2017-09-14

#1524: Živí mrtví 22: Nový začátek - 75 %

Živí mrtví 22: Nový začátek (The Walking Dead Vol. 22: A New Beginning)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 127 až 132 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 22: A New Beginning" v roce 2014. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Název "Živí mrtví 22: Nový začátek" je celkem výmluvný, navíc je na obálce ještě vydavatelem dodáno "ideální start pro nové čtenáře". Ano, tohle je skutečně ideální start pro nové čtenáře, protože se nutně nemusejí vracet k předchozím dílům, ale mohou jet rovnou jen nové knihy. Jasně, přijdou o hromadu událostí, neocení změny postav, k nimž došlo mezi touto knihou a knihou "Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá", ale není nutné se vracet, je možné začít a vidět, že i od této fáze se vyvíjí zajímavý příběh, který stojí za to sledovat. Příběh, který nám ukazuje, že Rick a jeho přátelé konečně našli klid. Jako kdyby si konečně vytvořili ráj, po kterém tak dlouho toužili, ráj, kde je možné klidně spát, kde je možné se každou noc nebát.

Samozřejmě, že ráj nikdy nevydrží věčně. Ráj je vysněné místo, které se po nějaké době začne sypat. Co je příčinou? Ano, to je ta nejdůležitější otázka. Proč se klid v ráji začne sypat? Na tuto otázku najdeme v knize "Živí mrtví 22: Nový začátek" odpověď, ale jen takovou, abychom se ještě více těšili na to, co bude v dalších dílech, protože to už netušíme. Robert Kirkman s jistotou sobě vlastní rozehrává další celkem komplikovanou hru, kdy je zde hned několik faktorů, které se mohou posrat, ale vám není řečeno, jak k tomu dojde, vám je jen řečeno, že tu jsou problémy, které se prostě musí každou chvíli rozlézt do pořádně velkých průserů. Ano, v tak dlouhé sérii už musíte mít schopnost, jak navnadit čtenáře na další dění. Robert tuhle schopnost má a ani po dvacátém druhém díle vás komiks nepřestane bavit.

Na jednu stranu se může říct, že je dvacátá druhá kniha taková odpočinková, ale vůbec mi to tak nepřišlo. Jasně, je potřeba určit, jaké jsou současné pořádky, protože jsme se posunuli v ději časově výrazně dopředu. Je potřeba ukázat, jak si vede Alexandrie, Rickova osada, když od války uběhly už dva roky. A je to krása pohledět. Pokud jste postavám fandili, tak se vám musí líbit, kam to dotáhly, jak se změnily, jak někteří zesílili, jiní získali nové postavení a o některých se moc nemluví. Robert Kirkman má ale v záloze určitě další zajímavé příběhy, s nimiž ještě přijde. Alespoň v to doufám. A vzhledem k tomu, že série pořád běží, má smysl se domnívat, že je pořád o čem vyprávět. Nejen o tom, jak se lidé mají, ale jak se jejich osudy posouvají dál.

Kniha "Živí mrtví 22: Nový začátek" se pak soustředí hlavně na Ricka a Carla, kdy je potřeba si uvědomit - hlavně Rick si to musí uvědomit - že Carl už není malý kluk a že by se měl osamostatnit a konečně také dělat nějaké řemeslo, aby přispěl společnosti. Rick je na něm závislý, až příliš ho měl blízko u sebe, a tak je pro něj složité se se synem rozloučit. Ale sám si uvědomuje, že nadešel správný čas. Cestování mezi osadami je bezpečné, protože všude jsou hlídky a oblast je zmapována. I když si přeživší myslí, že mají vyhráno, vždycky se najde něco, co jejich klid dovede rozesrat. A právě ve chvíli, kdy se to zase začne kazit, Robert Kirkman knihu ukončuje. Ale já jsem neměl nepříjemný pocit, že bylo něco utnuto, já jsem si říkal, že se autorům podařilo skvěle posunout v čase do doby, kdy to zase začíná být zajímavé. Hodně se změnilo, sami se musíme rozkoukat, ale čekají nás nejspíš ještě velké a krvavé věci.

Komiks "Živí mrtví 22: Nový začátek" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
"Živí mrtví 1: Staré dobré časy"
"Živí mrtví 2: Míle a míle"
"Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi"
"Živí mrtví 4: Touha je slepá"
"Živí mrtví 5: Nejlepší obrana"
"Živí mrtví 6: Život plný utrpení"
"Živí mrtví 7: Ticho před bouří"
"Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení"
"Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých"
"Živí mrtví 10: Čím se stáváme"
"Živí mrtví 11: Střez se lovců"
"Živí mrtví 12: Život mezi nimi"
"Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět"
"Živí mrtví 14: Není úniku"
"Živí mrtví 15: Kým chceme být"
"Živí mrtví 16: Ten velký svět"
"Živí mrtví 17: Důvod se bát"
"Živí mrtví 18: Co přijde pak"
"Živí mrtví 19: Válečné bubny zní"
"Živí mrtví 20: Totální válka, část první"
"Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá"

Žádné komentáře:

Okomentovat