2017-03-16

#1394: ZOOOM 3: Miloslav Havlíček - 80 %

ZOOOM 3: Miloslav Havlíček
Vydalo nakladatelství Analphabet Books v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 240 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Publicistika: Tomáš Prokůpek
Kresba: Miloslav Havlíček

Když jsem si kupoval knihu "ZOOOM 3: Miloslav Havlíček", říkal jsem si, kdo to je ten Miloslav Havlíček. Neměl jsem tušení. Ano, jsem až příliš mladý na to, abych jeho nejlepší léta pamatoval. Vlastně jsem nejprve ani nevěděl, kolik mu je let. Těšil jsem se ale na to, že poznám nového kreslíře. A jelikož se mi první dvě knihy v rámci cyklu "ZOOOM" líbily, chtěl jsem mít ve sbírce i třetí. O to lépe, že se budu moct seznámit s někým novým. A to se mi skutečně poštěstilo, protože kniha si drží styl předchozích dvou, navíc je zde opravdu dostatek ukázek z tvorby ilustrátora, komiksového tvůrce, ale i malíře Miloslava Havlíčka.

Kniha je rozdělena na celkem pět částí, kterými jsou Ilustrace, Komiks, Kresba, Koláž a Malba. Každá kapitola je uvozena rozhovorem s autorem, rozhovorem, který se věnuje právě dané části jeho tvorby. Navíc je v úvodu ještě text Ivana Adamoviče, který osobnost Miloslava Havlíčka stručně představuje. Všechny texty jsou ještě zároveň v češtině a angličtině. Vzhledem k tomu, že co se týká ilustrací, vytvořil jich Miloslav Havlíček skutečně hodně, zabírají ukázky z této jeho části tvorby v podstatě polovinu knihy. A je to moc dobře, protože tady najdete tak krásné výtvory, a nejen ty z oblasti kosmonautiky, jež vám dokazují, že tohle není jméno, které by se mělo zapomenout. Miloslav Havlíček je jméno, které bychom si měli pamatovat.

Autor tvořil především v 70. až 90. letech, kdy toho nakreslil nejvíce. Dnes je mu už přece jen přes osmdesát let, ale ani tak by nemělo dojít k tomu, že nebudeme vědět, kdo to je. A právě v tomhle ohledu vidím největší přínos knihy "ZOOOM 3: Miloslav Havlíček", protože nám představuje někoho, na koho bychom mohli snadno zapomenout. Dnes už Miloslav Havlíček nevydává, respektive on v oblasti komiksu nikdy nebyl tolik činný jako v oblasti ilustrace, ale pořád kreslí a maluje. "ZOOOM 3: Miloslav Havlíček" nám ukazuje, jak moc všestranným autorem je a co všechno nám ve své tvorbě přinesl.

Tematické dělení knihy "ZOOOM 3: Miloslav Havlíček" je přínosné i v tom smyslu, že nám přináší skutečně pestrou ukázku jednotlivých děl, pod nimiž je Miloslav Havlíček podepsán. Struktura knihy je tak velmi přínosná, a to jak pro oko, tak i pro vaši potřebu dovědět se o tom člověku, jehož dílo je zde prezentováno, něco více. Díky rozhovoru se dostáváte hlouběji do tvorby Miloslava Havlíčka a poznáváte jej z různých pohledů, uvědomujete si, co jej formovalo, co jej ovlivňovalo. Je dobře, že se může i současná generace o tomto skvělém autorovi dovědět. Zároveň je smutné, jak málo jsou tito autoři propagováni - do této chvíle jsem o takovém tvůrci nevěděl, což jen svědčí o tom, že jména zapadají až příliš snadno, a to i přesto, že se o komiks zajímáte.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"ZOOOM 1: Tomáš Kučerovský"
"ZOOOM 2: Pavel Čech"

Žádné komentáře:

Okomentovat