2013-07-31

#222: Iron Man (2008) - 80 %

Iron Man (Iron Man, 2008)
Režie: Jon Favreau
Scénář: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum a Matt Holloway podle postav vytvořených Stanem Leem, Donem Heckem, Larrym Lieberem a Jackme Kirbym
Hrají:
Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man)
Terrence Howard (Rhodey)
Jeff Bridges (Obadiah Stane)
Gwyneth Paltrow (Pepper Potts)

V době, kdy se Marvel rozhodl, že natočí snímek "Iron Man", už měl za sebou několik filmů, které byly s jeho superhrdiny. Velmi uznávaná byla série o X-Menech, kterou zabil třetí díl, nejinak tomu bylo i se sérií "Spider-Man". Tam nebyl třetí díl až tak špatný, ale nakonec se ukázalo, že je potřeba, alespoň podle producentů, sérii restartovat a pojmout ji znovu. Člověk se trochu diví proč, když nebyl "The Amazing Spider-Man" zařazen do "Avengers" a zatím, jako kdyby s tímto světem neměl ani pořádně spojitost. Marvelovské komiksy za sebou už ale měly také propadáky jako například "Hulk". "Iron Man" se měl stát prvním filmem, který rozjede rozsáhlou sérii, kde budou vztahy mezi superhrdiny mnohem propracovanější a vytvoří se tak rozsáhlý filmový svět, kde se budou potkávat největší superhrdinové vesmíru. Alespoň podle Marvelu.
Radši si rozmysli, co řekneš
Osobně jsem byl rád, že se na nás něco podobného chystá. Superhrdiny jsem si oblíbil a jak ukázal "Batman začíná", superhrdinové mají obrovský potenciál. Marvel se ale na rozdíl od DC Comics vydal trochu jinou cestou. Oni si uvědomují, že superhrdinové jsou postavy, které nejsou realistické. Jedná se o postavy, které mají vlastní světy a podle toho jednají. Tony Stark je však postavou, která, pokud bude dobře napsána, má potenciál zaujmout i pro svou realističnost. Přesto byl děj uzpůsoben tak, aby to nutně nebylo až tak moc realistické. Tony Stark je technologický génius, který vystavěl své impérium na tom, že vyrábí zbraně. A proč také ne. Vždyť je to koneckonců dobrý byznys, ne? Jenže má zjistit, že vlastně tímhle trpí lidé a že bude lepší, když se dá na výrobu něčeho, co je méně nebezpečné, co méně zabíjí. Tohle je celkem zásadní, nerealistický prvek. I když je to v ději vlastně dobře omluveno a vysvětleno, ukažte mi nějakého amerického CEO nebo majitele společnosti, který se rozhodne, že všechno zahodí a místo prosperujících technologií bude vyrábět něco, co má na trhu úspěch asi jako stěrače na ponorku.
I génius do toho musí někdy praštit
Jenže tohle je vlastně krása tohohle filmu a nakonec i komiksů s Iron Manem. On je člověkem, který si může dovolit skoro všechno, ale rozhodne se, že bude pomáhat lidem, a to i přesto, že ho to může zabít. A on vlastně umírá, protože stačí jen pár minut bez speciálního zařízení v hrudníku, a změní se v mrtvolu. K srdci se mu totiž blíží střepiny jeho vlastní miny. Na druhou stranu nezůstává Tony kladným hrdinou za každou cenu. Je to místy pěkný parchant, kašle na lidi, co se mu snaží pomoct, kašle na lidi, co se mu snaží uškodit a jedná s nimi až ve chvíli, kdy je téměř pozdě. To se mu koneckonců stalo osudným i ve snímku "Iron Man 3". Tony Stark je dobře napsaný jako komiksová postava a jako člověk je realističtější než třeba Bruce Wayne, s kterým se sobě navzájem hodně podobají. Oba boháči, oba mají tajnou identitu, i když jeden přece jen tajnější, oba bojují se zločinem. Batman je však temnější. Jon Favreau a jeho tým se rozhodli pojmout Tonyho více marvelovsky, což je logické, a tak je to hláškující hrdina, který dokáže především pobavit. Díky Favreauově režii (člověk nepochopí, jak mohl tak zprasit snímek "Kovbojové a vetřelci") jsou zde funkční klidné scény, ty akční jsou zase neskutečně dynamické, což je podpořeno rockovou hudbou, v které si Jon jednoznačně libuje. Sedí to skvěle. Bylo to něco trochu nového. Pojetí superhrdiny jako skutečného superhrdiny, kde je kostým důležitý. Epické, dynamické, zábavné a více méně smysluplné s příběhem, který někam směřuje a může se rozvíjet. Jon Favreau rozhodně nezklamal, naopak. Vyšlapal cestu dalším marvelovským spektáklům.
Director/Executive Producer Jon Favreau examines the Iron Monger armor on the set of “Iron Man.” Photo Credit: Zade Rosenthal. © 2008 MVLFFLLC.  ™ & © 2008 Marvel Entertainment.  All rights reserved.
Jon Favreau hodnotí brnění pro Obadiaha Stana
Samozřejmě, jen režisér za to nemůže, scénář byl v rámci možností dobrý, ale svou úlohu sehráli hlavně herci. A když říkám herci, myslím především Roberta Downeyho Jr. "Iron Man" byl naprostým restartem jeho kariéry a on se profiloval jako zábavný áčkový herec. Potvrdil to dalšími filmy s "Iron Manem", ale také filmy s Sherlockem Holmesem. Dodal Tonymu Starkovi ten správný look a myslím, že každý si ho už jako Roberta představuje, ať už čte téměř jakýkoli komiks. Srostl s tou rolí dokonale. Možná trochu pomohla i skutečnost, že on sám měl problémy s alkoholem a o to víc je jeho postava věrohodnější, na druhou stranu tyhle problémy Tonyho Starka se ve filmech zatím tolik neřešily. "Iron Man" ale přišel i s dalšími výbornými postavami. Pepper Potts v podání Gwyneth Paltrow je naprosto neskutečná, ale až ve třetím díle je skutečně tak krásná, jak jen krásná může být. Nesmím zapomenout ani na Paula Bettanyho, jehož hlas promlouvá jako systém Jarvis, který je v komiksu původně vlastně sluha a majordomus, pro film se z něj stala umělá inteligence. Terenc Howard se vtělil do role Rhodeyho (James Rhodes), ale toho si stejně moc neužijete, protože pro další filmy byl vystřídán Donem Cheadlem, kterému koneckonců role také sedí skvěle. A na závěr samozřejmě záporák.
Jeff Bridges a jeho oblek
Jeff Bridges je skvělý herec a já ho uznávám, vlastně ho mám hodně rád, protože ten chlap má v sobě neskutečně charisma. Snímky "Opravdová kuráž" nebo "Crazy Heart" mě doslova odrovnaly, a to hlavně díky němu. To jak mluví, jak hraje, to je prostě neskutečné. Stejně tak musím říct, že ani jeho role ve filmu "Iron Man" není nic skvělého, protože je prostě a jednoduše nezajímavá a celkem špatně napsaná. Obecně je tohle trochu problém komiksových filmů od Marvelu, což se ukázalo i ve snímku "Neuvěřitelný Hulk" a nakonec ani "Iron Man 2" vyhrál jen v tom, že padoucha představoval Mickey Rourke. Ti záporáci jsou jednoduše trochu nudní, až příliš přímočaří, až příliš velcí šmejdi. "Iron Man 3" tohle vychytal naprosto dokonale a nám se tak představil nejlepší film s tímto hrdinou, ale "Iron Man" byl rozhodně skvělý začátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat