2017-12-22

#1595: DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl - 50 %


DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl (Superman/Batman: Supergirl)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 8 až 13 série "Superman/Batman" a jako "Action Comics 252" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Michael Turner

Proč je komiks "DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl" dobrý? Popravdě, je to vlastně jen proto, že se nám zde celkem plnohodnotně a dobře představuje Supergirl, jedna z důležitých postav superrodiny, která se za celou historii DC Comics vytvořila kolem její vlajkové lodi, tedy kolem Supermana. Komiks "DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl" navíc obsahuje starší sešit "Action Comics 252", a tak je docela patrné, že je jen dobře, že se nám Supergirl představuje příběhem ze série "Superman/Batman", protože ten sešit s jejím prvním příchodem, je prostě klasicky hloupoučký a vysvětlení toho, jak přežila je sice našroubované na supermanovskou mytologii, ale skutečně hodně naivně, jako v hodně špatném, televizním sci-fi seriálu.

Série "Superman/Batman" je silná v tom, že je zde Batman, protože jinak by to byla celkem klasická čestná hra podle Supermanových pravidel, ale právě konfrontace s Batmanem a jeho temnějším pohledem na svět, je pro Supermana osvěžující. Nicméně to stále vede k tomu, že jsou zde dějové prvky, za něž bych Loeba, a to si o něm myslím, že je dobrý komiksový scenárista, kopnul do zadku. To je hlavně finále předposledního sešitu a rozuzlení v sešitu posledním, který je v knize "DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl" obsažen. To je prostě něco, co je jasné na první pohled, že musí být jinak. Prostě jen snaha ukázat to, že i v komiksu může být něco hodně překvapivého, ale že se stejně nemusíte bát, že by to mělo trvalé následky, ono se to nějak vysvětlí, aby vše zase bylo dobře.

Příběh je jednoduše o tom, že se na zemi dostane  Supergirl. Je dezorientovaná, nemá pořádně všechny vzpomínky a objevuje u sebe schopnosti, které neměla. Naštěstí se k ní čas dostane ten nejpovolanější - její bratranec. Zjistí, kdo Supergirl je, ale jelikož má Suprák za prdelí Batmana, nebude setkání tak příjemné. Batman je podezřívavý. Nevěří, že Supergirl je tou, za kterou ji Superman chce mít. A tak ji podrobuje zkouškám, kdy ta s Wonder Woman mi přišla spíš na efekt a jako hodně kluzký kousek na kámoše. Co si budeme povídat, celé je to na efekt, rádoby velkolepé, ale ve své podstatě vlastně docela malé. Následky skoro nulové, velký záporák také jen proto, aby se jako řeklo, že tohle je vlastně moc důležitý příběh, který se tímhle ještě podtrhne. Jenže čtenářsky je to prostě celkem nuda. A navíc je Supergirl tak okatě kreslena sexy, že opravdu jen o snahu dostat se fanouškům do kapes moc nejde. Třeba emotivní scény zde se čtenářem skoro nic nedělají.

Jasně, Příběh "DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl" je prostě mainstream se vším všudy, ale o Jepha Loeba bych čekal víc. Kromě toho, že vidím přínos knihy "DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl" v tom, že nám představuje Supergirl od jejího příchodu na Zemi - a vlastně ještě před tím, než se skutečně Supergirl stane - tak nám ukazuje i docela dobré monology Supermana a Batmana, které jsou navíc tak provázané, aby spolu vytvářely hlubší charakter obou postav a jejich vztahu. To je druhá věc, kterou bych na komiksu "DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl" ocenil. Bohužel Loeb tady rozhodně nedokazuje svou velikost, což je škoda. A kresba Michaela Turnera mi přišla celkem samoúčelná. Ale máme tu origin postavy, kterou jsme třeba tolik neznali. To je fajn. I když ona i Supergirl už se dostala do televizního seriálu, kde jsme se s ní mohli seznámit i my.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat