2017-12-23

#DP45: Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal - 75%


Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal
Vydalo Hachette Fasciolli jako 138. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 třetí řady série "Ms. Marvel" a jako speciální materiál z "All-New Marvel Now! Point One" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v březnu 2017.

Scénář: G. Willow Wilson
Kresba: Adrian Alphona

Autorem recenze je Daniel Palička.

Tak zde máme další vydání projektu "Ultimátní komiksový komplet". Tentokrát dostáváme speciální knihu, na kterou mohou mít lidé různorodé názory. Někteří ji budou vychvalovat, jiní ji zase odsoudí kvůli přehnané snaze Marvelu o ideální sociální spravedlnost. Rozhodně bych tuto knihu neodsuzoval, protože je zdařilá z hlediska kvality. Dle mého totiž má zajímavě napsaný děj a charaktery. Ale zbytečně nepředbíhejme, nejdříve by určitě bylo dobré si něco málo říci k příběhu.

Příběh se točí okolo šestnáctileté dívky muslimského vyznání nesoucí jméno Kamala Khan, která žije spolu se svými rodiči ve městě Jersey City nacházející se 12 mil od Manhattanu. Sama dodržuje různorodé tradice, které jsou typické pro její rodinu. Má hrozně ráda superhrdiny a jejím idolem je jedna z nejznámějších postav mezi hrdinkami, Carol Danversová známá jako Captain Marvel (dříve jste ji mohli v komiksech znát jakožto postavu Ms. Marvel). Jednoho dne si řekne, že by mohla jít za svými spolužáky na večírek, jenže rodiče ji nechtějí pustit. Kvůli tomu tajně uteče ze svého pokoje, aby mohla na párty sama přijít. Nakonec si bude na večírku užívat až do doby, kdy se objeví záhadná světle modře zbarvená mlha a začnou se dít událostí, díky kterým Kamala už nikdy nebude úplně normální dívkou. 

Nyní něco málo k samotné komiksové knize. Co bych prvně zmínil je celkem povedený scénář, jelikož zde nemáme pouze akční sekvence, při kterých superhrdina bojuje proti zloduchům. Převážnou část děje tvoří osobní život hlavní aktérky. Mnozí si určitě říkáte, že něco takového by mělo zpomalit tempo, jelikož budete mnohokrát číst konverzace, během nichž se například řeší rodinné záležitosti a školní problémy, jenže tempo je překvapivě rychlé. Dialogy jsou napsány čtivě, charaktery vás budou bavit, mnohdy dojde na vtipy, které vám dokážou vykouzlit úsměv na tváři. Když už jsem zmínil vtipy, bylo by dobré si říci něco málo o humoru. Jak jsem již zmínil, jsou zde humorné momenty, jenž vás dokážou rozesmát. Jenže i přesto zde občas jsou chvíle, kdy si říkáte, co se děje. Civilnější linie má jednu dost dobrou výhodu. Ukazuje nám život člověka muslimského původu, což rozhodně není na škodu. Přece jenom, aktuálně se o muslimech mluví a tím pádem je dobré vědět, jak normálně žijí. A ano, najdete zde i dialogy, kdy se charaktery modlí jazykem, jemuž absolutně nebudete rozumět. 

Co akce? Je povedená? No, zde bych se vyjádřil nějak takhle: Akční pasáže zde sice najdete, ale ne ve velkém množství. Teď přejděme na kresbu. Adrian Alphona rozhodně nekreslí špatně. Jeho styl vás dokáže zaujmout, jelikož charaktery částečně připomínají postavičky z animovaného filmu. Celkově bych Adrianův styl hodnotil pozitivně.

Na závěr tedy mohu říci, že kniha "Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal" vás potěší. Upřímně, tento příběh vám dokáže představit zajímavou postavu, se kterou se určitě nevidíme naposled. G. Willow Wilson zvládl skvěle napsat scénář, dialogy jsou povedené, kresba taktéž není špatná. Jestliže tedy chcete vědět, kdo konkrétně má být Kamala Khan, rozhodně si můžete koupit tuto knihu. Pokud si ji totiž zakoupíte, zklamáni nebudete.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"

Žádné komentáře:

Okomentovat