2017-11-14

#1567: Velký mokrý balónek - 70 %


Velký mokrý balónek (El Globo Grande y Mojado)
Vydalo nakladatelství Meander v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 2013 jako "El Globo Grande y Mojado". České vydání má 32 stran a prodává se v plné ceně za 148 Kč.
Knihu můžete zakoupit se slevou na stránkách nakladatelství Meander nebo na stránkách knihkupectví Minotaur.

Scénář: Liniers
Kresba: Liniers


Ricarda Linierse známe především jako autora stripové série "Macanudo", která vychází také pod nakladatelstvím Meander a ukazuje nám, že i stripy je možné dělat trochu jinak, tvořit je dlouhodobě a přitom neztratit nic ze své fantazie, nic z krásné poetiky, kterou celou dobu prezentuje. Člověka pak hned napadne, jestli se stejnému autorovi podaří vytvořit i něco jiného, co by bylo tak zajímavé. Nakladatelství Meander nám dává odpověď hned dvojí, protože ke konci roku 2017 vydává hned dva komiksy, které stvořil Liniers. Tím prvním je právě "Velký mokrý balónek" a tím druhým "Napsala a namalovala Jindřiška", který bude v brzké době také recenzován.

"Velký mokrý balónek" má jiný formát než stripy, ale není možné o něm mluvit jako o grafickém románu. Spíš by se dalo mluvit o grafické povídce, protože sešit má jen třicet dva stran, což není příliš. Ale to nevadí, protože Liniers nepotřebuje příliš prostoru k tomu, aby vás dokázal dostat. "Velký mokrý balónek" je toho důkazem, i když musíte být naladěni na Liniersovu vlnu, a ještě lépe bude, pokud máte děti ještě malé, které vám dokážou rozzářit celý den. A to i přesto, že vás někdy pořádně štvou. Liniers ví, jak se děti chovají, jaké mají sny. I kdyby příběh, který zde prezentuje, byl smyšlený a nezachycoval jeho dcerky, tak se stejně dokázal naprosto skvěle ponořit do dětské mysli a krásně napsat příběh, který je o dětech, je určený dětem, ale užijí si ho i dospělí.

Příběh vypráví o dvou sestrách, jedna je malá a druhá ještě menší. Venku prší, a tak by se skoro zdálo, že se nedá nic dělat. Ale starší Matilda ví, že i v dešti se dělají dělat různé věci, a tak přemluví Klementinu, aby se oblékly a šly ven. A tady dostává ta dětská nevinnost spoustu prostoru a Liniers dokazuje, že je skutečně dobrý v tom, aby zachytil dětskou duši, tu krásu, která je s jejich životem spojena, to období, kdy ještě nemusí nic řešit a prostě si jen užívají to, že žijí, užívají si každý okamžik, který mají, protože v každou chvíli je možné prožít něco krásného. Nejde o to, jak velký je ten okamžik, jak dlouho si budete pamatovat, co jste prováděli, ale prostě jde o tu chvíli. A nic jiného "Velký mokrý balónek" nezachycuje.

"Velký mokrý balónek" je malý příběh. Není velký, možná není velký ani pro ta děvčata, která ho prožívají, ale stejně je to příběh, který vás dovede hezky pohladit po duši. Liniers dokáže každým svým příběhem hezky zasáhnout tam do míst, kde je vám dobře, kde se cítíte bezpečně. Jako kdyby za vámi přišel starý kamarád a vyprávěl vám příběhy, které si pamatujete. Někdy jsou vtipné, někdy jsou prostě jen hezké. A i když Linierse neznáte, tak on je přesně takový kamarád. Jeho příběhy jsou prostě příjemné, jsou laskavé. A myslím, že každý z nás sem tam něco podobně laskavého potřebuje. Nevztekat se, mít dobrou náladu, potěšit se malým uměleckým dílem.

Žádné komentáře:

Okomentovat