2013-08-29

#257: Zlatá kniha komiksů (7. a poslední část): Operace Slunce - 75 %

Zlatá kniha komiksů
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2011. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC". Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Václav Šorel
Kresba: František Kobík a Jiří Petráček

A jsme u konce s recenzemi na komiksy, které se objevily v knize "Zlatá kniha komiksů" a zakončíme tok stylově, mafiánsky, navíc ve sci-fi hávu. Přesně takovým komiksem je "Operace Slunce". Sci-fi mafiánský příběh, který nám ukazuje, že Václav Šorel má nápady i v posledních letech a to nápady celkem originální. Komiks nevycházel v časopise "ABC", jak bylo u Šorela většinou zvykem, ale k jeho prvnímu vydání došlo v letech 2008 a 2009 v časopisu "Junior 21. století". Jedná se tedy o komiks skutečně nový a vlastně i nejnovější, který Václav Šorel napsal a který vyšel kompletní. V "ABC" v současné době (srpen 2013) vychází komiks "Král vzduchu", který je Šorelovým návratem k letectví a splněním jeho snu - vytvořením komiksu o českých letcích.

Jako scifistovi mi vždycky víc seděly Šorelovy sci-fi příběhy a docela jsem si užil i jeho "Operaci Slunce". Jak už jsem jednou poznamenal, Václav Šorel sledoval trendy ve vědě a dokázal z nich udělat celkem zajímavý příběh. To platí i v tomhle případě, kdy se zamyslel nad jednoduchou otázkou - co s jaderným odpadem? Myslím, že snad každého scifistu a fanouška technologií alespoň jednou napadlo, že by bylo skvělé naložit odpad, ať už jaderný nebo normální, do rakety a tu vyslat směrem ke Slunci. Dokonale ekologické, více méně spalování s minimem vedlejších produktů a navíc je Slunce tak obrovské, že se v tom trochu toho lidského odpadu ztratí. Mimochodem pro mafiánské sci-fi by tohle byl docela dobrý prvek. Něco jako sudy v Orlíku.

Na základě sci-fi nápadu o "ukládání" jaderného odpadu do Slunce vznik. Příběh, kde mnohem více jde o kriminální činnost, než o samotné sci-fi. Samozřejmě, ten prvek je zde důležitý, pořád jsme ve vesmíru, ale je celkem příjemné sledovat příběh člověka, který byl hrdinou, stal se vyděděncem společnosti, aby se pak triumfálně mohl vrátit v závanu cti, kterou v sobě ještě našel. Díky dobrému scénáři a uvolněné kresbě komiks vypadá hodně dobře a svěže. Měl jsem skutečně pocit, že se jedná o něco nového a nikoli o komiks z 80. let nebo ještě z doby dřívější. Ano, i moderní český komiks může být dobrodružný, ne jen artový. Mimochodem i na tomto komiksu měl spolupracovat Šorel nejprve s Kobíkem, dokonce i došlo na pár stran, které jsou v knize na porovnání s finální Petráčkovou kresbou, bohužel ve velmi malé velikosti. A musím říct, že Petráčkova kresba komiksu sedí prostě víc a celý komiks vyznívá obecně dospěleji. Skvělá je pak sekvence v hangáru, která si zaslouží ocenění.

A jsme na konci krátkého seriálu o knize "Zlatá kniha komiksu", ale především o tvorbě Václava Šorela. Tenhle scénárista se naprosto skvěle zapsal do dějin českého komiksu a také v současné době je jedním z nejlepších komiksových autorů zaměřených na mládež. I proto si kniha zaslouží 100 %, protože to je krásná prohlídka tvorbou jednoho muže a jeho skvělých spolupracovníků. Komiksy jsou doplněny ještě úvodníkem, který každému příběhu předchází. Na závěr se Václav Šorel trochu rozepsal i o tom jaké komiksy ještě tvořil a proč nebyly nikdy dokončeny. Někdy je osud uměleckých děl smutný. Nechybí zde pak ani medailonky všech zúčastněných tvůrců. Pokud vás český komiks zajímá, "Zlatá kniha komiksů" je skvělým náhledem i s trochou té historie, i když pravda, jedná se o náhled celkem jednostranný. "ABC" nám přineslo více skvělých autorů. Snad se ještě dočkáme jejich reedic v podobné kvalitě, jakou má "Zlatá kniha komiksů".

Komiks "Zlatá kniha komiksů: Václav Šorel" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat