2018-05-09

#1693: Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion - 80 %


Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion (Usagi Yojimbo: Red Scorpion)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 132 až 138 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2014 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Stan Sakai je autorem, který si neustále udržuje skvělou kvalitu. Ale i on prostě musí mít slabší knihy, to snad ani jinak nejde. A myslím si, že takovou slabší knihou je právě sbírka "Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion". 80 % že je slabá sbírka? Jasně, pořád je to nadprůměrné čtení, ale v rámci série "Usagi Yojimbo" je tohle přece jen trochu slabší sbírka. Ale nebojte se, pořád dostanete ušáka, kterého máte rádi. Jen je to v příbězích, které sérii nikam moc neposouvají a spíš jsou jen epizodkami, které se přihodily Usagimu na cestách. To samo o sobě není špatné, ale nemůžu si pomoct, knihu "Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion" jsem četl s tím, že bych chtěl něco víc, minimálně třeba to, aby se v ději objevilo více postav, které už dobře znáte z minulosti. Tentokrát je to vlastně jen Kitsune a její malá společnice.

Kniha "Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion" obsahuje celkem čtyři příběhy. První je "Taiko", ktwerý je rozdělen na dvě části. Tohle je velmi silný, emotivní příběh, který ukazuje, že Stan Sakai je mistrem komiksu, tedy vyprávění prostřednictvím slov i kresby. Finále tohoto příběhu je nesmírně intenzivní, a to právě díky, jak skvěle je to nakresleno, a to včetně zvukových efektů. Tady se ukazuje, že třeba i tyhle prvky mohou příběhu prospět, pokud jsou dobře použity. Následuje pak příběh "Ropuší olej", což je jednohubka, kde se nám vrací Kitsune a její další podvod, který má celkem zajímavé následky a i na malém prostoru je tu rozpracován dobrý trik na lidi, kteří uvěří čemukoli. Chytré a zábavné.

Třetí komiks, opět jen jednohubka, je "Návrat Pána sov", ze kterého je patrné, že tady se nám ještě jedna postava, i když hodně vedlejší, vrací. Příběh pro mě byl lehký zklamáním, i když ale aspoň skončil tak, jak jsem doufal a přál si. "Návrat Pána sov" skvěle zapadá do Usagiho konceptu, ale je to takový na první pohled skoro klasický příběh, u kterého si možná i řeknete, jestli jste ho ve Stanově podání už nečetli. Všechny příběhy pak mají společného jmenovatele, který se v nich okrajově objevuje, a to je gang Červeného škorpiona. Asi pak nepřekvapí, že závěrečný příběh "Ti, kteří šlapou škorpionovi na ocas" se právě s tímhle gangem chce vypořádat. Příběh "Ti, kteří šlapou škorpionovi na ocas" je tím nejlepším, co v knize najdete, protože má skvělý look samurajských filmů a zároveň příběh, který je dobře promyšlený.

Musím uznat, že komiks "Ti, kteří šlapou škorpionovi na ocas" mi dokázal vyrazit dech a překvapit mě tím, jak se vlastně všechno vyvrbilo. Tohle bylo prostě dobré a já jsem si říkal, že je škoda, že tohle se nějak ještě nespojilo s dalšími postavy z Usagiho minulosti. Ale třeba se nějaké vrátí v další knize, která nás letos ještě čeká. Kniha "Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion" si drží velmi vysoký standard kvality, ale přece jen jsem při jejím čtení pocit, že šlo udělat ještě více, že tohle nejsou ty nejlepší příběhy, jaké jsem s ušatým samurajem četl. Až jednou ale bude série dokončena/ukončena, kniha "Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion" ale rozhodně nebude nijak kvalitativně horší než ostatní, dohromady to bude jeden velký, skvělý příběh.

Komiks "Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat