2018-04-13

#1675: Živí mrtví 24: Život a smrt - 80 %


Živí mrtví 24: Život a smrt (The Walking Dead Vol. 24: Life and Death)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 139 až 144 v sérii "The Walking Dead". Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 24: Life and Death" v roce 2015. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard, Stefano Guadiano a Cliff Rathburn

Robert Kirkman prostě dokáže udržet vaši pozornost a knihy "Živí mrtví 24: Život a smrt" je toho jen dalším důkazem. Tahle série prostě nemůže být nikdy slabá. Může mít slabší knihy, ale vždycky pak dojde k něčemu, co vás nakopne, k něčemu, co ukazuje, jak je ten svět skvělý, a to i přesto, že jste se třeba některé hlavní postavy naučili nesnášet. A myslím, že je to celkem snadné. Třeba Andrea mi nesedí jako zamilovaná holka, Carl se vyvinul v hrozného parchanta, Rick je někdy tak nerozhodný, až je to protivné, i když si myslí, že ví, kam směřuje, ale všechno je to dáno příběhem, všechno je to dáno tím, jak se svět kolem hrdinů vyvíjí, koho potkávají, co je motivuje a co je mění. A ono tam vždy čeká něco nového.

Skupina šeptajících je rozhodně novinkou - tedy novinka už úplně ne, chvíli už o nich víme - která zasáhla pořádně do dění v sérii. Ale nebylo to nic proti tomu, co se stane v knize "Živí mrtví 24: Život a smrt". Za to, co se dočtete na konci, budete Kirkmana buď milovat, anebo nenávidět. No dobře, je také možné, že se oba pocity dostaví najednou, protože to je konec, který jste prostě nečekali. Ale trochu předbíhám, protože v rámci knihy "Živí mrtví 24: Život a smrt" nebudete na první pohled vědět, co vás čeká. Ono se to prostě najednou stane, i když si o to postavy tak trochu koledovaly. Ve skutečnosti je ale kniha "Živí mrtví 24: Život a smrt" celkem klidnou, protože se zde vlastně řeší jen dvě, možná tři věci.

První, a ta největší, je trh, který se chystá. Všechno se musí připravit a Rick na všechno odhlíží, ale zapojení jsou v podstatě všichni ze všech osad, které se nacházejí ve zmapované oblasti. Díky trhu ale může dojít na návrat jedné oblíbené postavy, za což jsem osobně byl docela rád. Je vidět, že Kirkman trochu nevěděl, co s ní, ale dal jí čas a teď pro ni má skutečně parádní příběh. Anebo alespoň jeho začátek je hodně dobrý. To je tedy jedna věc, která se v knize "Živí mrtví 24: Život a smrt" řeší. Ty zbylé dvě jsou, co s Gregorym, který se pokusil zabít Maggie, ale nevyšlo mu to. A pak je tady samozřejmě Carl, který si jednou vrznul a je ochoten svojí milence změnit svět, pokud už nechce celkově měnit svět k lepšímu. A je sakra pyšný na to, že nemá jedno oko.

Jeví se to skoro neuvěřitelné, ale je to skutečně tak. Série už má celkem dvacet čtyři knih a pořád je nesmírně kvalitní. Kolik tvůrců tohle může říct? Musí se navíc ještě vyzdvihnout, že Robert Kirkman píše sérii od začátku, ale skoro stejně dlouhou dobu je s ním i Charlie Adlard, který sérii kreslí od druhé knihy. Vydržet tak dlouho i z pozice kreslíře se cení. A vůbec nevadí, že je komiks černobílý. Vlastně je to dobře, ani si ho jako barevný nedovedu představit. Takže, pánové, jen tak dál, protože série "Živí mrtví" je pro mě srdeční záležitostí a těším se na každý další díl, protože ví, že tam bude opět něco skvělého, ať už je to sociální kritika, nefungující lidské vztahy, anebo zvrat jako blázen.

Komiks "Živí mrtví 24: Život a smrt" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
"Živí mrtví 1: Staré dobré časy"
"Živí mrtví 2: Míle a míle"
"Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi"
"Živí mrtví 4: Touha je slepá"
"Živí mrtví 5: Nejlepší obrana"
"Živí mrtví 6: Život plný utrpení"
"Živí mrtví 7: Ticho před bouří"
"Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení"
"Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých"
"Živí mrtví 10: Čím se stáváme"
"Živí mrtví 11: Střez se lovců"
"Živí mrtví 12: Život mezi nimi"
"Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět"
"Živí mrtví 14: Není úniku"
"Živí mrtví 15: Kým chceme být"
"Živí mrtví 16: Ten velký svět"
"Živí mrtví 17: Důvod se bát"
"Živí mrtví 18: Co přijde pak"
"Živí mrtví 19: Válečné bubny zní"
"Živí mrtví 20: Totální válka, část první"
"Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá"
"Živí mrtví 22: Nový začátek"
"Živí mrtví 23: Šepot a řev"

Žádné komentáře:

Okomentovat