslední jsou barevné a všechny mají společnou více či méně očekávanou pointu. Nemusí sednout každému, ale jsou to dobře zvládnuté příběhy. Tohle už je spíše o vkusu. Na konci nás pak čeká komiks "Čas na útěk", třístránkové sci-fi, které má zajímavou vizuální stránku, jež se liší od ostatních komiksů. Na závěr to není zlé, ale nejsilnější komiks celé sbírky to rozhodně není. Pak vás ještě čeká pár vybraných Štěpánkových ilustrací, což je jako finále kniha dobré.

Kniha má bohužel vydavatelské nedostatky. Kromě chybějících dvou stránek komiksu "Hadí rod", je to skutečnost, že některé komiksy jsou buď špatně naskenované a jejich kvalita je nevalná, nebo byly použity materiály, které měly ještě projít nějakou úpravou, ale zapomnělo se na ni. Text je sem tam rozmazaný. Stránka 16 komiksu "Bezhlavá jezdec" vypadá, jako že se na ni něco vylilo, což se podepsalo na letteringu i na kresbě a nejspíš to mělo být redaktorskými úpravami odstraněno, bohužel to tam zůstalo. Jsou to drobnosti, ale pořád drobnosti, které kazí vydání. Bohužel ani Štěpánkovy úvody k jednotlivým komiksům nejsou vyloženě skvělé, čekal bych možná více informací o tom, proč si zvolil povídku, jakou techniku volil, apod., bohužel zde podané informace jsou takové obecné. Je skvělé, že "Velká kniha komiksů Jana Štěpánka" vyšla, ale zasloužila by si více péče.

Komiks "Velká kniha komiksů Jana Štěpánka" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

1 komentář:

  1. Anonymní13/1/18 14:27

    Kdyz jsem zjistil, ze tahle knizka existuje, ani chvilku jsem nevahal a okamzite zakoupil, protoze na komiksech v Komete p. Stepanka jsem vyrostl. Co me vsak na prvni pohled zarazilo bylo to, ze ve "Velke knize" chybi prave zminena Valka s mloky, coz je dle meho uvazeni asi jeden z nejlepsich komiksu co jsem kdy cetl. Samozrejme si ho mohu kdykoli precist (jiz po 101) ve sve sbirce Komet nebo v upravenem vydani pro prazskou zoo, ale v tehle knize rozhodne tento pribeh nemel chybet. Mimochodem, kolik komiksovych zpracovani Capkovych pribehu znate? Kdyz nepocitam ruzne povidky, tak ze stezejnich del znam jen toto zpracovani a navic je opravdu povedene (ano je v tom i muj sentiment z mladi...).
    Kazdopadne jsem napsal do nakladatestvi podekovani s dotaze, proc chybi Valka s mloky a dockal jsem se jen vyhybave odpovedi - "Nechte se prekvapit..."
    Moje cista spekulace je, ze jsou za tim autorska prava. Podle toho co jsem vycetl, ma autorska prava na film Valka s mloky pan T. Krejčí, ale vsichni jsme meli moznost v tisku cist, jak to dopadlo s "Poslední z Aporveru"...

    PS. Rozmazanost stranek jsem pricital chybejicim originalum. Ta chybejici stranka je ale opravdu slendrianstvi.

    OdpovědětVymazat