2018-04-16

#1676: Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty - 70 %


Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty (Dilbert: It's Obvious You Won't Survive by Your Wits Alone)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Dilbert: It's Obvious You Won't Survive by Your Wits Alone" v roce 1995. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Adams
Kresba: Scott Adams

Kniha "Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty" je už přece jen kvalitou ještě o trochu výše než její dva předchůdci, kteří za mě přece jen potřebovali trochu dopilovat a doladit, aby bylo zřejmé, na co se bude stripová série "Dilbert" skutečně zaměřovat. Jasně, pořád budete mít pocit, že Scott Adams chce komentovat svými stripy v podstatě všechno, ale už mnohem více do popředí vyvěrají hlavní témata, tedy kritika korporátního prostředí a lidská hloupost. Ano, obě témata se velmi často propojují, ale fungují i samostatně. Ta lidská hloupost se pak projevuje v podstatě ve všem. S tím korporátním prostředí je pak to spojení ještě o něco smutnější.

Osobně jsem docela rád, že pracuji ve firmě, kde to, co Scott Adams popisuje, není, ale na druhou stranu znám zkušenosti jiných, které jsou tomu, co Adams popisuje, celkem podobné. Stripy, které jsou obsažené v knize "Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty", mají za sebou již dvacet sedm let existence, ale je smutné, že jsou třeba pro české prostředí a pro české společnosti docela aktuální. A popravdě si myslím, že budou aktuální i pro americké prostředí, i když to tak dobře soudit nemohu. Kdy to člověk čte v těch stripech, je to skoro i vtipné, ale když to pak má prožívat, je to spíše smutné. Bohužel se to opravdu děje.

Scott Adam se více zabývá některými tématy, jako třeba tím, že chce Dogbert ovládnout svět, případně k tomu, že se Dogbert dostává do pozice, která by psům normálně neměla příslušet. Takže je možné, aby se mohl stát třeba soudcem, anebo alespoň se o tento post ucházet. Na sérii "Dilbert" je také zajímavé třeba to, že se Scott Adams nebojí toho, že by některou postavu třeba zkusil zabít, nebo ji postavil do situace, kam nepatří a která by dlouhodobě měnila pojetí jednotlivých postav - už nechal třeba Dilberta zemřít, tentokrát z něj udělal CEO - ale to vše jenom proto, aby mohl prozkoumat trochu jiné vtipy a pak se zase vrátit k tradiční prezentaci postav. Scott Adams jednoduše ukazuje, že si ve stripu v podstatě může dělat, co chce.

Když si přečtete knihu "Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty", udělá vám to celkem jasný obrázek o tom, co od série očekávat a je zřejmé, že v podobném duchu už se budou táhnout i další knihy. Scott Adams se ustálil v tom, co chce prezentovat, a už je v podstatě jen na vás, jestli se vám to, o čem píše, bude líbit, nebo ne. Pokud pracujete ve větší společnosti, nejspíš se dovedete s vtipy, které jsou zde prezentovány, ztotožnit, anebo je naopak odsoudíte. Ale jak říkám, je to na vás. I přesto má ale Scott Adams sem tam nějaké stripy, které jsou takové nijaké a které prostě jen přelétnete. Ale to se dá od stripové sbírky očekávat. Kniha "Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty" i tak zůstává dostatečně zábavnou.

Komiks "Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku"
"Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!"

Žádné komentáře:

Okomentovat