2017-07-20

#1484: Klik - 75 %

Klik (Il gioco)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "Il gioco" v letech 1983 až 2001. Souborně v originále komiks vyšel jako "Il gioco" poprvé v roce 2012. České vydání má 236 stran a prodává se v plné ceně za 849 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Milo Manara
Kresba: Milo Manara

Milo Manara už se u nás představil komiksem "Borgia", který kreslil, ale scénář nechal na Jodorowském. Nejedná se o jeho jediné příspěvky v češtině, ale díky komiksu "Borgia" se představil na něčem rozsáhlejším. A teď se nám do rukou dostává komiks "Klik", což je další více jak dvousetstránkové dílo tohoto autora a legendy erotického komiksu. Jasně, Milo Manara má skvělou kresbu/malbu, ale stejně si ho nebudeme pamatovat proto, že kreslil krásné krajinky, ale budeme si ho pamatovat proto, že dokázal nakreslit ženské tělo jako málokdo, i když pózy jeho žen jsou mnohdy prvoplánově vyzývavé. Komiks "Klik" není jediný erotický, který od Manary v poslední době v České republice vyšel, nakladatelství Argo nám přichystalo dva jeho příběhy v knize "Gulliveriana + Zlatý osel".

"Klik" je knihou, která se skládá z celkem čtyř původních sešitů, které vycházely v letech 1983, 1991, 1994 a 2001. K nám se tak dostal celý sebraný příběh, a když říkám příběh, tak skutečně myslím komiks, který má děj. Ano, i přesto, že se jedná o komiks, který je jednoznačně erotický, a to tak, že některé stránky jsou opravdu prvoplánové pózování pro čtenáře bez jiného smyslu, tak každý ze čtyř sešitů má děj. A spojuje je jeden základní prvek. Odtud také český název "Klik", ale ještě si myslím, že o něco výstižnější je ten italský - "Il gioco" znamená "Hračka". V hlavní roli máme krásnou Klaudii, což je žena, u níž vám rozhodně nebude vadit, pokud ji uvidíte nahou. A uvidíte ji nahou často.

Jak je to možné? Ke Klaudii vám odhalování moc sedět nebude. Ona je hodně upjatá, sex jí nic neříká, a to i přesto, že rozhodně není ošklivá. Za manžela má silnějšího, staršího právníka, který se nemusí bát, že by ho podváděla, protože je to v podstatě jeptiška. Jenže právě tahle jeptiška se líbí doktoru Fezovi, což není krasavec, ale vlezlý chlípník. Klaudie se k němu chová odměřeně a nechce s ním mít nic společného. Naštěstí se zrovna jednomu Fezovu kolegovi podařilo objevit lék na potenci. Stačí zavést do mozku muže malý čip, který bude stimulovat ty správné mozkové buňky, no a pak už jen otočit kolečkem na ovladači. Klik. A je vymalováno. Třeba to bude na ženy působit stejně! Vynález je ukraden a Klaudie se najednou ocitá ve zvláštní situaci. Jakmile se ozve "klik", ztrácí veškeré zábrany a chce se vrhnout na první penis, který je v blízkosti.

Tohle je prostředí pro to, aby Milo mohl kreslit krásnou ženu v pořádně sexy pózách. A je to i síla příběhu. Je to o tom, jak muž chce ovládat ženu, jak chce, aby se mu žena podřídila, jak je pro něj jenom hračka. Přiznám se, že netuším, jak moc je to dílo Manary-autora, který chce říct něco hlubšího, ukázat sexistické vnímání žen, kdy se stávají jen otrokyněmi mužů, anebo je to mým vnímáním toho, jak muži chápou ženy. Jsem taky muž, ale pro mě žena není nástroj, ale bohyně. Manara zachází v tomhle ohledu do takového extrému, že si prostě uvědomíte, jestli je vaším snem ženu ovládat, anebo ji milovat. Překvapilo mě, jak je v tomhle ohledu komiks silný a do jisté míry hluboký.

A přitom je to pořád především hra na to, jak ukázat ženskou krásu. Jasně, je to sexistické, je to úchylné, ale i tohle je přece umění. A i když dokáže zachytávat zvrácenost, je to jen fantazie, která nikomu neublíží. Možná pohorší, možná se nad ní někdo zhrozí, stejně jako se nad ní jiný bude ukájet a bude si užívat každou další stránku. Dovede v nás vyvolat touhu, a to Manara dokáže vždy, protože i když jeho ženy nejsou neskutečně kozaté, nemají nadměrně vyvinuté ani jiné proporce, vždy jsou krásné. Mnohdy si jsou i velmi podobné. Tohle je Milův ideál krásy a myslím, že se s ním mnozí dokáží ztotožnit. "Klik" je také jeho výpověď o mužích. Dějově je to místy absurdní, ujeté, ale i akční, dobrodružné. Erotický komiks skutečně může něco sdělit. Něco víc než jen nahotu až pornografii. Tenhle tak rozhodně činí.

Komiks "Klik" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat